Tilaa arvio asunnostasi

Sähkönkulutus kuriin – 5 täsmävinkkiä sähkön säästöön

Viimeistään energiakustannusten voimakas kasvu on saanut entistä useamman suomalaisen pohtimaan keinoja sähkönkulutuksen vähentämiseen. Kokosimme tähän artikkeliin käytännönläheisiä vinkkejä, joiden avulla voit vähentää oman kotisi sähkönkulutusta – ja säästää niin rahaa kuin luontoa.

1. Kodin lämpötila järkevälle tasolle

Asunnoissa suurin osa energiasta kuluu lämmitykseen. Esimerkiksi suoran sähkölämmityksen taloissa tai asunnoissa yli 50 % vuoden energiankulutuksesta tulee lämmityksestä. Laskemalla kodin sisälämpötilaa yhdellä asteella, säästät lämpöenergiaa noin 5 prosentilla.

Suosituslämpötila oleskelutiloissa on 20–22 astetta ja makuuhuoneessa jopa muutaman asteen tästä alempana, sillä myös unen laatu on viileämmässä tilassa tyypillisesti parempi.

2. Lattialämmitys on näkymätön energiasyöppö

Sähköinen lattialämmitys voi kuluttaa paljon energiaa, etenkin jos säädöt eivät ole ajan tasalla. Ensisijaisen tärkeää on pitää huolta siitä, että lattialämmitys on säädetty oikein. Etenkin kylminä talvikuukausina lattialämmitystä voi tulla säädettyä hieman turhankin lämpimälle. Ja jos lähdet esimerkiksi matkoille, kannattaa lattialämmitys säätää pienemmälle tai ottaa kokonaan pois päältä.

Lattialämmityksen omaavissa tiloissa on myös suositeltavaa välttää isojen mattojen tai muiden lämpöä eristävien materiaalien käyttöä. Jos esimerkiksi kylpyhuoneessa pidetään lattialämmitystä päällä ja lattiapinta-alasta iso osa on peitetty matoilla, jää lattialämmityksen tuottama lämpö lattian ja maton väliin. Näin syntyy helposti energiahukkaa.

3. Kytke käyttämättömät sähkölaitteet ja valaistus pois päältä

Kodin sähkölaitteiden ja valaistuksen osuus kaikesta asumisen energiakäytöstä on noin 10–15 prosenttia. Siksi onkin tärkeää muistaa kytkeä käyttämättömät sähkölaitteet ja valaistus pois päältä. 

  • Muista kytkeä käyttämättömät sähkölaitteet, kuten televisio tai tietokone, kokonaan pois päältä, jos et käytä niitä. Valmiustilassa oleva laite kuluttaa sähköä, vaikka sitä ei aktiivisesti käytettäisikään.
  • Ota myös esimerkiksi kännykän tai läppärin laturit pois pistokkeista, silloin kun et lataa laitetta.
  • Kytke tarpeettomat valot pois päältä, erityisesti kun olet lähdössä pois asunnosta.

4. Kodinkoneiden ja valaistuksen energiatehokkuus syyniin

  • Onko kotisi kodinkoneiden ja valaistuksen energiatehokkuus ajan tasalla? Esimerkiksi vanha jääkaappi voi kuluttaa kymmeniä prosentteja enemmän energiaa kuin uudempi ja energiatehokkaampi kylmälaite.
  • Muista myös tarkistaa kylmälaitteiden säädöt. Etenkin kesän jälkeen voi esimerkiksi jääkaappi olla säädettynä kylmemmälle kuin normaalisti.
  • Varmista myös, että käytät esimerkiksi astian- ja pyykinpesukoneessa asianmukaisia pesuohjelmia. Jos esimerkiksi lasket pyykinpesuohjelman lämpötilaa 60 °C:sta 40 °C:een, kulutat puolet vähemmän sähköä.
  • Valaistuksen osalta kannattaa perinteiset hehkulamput korvata energiatehokkaammilla LED-lampuilla.

5. Tolkkua sähkösaunan lämmitykseen

Sähkökiuas on tyypillisimmin kodin suurin sähkösyöppö. Voit kuitenkin vaikuttaa sähkösaunan energiankulutukseen omilla valinnoillasi.

Vinkkejä sähkösaunan lämmitykseen:

  • Sähkösaunan optimaalinen lämpötila 70–80 °C. Esimerkiksi saunan lämmittäminen 100-asteiseksi nostaa sähkönkulutusta 20–30 prosenttia.
  • Pyri menemään saunaan heti kun toivottu lämpötila on saavutettu. 
  • Lyhentämällä saunomisaikaa voit helposti vähentää sähkönkulutusta.
  • Kytke sauna pois päältä jo hieman ennen kuin lopetat saunomisen.

Lähteet: Motiva.fi
 


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje