Tilaa arvio asunnostasi

Asunnon vuokraus – 5 vinkkiä vuokranantajalle

Asuntosijoittamisen suosio kasvaa, ja yhä useampi suomalainen toimii vuokranantajana. Asunnon vuokrauksella on mahdollista saada sijoitukselleen tasaista tuottoa vuokrana. Mitä asioita oman asuntonsa vuokraamista suunnittelevan on hyvä ottaa huomioon?

Vuokra-asuminen on Suomessa hyvin yleistä, noin 30 prosenttia asunnoista on vuokra-asuntoja. Etenkin suurissa kaupungeissa asuntojen hintojen nousu on lisännyt vuokra-asumisen kiinnostavuutta. Kysyntää hyville vuokra-asunnoille siis riittää. Vaikka kysyntää on paljon, vuokranantajan on hyvä hoitaa asunnon vuokraus ja vuokralaisen valinta huolella.

1. Selvitä oikea vuokrataso

Asunnon vuokrauksessa pätee kysynnän ja tarjonnan laki – vuokranantaja määrittää vuokratason ja vuokralaisten kiinnostus määräytyy sen mukaan, ovatko he valmiita maksamaan pyydettyä vuokraa.

Etenkin ensimmäistä kertaa asuntoa vuokrattaessa voi omistajan olla vaikeaa arvioida vuokratasoa, joten saman alueen vuokra-asuntojen hintatasoa on hyvä seurata ja vertailla. Tässä hyvänä apuna toimivat muun muassa Vuokraovi.com ja Oikotie.fi.

Tietoa asuntojen keskimääräisistä kuukausivuokrista löydät myös Tilastokeskuksen sivuilta.

2. Tarkasta vuokralaisehdokkaiden taustat

Vaikka vuokralaisen tietojen, kuten työtilanteen, selvittäminen voi tuntua urkkimiselta, on vuokranantajan syytä muistaa, että asunto on omaisuutta ja asunnosta on hyvä pitää mahdollisimman hyvää huolta.

Vuokralaisen maksukykyä arvioitaessa on hyvä huomioida tiedot hänen työtilanteestaan ja kuukausituloistaan. Myös vuokralaisen luottotiedot kannattaa tarkastaa. Huolellisuus vuokralaisen valinnassa helpottaa useimmiten jatkossa. Kun vuokralainen maksaa vuokrat ajallaan ja pitää asunnostasi hyvää huolta, on asunnon vuokraaminen sinulle kannattavaa toimintaa.

Maksukyvyn ja luottotietojen lisäksi on hyvä selvittää myös hieman vuokralaisen elämäntilannetta ja syytä, miksi hän on muuttamassa. Vuokranantajan näkökulmasta tavoitteena on kuitenkin löytää hyvä vuokralainen mahdollisimman pitkäksi aikaa. Suuri vuokralaisten vaihtuvuus tarkoittaa yleensä rahan menetystä vuokranantajalle. Asunto saattaa olla tyhjillään ennen uuden vuokralaisen löytymistä, ja vuokranantaja joutuu käyttämään aikaa uuden vuokralaisen etsimiseen ja käytännön asioiden hoitamiseen.

HUOM! Muista selvittää tausta- ja luottotiedot kaikilta vuokralaisilta.

3. Vakuudet ja vakuutukset kuntoon

Suomen laissa on määritelty, että vuokranantajan ja vuokralaisen välillä voidaan sopia vakuuden maksamisesta. Tämän vakuuden on tarkoitus toimia turvana tilanteessa, jossa jompikumpi osapuolista ei hoida omia vastuitaan.

Yleensä vakuuden asettamisella pyritään vähentämään riskiä tilanteissa, joissa esimerkiksi vuokralainen ei maksa vuokraa tai hän aiheuttaa vahinkoa asunnolle. Vakuus eli takuuvuokra on yleensä 1–3 kuukausivuokran suuruinen.

Monesti käytössä on vakuuden lisäksi omavelkainen takaus, jonka antaa esimerkiksi joku vuokralaisen lähipiiristä.

4. Sovi asunnon vuokrausehdoista mahdollisimman tarkasti ja yksiselitteisesti

Vuokrasopimusta laadittaessa on hyvä määritellä tarkkaan sopimuksen muut ehdot, kuten

  • lemmikkieläinten pitäminen
  • tupakointi huoneistossa
  • vaatimus kotivakuutuksesta
  • muuttopäivät
  • irtisanomisaika.

Mainitut asiat ovat useimmiten niitä, joiden kohdalla voi syntyä ongelmatilanteita. Esimerkiksi asunnossa tupakointi tai lemmikin aikaansaamat vauriot voivat vaatia remonttia, josta voi koitua helposti kustannuksia vuokranantajalle.

5. Käytä kiinteistönvälittäjää apuna tarvittaessa

Jos haluat löytää luotettavan vuokralaisen ja käyttää vähemmän omaa vapaa-aikaasi vuokrausprosessin hoitamiseen, kiinteistönvälittäjät auttavat myös asunnon vuokrauksessa. Esimerkiksi RE/MAXin välittäjät tekevät asunnon vuokraustoimeksiantoja ammattitaidolla ympäri Suomen.

Käyttämällä välittäjää asunnon vuokrauksessa löydät oikeanlaisen vuokralaisen ja varmistat, että kaikki käytännön asiat, kuten vuokrasopimukset, hoidetaan asiaankuuluvalla tavalla. Välityspalkkio on myös täysin vähennyskelpoinen vuokratulojen verotuksessa.

LUE MYÖS: Sijoitusasunto on yhä useamman suomalaisen mielessä

Oletko laittamassa asuntoasi vuokralle? Autamme sinua kaikissa asunnon vuokraukseen liittyvissä asioissa.


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje