Isännöitsijäntodistus – huomioi nämä asiat...

Isännöitsijäntodistus on yksi asuntokaupan tärkeimpiä asiakirjoja. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin siitä, mitä isännöitsijäntodistus pitää sisällään ja miten sitä tulisi tulkita.

 

Isännöitsijäntodistus antaa tärkeimmät tiedot asunnosta ja taloyhtiöstä

Isännöitsijäntodistus sisältää keskeiset tiedot esimerkiksi taloyhtiöstä ja myynnin kohteena olevasta asunnosta. Todistuksen sisällöstä on määritelty asunto-osakeyhtiölaissa. Vaikka laki tai asetukset eivät sitä vaadi, on hyvä varautua siihen, että isännöitsijäntodistus on saatavilla asuntonäytössä. Todistuksen rakenne jakautuu kahteen pääosaan, taloyhtiön tietoihin ja huoneistokohtaisiin tietoihin.

 

Näin luet isännöitsijäntodistusta

 

Taloyhtiötiedot

Isännöitsijäntodistuksen taloyhtiötiedoista löydät kaikki perustiedot taloyhtiöstä, kuten

  • asuntoyhtiön tiedot
  • asuntojen määrä
  • tontin pinta-ala ja omistusmuoto
  • suoritetut perusparannukset ja isommat korjaukset
  • mahdolliset kiinnitykset.

Näiden perustietojen lisäksi isännöitsijäntodistuksesta löytyy yhtiövastikkeiden ja muiden maksujen (esimerkiksi vesimaksu tai autopaikka) määrä. Vastikkeet on yleensä ilmoitettu euroina per neliömetri kuukaudessa. Lisäksi yhtiötiedoissa on eriteltyinä mahdolliset taloyhtiön ottamat remonttilainat, joilla on rahoitettu esimerkiksi putki- tai julkisivuremontista aiheutuneita kustannuksia.

Tulevat tai suunnitteilla olevat remontit vaikuttavat merkittävästi myös asumiskustannuksiin tulevaisuudessa. Siksi isännöitsijäntodistuksessa olevat lisätiedot on syytä lukea tarkkaan. Taloyhtiössä voi olla suunnitteilla tai jopa tekeillä remontteja (kuten putkiremontti), joiden kustannukset eivät vielä näy huoneistoon kohdistuvana lainaosuutena. Mutta nämä kustannukset ovat useimmiten eriteltynä isännöitsijäntodistuksen lisätiedoissa. Taloyhtiössä voi olla käytössä myös ns. lunastuslauseke, eli käytännössä taloyhtiön nykyisillä osakkailla on etuosto-oikeus yhtiössä myynnissä olevaan asuntoon. Tämä on ostajan näkökulmasta usein jännittäväkin tilanne, sillä jos taloyhtiön ulkopuolinen ostaja tekee asunnosta tarjouksen, on taloyhtiön osakkailla halutessaan mahdollisuus ostaa asunto tarjottuun hintaan.

 

Huoneistotiedot

Isännöitsijäntodistuksen huoneistotiedoista löytyy kaikki olennainen tieto yksittäisestä huoneistosta. Isännöitsijäntodistus on jokaisen asunnon ostoa suunnittelevan syytä lukea huolella läpi. Kuka asunnon omistaa? Monesti tämä tuntuu itsestäänselvältä kysymykseltä, mutta käytännössä asunnon ostoa harkitsevan tulee aina tarkistaa isännöitsijäntodistuksesta, että asunnon omistaja on sama kuin asuntoa myyvä henkilö tai henkilöt. Huoneistotiedoista löytyy myös tarkat tiedot asunnon pinta-alasta ja vastikkeiden määrästä.

Asunnon ostajan on tärkeä myös tarkastaa, että mahdollinen yhtiölainan määrä on sama kuin esimerkiksi asuntoilmoituksessa mainittu summa. Lisäksi on hyvä varmistaa, että asuntoon ei kohdistu maksamattomia maksuja, kuten vastikkeita.  

 

Isännöitsijäntodistukseen on syytä tutustua huolella

Asunnon myynti-ilmoituksessa on usein esiteltynä hyvinkin kattavasti asunnon ja taloyhtiön tiedot. Isännöitsijäntodistusta tutkaillessa onkin hyvä käydä läpi se, että isännöitsijäntodistuksessa esitettävät tiedot vastaavat asunnosta saatuja tietoja (esim. myynti-ilmoituksessa olevat tiedot). Näin voit olla varma siitä, että saamasi tiedot ovat ajantasaiset ja oikeita.  

 

5 x isännöitsijäntodistus

  1. Isännöitsijäntodistus on lakisääteinen asiakirja. Jos olet myymässä asuntoa, tulee sinun hankkia isännöitsijäntodistus taloyhtiön isännöitsijältä.
  2. Isännöitsijäntodistus antaa ajantasaiset tiedot sekä taloyhtiön tilanteesta että myynnin kohteena olevan huoneiston velvoitteista.
  3. Jos olet ostamassa asuntoa, tutustu huolella isännöitsijäntodistukseen ennen tarjouksen tekemistä.
  4. Muista, että isännöitsijäntodistus on voimassa kolme kuukautta. Jos todistuksen voimassaoloaika on mennyt umpeen, tulee isännöitsijältä tilata uusi todistus.
  5. Jos käytät asuntosi myynnissä tai ostossa kiinteistönvälittäjää, on hänen vastuullaan asuntokauppaan liittyvien asiakirjojen, kuten isännöitsijäntodistuksen, hallinta.

 

Kaipaatko lisävinkkejä asunnon ostoon? Lataa maksuton asunnon ostajan muistilista!

Lataa vinkit asunnon ostoon  

 

Haluan varata
Ilmaisen hinta-arvion

Kutsu RE/MAX-välittäjä arviokäynnille kotiisi, hän osaa suositella juuri sinulle ja kodillesi sopivaa palvelukokonaisuutta.
Varaa aika kalenterista, ja välittäjämme tulee arvioimaan asuntosi hinnan.
Hyvä, tarvitsemme vielä muutaman tiedon
Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi..
Ole hyvä ja kirjoita sähköpostiosoitteesi..
Ehdota aikaa
Alkaen klo
Toinen aika
Alkaen klo
Kiitos arviokäynnin varaamisesta
Alueesi RE/MAX-välittäjä on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian ja vahvistaa tapaamisajan.
Palvelinvirhe, lomaketta ei lähetetty.
Yritä uudelleen jonkin ajan kuluttua..
Loading

Tiesitkö tämän asunnon vaihtamisesta?

Tilaa uutiskirje

* Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
* Ole hyvä ja anna oikea sähköpostiosoitteesi.

Ole hyvä ja odota... Loading

Olen kiinnostunut
* Ole hyvä ja valitse kiinnostuksen kohteesi.

Voimmeko olla avuksi?

Jätä yhteystietosi, niin olemme yhteydessä sinuun.

Ota yhteyttä!
Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa?
Anna meidän auttaa!

Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi.
Ole hyvä ja kirjoita postinumerosi.
Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoitteesi.
Ole hyvä ja kirjoita viesti.