Tilaa arvio asunnostasi

Erilaiset asuntoesittelyt sopivat eri tilanteisiin

Asuntoesittelyjä voi tehdä monella tavalla. Erilaisia vaihtoehtoja ovat yleisesittely, yksityinen esittely ja virtuaaliesittely, joka yleensä valmistelee kiinnostunutta ostajaa ennen paikan päälle tulemista. Korona-pandemian aikana RE/MAXilla ei järjestetä yleisiä asuntoesittelyjä normaalilla kaavalla, vaan esittelyt järjestetään harkitusti ja kävijämäärää rajoittaen, jotta vältetään asiakkaiden tai asunnon omistajien altistuminen tartunnalle. Haastattelimme RE/MAX Casa Alton yrittäjää ja kiinteistönvälittäjää Juha-Matti Martikaista, joka kertoi erilaisten asuntoesittelyjen erot ja vahvuudet.

Yksityinen asuntoesittely

Yksityinen esittely ja sen ajankohta sovitaan kiinteistönvälittäjän kanssa, ja se on nimensä mukaisesti asuntoesittely, johon ei tule muita asunnon katselijoita. Yksityiset esittelyt ovat nyt koronan aikana lisääntyneet merkittävästi, sillä yleisiä, kaikille avoimia esittelyjä ei nyt juurikaan pidetä.

Yksityisesittelyjen suosio on Martikaisen mukaan ollut nousussa jo ennen poikkeusoloja. Hyvin haluttujen asuntojen kohdalla suositellaan yleensä ensin yleisesittelyä, sillä silloin asunto pystytään esittelemään useammalle ostajaehdokkaalle.

“Yksityisesittely pidetään normaalisti usein vasta sen jälkeen, kun asunnossa on ensin ollut yleinen esittely. Usein ostajat haluavat hieman harkinta-aikaa, ja siksi tarjouksia ei välttämättä jätetä heti yleisen esittelyn yhteydessä. Yksityisesittelyissä ei ole samalla tavalla kiire, ja ehditään katsoa asuntoa rauhassa välittäjän kanssa. Yksityisesittelyssä ollaan yleensä vakavasti ostotarkoituksella liikenteessä, ja jätetään myös varmemmin ostotarjous”, Martikainen kertoo.

Jos asiakas toivoo yksityistä esittelyä asuntoon, välittäjä etsii sopivan ajankohdan, joka käy niin ostajalle kuin asunnon omistajalle sekä mahdolliselle vuokralaiselle.

Suosituille asunnoille voidaan tehdä porrastettua yleisesittelyä

Tällä hetkellä, poikkeusolojen vallitessa halutuimpia asuntoja on voitu käydä katsomassa tavalla, jota voisi nimittää yksityisesittelyn kaltaiseksi porrastetuksi asuntoesittelyksi.

“Jos asuntoa koskien on tullut hyvin paljon yhteydenottoja, olemme lähettäneet halukkaille myyntiesitteen sekä tiedot taloyhtiöstä ja kutsuneet heidät paikalle tietylle aikavälille. Välittäjiä on tällöin ollut paikalla kaksi, ja toinen on ollut ovella ottamassa seuraavat katsojat vastaan, kun edelliset ovat ensin poistuneet asunnosta. Toinen tapa on kutsua asunnosta kiinnostuneet asiakkaat esimerkiksi 15 minuutin välein paikalle, niin että jokaisella kiinnostuneella on oma aikansa tutustua myytävään kohteeseen. Näin olemme saaneet esiteltyä asunnon turvallisesti ja lainmukaisesti useammalle ostajaehdokkaalle.”

Yleinen asuntoesittely

Normaalisti yleiseen asuntoesittelyyn ovat tervetulleita kaikki asunnosta kiinnostuneet asiakkaat, ja esittelyaika on ilmoitettu kohteen myynti-ilmoituksessa. Tällä hetkellä (toukokuu 2020) RE/MAXilla ei kuitenkaan pääsääntöisesti järjestetä tavallisia yleisiä esittelyitä. Mikäli yleinen esittely järjestetään, osallistujien määrää rajoitetaan ja sovitellaan poikkeusoloihin sopivaksi.

Juha-Matti Martikainen näkee yleisesittelyn vahvuutena sen, että silloin suurempi joukko pääsee tutustumaan asuntoon. Tällöin kaikille asunnosta kiinnostuneille annetaan tasavertainen mahdollisuus tehdä ostotarjous.

“Yleisen esittelyn hyvä puoli on myös, että sinne saapumiseen on yleensä matalampi kynnys. Tämän lisäksi asunnon myyjän kannalta yleisesittelyt ovat tärkeitä, sillä tällöin asunnon markkinahinta pääsee määräytymään kysynnän ja tarjonnan mukaan, eikä kohdetta myydä alle todellisen arvon. Yleisestä asuntoesittelystä aiheutuu myös asunnon omistajalle tai mahdolliselle vuokralaiselle vähiten haittaa, kun asuntoa ei käydä esittelemässä ihan joka päivä.”

Sen lisäksi Martikainen vinkkaa, että oman asunnon myyntiä harkitsevalle yleisesittelyyn osallistuminen on myös erinomainen tilaisuus tavata välittäjiä ja nähdä nämä työn touhussa. Tällöin itselle sopivan välittäjän valinta helpottuu kovasti. Jos jonkun välittäjän työskentelytyyli miellyttää, ja on etsimässä myös itselle sopivaa välittäjää, kannattaa rohkeasti kertoa asiasta välittäjälle tästä jo asuntoesittelyn päätteeksi.

Ole yhteydessä välittäjään ja tutustu asuntoon etukäteen ennen yleistä esittelyä

Yleisessä esittelyssä asunnosta kiinnostuneita asiakkaita voi olla muutamasta katsojasta jopa pariinkymmeneen katsojaan. Erittäin halutuissa kohteissa kiinnostuneita asiakkaita voi olla paikalla hyvinkin paljon, ja siksi onkin suositeltavaa tutustua kunnolla asunnon perustietoihin jo ennen esittelyyn tuloa. Tällöin paikan päällä asunnosta kiinnostunut pystyy keskittymään asuntoon, ja osaa kysyä kohteen kannalta merkittäviä lisäkysymyksiä.

“Kannattaa olla yhteydessä välittäjään ja tilata asunnosta myyntiesite jo ennen paikalle tuloa. Usein asiakkaat pyytävät välittäjää lähettämään myös myynnissä olevan asunnon isännöitsijäntodistuksen, mutta se ei ole julkinen asiakirja. Sitä ei saa hyvän välitystavan mukaan antaa muille kuin tarjouksen jättävälle tai sitä vakavasti harkitsevalle asiakkaalle. Hyvin tehdystä myyntiesitteestä löytyy kuitenkin kaikki ostajan tarvitsema tieto, joka on myös kirjattu isännöitsijäntodistukseen.”

Martikainen painottaa, että välittäjän tulisi aina ilmoittaa kohteesta tulleesta ostotarjouksesta kaikille asunnosta kiinnostuneille tai yhteyttä ottaneille ostajaehdokkaille. Tarjouksen olisi hyvä olla voimassa vähintäänkin yhden vuorokauden, sillä tällöin myös muilla asunnosta kiinnostuneilla on mahdollisuus tehdä oma tarjouksensa asunnosta. Tällainen toimintatapa palvelee niin asunnon omistajan kuin ostajien etua, kun asuntoa ei myydä liian nopeasti ensimmäisen tarjouksen tehneelle.

Virtuaaliesittely

Virtuaaliesittely on kolmiuloitteinen, asuntoilmoituksessa oleva esittely, joka on kuvattu 3D-kameralla asunnon valokuvauksen yhteydessä. Asunnon kaikki tilat on kuvattu 360-asteisesti, minkä ansiosta katsoja pystyy liikuttamaan navigointipisteistä asunnon kuvakulmaa, katsellen ympärilleen asunnossa kuin olisi asunnossa sisällä. Mikäli katsoja omistaa tarkoitukseen sopivat VR-lasit, tällöin virtuaaliesittely on vieläkin realistisempi kokemus.

Kameralla kuvataan myös lattiat ja katot, mikä tarkoittaa, että navigointipisteitä liikuttelemalla voi tutkia myös asunnon yksityiskohtia – sekä katsella ikkunoista ulos asunnosta avautuviin maisemiin. Virtuaaliesittelyssä pääsee myös katsomaan asunnon pohjakuvaa 2D-mallinnuksena.

“Virtuaaliesittely on nykyaikainen tapa tutustua asuntoon ennen fyysistä esittelyä. Siihen kannattaa tutustua ennen kuin tulee paikalle, sillä siitä selviää jo paljon. Meillä on tehty runsaasti virtuaaliesittelyjä jo ennen korona-aikaa, mutta toki tämä viimeistään on lisännyt virtuaaliesittelyn suosiota entisestään”, Martikainen kertoo.

Ostaja voi halutessaan tehdä tarjouksen asunnosta pelkän virtuaaliesittelyn perusteella, mutta asunnon katselmus paikan päällä on vahvasti suositeltavaa. Tällöin ostajalle ei tule pettymystä jostain yksittäisestä asiasta, joka olisi ollut helpompi huomata paikan päällä. Suurin osa ostajista aloittaa asuntoon tutustumisen virtuaaliesittelystä, jonka jälkeen tullaan paikan päälle katsomaan asuntoa. Useimmiten vasta varsinaisessa asuntoesittelyssä pystyy hahmottamaan tilojen ja asunnon todelliset mittasuhteet. Virtuaaliesittely antaa kuitenkin jo hyvän alustavan kuvan asunnosta ennen tätä.

Asuntoesittelyt onnistuvat siis tilanteessa kuin tilanteessa. RE/MAXilla on ollut käytössä monipuoliset tavat esitellä asuntoja jo paljon ennen korona-aikaa. Nyt näitä kaikkia tapoja voidaan hyödyntää räätälöiden asiakkaille mahdollisimman turvalliset ja sujuvat asuntoesittelyt.

Oletko ostamassa tai myymässä kotiasi? RE/MAXin asiantuntevat kiinteistönvälittäjät ovat apunasi myös poikkeusaikana.


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje