Tilaa arvio asunnostasi

Omakotitalon osto – muista nämä 5 asiaa

Omakotitalo on suomalainen unelma. Jotta tämä unelma ei murentuisi, on omakotitalon ostajan syytä huomioida tiettyjä asioita. Tässä 5 vinkkiä omakotitalon ostoon.

Omakotitalon osto on kiinteistökauppaa

Vaikka omakotitalo voi olla osakeyhtiömuotoinen, suuri osa suomalaisista omakotitaloista on kiinteistömuotoisia. Kiinteistön kauppaan sovelletaan Suomen lain maakaarta. Siksi omakotitalon myynti ja osto eroaa siis selkeästi asunto-osakkeen kaupasta. Kiinteistön ostajan tuleekin olla hyvin kartalla siitä, miten prosessi etenee ja mitä asioita on syytä huomioida.

Suomalaiset ovat omakotitalokansaa: yli puolet suomalaisista asuu omakoti- tai paritalossa. Viime vuosina omakotitalorakentamisessa on myös ollut trendinä kompaktius ja hukkatilan minimointi. Siksi nykyään rakennetaan paljon myös alle 100 neliön omakotitaloja.

>> Tiedätkö asuntosi arvon? Kokeile hintatestiämme ja saat tarkan ja ajantasaisen arvion asuntosi hinnasta <<

5 vinkkiä omakotitalon ostoon

Varaa riittävästi aikaa kiinteistön asiakirjojen tutkimiseen

Omakotitalon tai muun kiinteistön ostajan ensimmäinen ja tärkein tehtävä on tutustua kiinteistön papereihin. Erityisen tärkeitä asiakirjoja ovat

  • lainhuutotodistus
  • rasitustodistus
  • kiinteistörekisteriote.

Lainhuuto kertoo kiinteistön omistussuhteesta, ja lainhuutotodistus on vahvistus siitä, että lainhuuto löytyy lainhuuto- ja kiinnitysrekisteristä.

Rasitustodistus on erittäin tärkeä asiakirja kiinteistön kaupassa. Siitä ilmenee, liittyykö ostettavaan kiinteistöön rasituksia, kuten kiinnityksiä tai hallinta- ja nautintaoikeuksia. Jos asunnon ostaja ei tarkasta rasitustodistusta, hän saattaa esimerkiksi päätyä ostamaan rantatontilla olevan omakotitalon, jonka ranta-alueeseen on aikaisemmalla kiinteistön omistajalla nautintaoikeus.

Kiinteistörekisteriote sisältää erilaisia tietoja, kuten pinta-alaan, kaavoitustilanteeseen ja rasituksiin liittyviä asioita. Kiinteistörekisteriotteen tilaaminen on kiinteistön myyjän vastuulla.

Omakotitalon tai muun kiinteistön asiakirjojen hankinnasta vastaa yleisimmin asunnon myyjä. Asiakirjoja, kuten lainhuuto- tai rasitustodistuksen, voi ostaja tilata verkosta myös itse. Ainoana vaatimuksena on se, että ostajan pitää tietää kiinteistötunnus. Kiinteistön asiakirjojen tilaamiseen voi tutustua muun muassa Maanmittauslaitoksen verkkosivustolla.

Vaadi omakotitalolle kuntotarkastus

Kuntotarkastus on syytä teettää, etenkin jos olet ostamassa omakoti- tai paritaloa. Kuntotarkastuksen avulla saadaan talosta ja sen kunnosta kattavampi kuva. Tämän tiedon pohjalta ostajan on helpompi puntaroida talon hankintaa.

Kuntotarkastuksen tilaa useimmiten asunnon myyjä, joten jos tarkastusta ei ole tehty, voit myös asettaa kuntotarkastuksen tekemisen yhdeksi asuntokaupan ehdoksi. Kuntotarkastuksen tekevä taho on syytä valita huolella. RE/MAX käyttää kuntotarkastuksiin erikoistuneita ammattilaisia, kuten Raksystemsiä.

Pidä huoli, että esisopimus ja kauppakirja on tehty oikein

Kiinteistön kaupassa ei tunneta lain mukaan käsitettä ostotarjous, vaan kiinteistöstä, kuten omakotitalosta, tehdään esisopimus, jossa määritetään kaupan kohde ja kaupan ehdot. Esisopimuksen tulee olla määrämuotoinen, ja siitä säädetään Suomen lain maakaaressa.

Miksi kiinteistön esisopimus on tärkeä asiakirja? On syytä muistaa, että mikäli ostaja tai myyjä haluaa muuttaa ehtoja kaupantekovaiheessa, ei esisopimus sido enää osapuolia. Eli jos esimerkiksi esisopimuksessa on sovittu, että kiinteistön luovutus tapahtuu tiettynä päivänä, ei toisen osapuolen ole pakko suostua muutoksiin esisopimuksen vahvistamisen jälkeen.

Sekä kiinteistön esisopimuksen että kauppakirjan tulee olla julkisen kaupanvahvistajan vahvistama. Mikäli olet epävarma kiinteistökaupan sopimuksiin liittyvistä asioista, voit olla yhteydessä välittäjiimme.

Hae lainhuutoa kaupanteon jälkeen

Ostajan vastuulla on hakea kiinteistölle lainhuuto viimeistään kuuden kuukauden kuluessa kaupantekohetkestä. Lainhuudon voi hakea Maanmittauslaitoksen verkkopalvelusta, tai jos kiinteistön ostoon käyttää välittäjää, voi hän auttaa lainhuudatukseen liittyvien asioiden hoitamisessa. Varainsiirtovero tulee maksaa ennen lainhuudon tekemistä.

Pyydä apua kiinteistön ostoon

Suomalaiset ovat tee-se-itse-kansaa, ja monesti asunnon tai kiinteistön myyntiä ja ostoa tehdään omatoimisesti. Verkosta on saatavissa paljon tietoa, ja kiinteistökauppa voi tuntua hyvin helpolta ja suoraviivaiselta.

Kiinteistön kauppa on prosessiltaan ja lain vaatimuksiltaan monimutkainen asia. Eli jos et ole varma, mitä olet tekemässä, ota yhteyttä välittäjään. Tekemällä ostotoimeksiannon saat käyttöösi ammattilaisen, jonka tehtävänä on auttaa sinua sopivan talon etsinnässä, asiakirjojen laadinnassa ja kaupanteossa. Välittäjä on sinun tukesi ja turvasi kiinteistön ostossa – kuten myös myynnissäkin.


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje