Ostamassa tai myymässä asuntoa 2021? Kuopion ja Jyväskylän asuntom...

Miltä näyttää vuosi 2021 asunnon ostajille ja myyjille Kuopiossa ja Jyväskylässä? Moni asunnon myyntiä tai ostoa suunnitteleva pohtii, millaiseen vuoteen asuntomarkkinoilla voi varautua. Kristallipalloon katsoessa otetaan huomioon useita eri asioita, ja arviota tarkennetaan aina matkan varrella. Haastattelimme RE/MAXin asiantuntijoita tämänhetkisestä Jyväskylän ja Kuopion asuntomarkkinatilanteesta.

Kuopion seudun asuntomarkkina 2021

Oletko ostamassa tai myymässä asuntoa Kuopiossa vuoden 2021 aikana? RE/MAX Aito -toimiston myyntipäällikkö Minna Pakarinen kertoo Kuopion asuntomarkkinan kehityksen suunnista ja antaa vinkkinsä niin myyjille kuin ostajille.

“Ostajia on liikenteessä, ainoa ongelma on vain, ettei myytävää tule siihen tahtiin kuin mitä olisi kysyntää”

Tämä yleinen linja – kysyntää enemmän kuin tarjontaa – vaikuttaa olevan sama usealla paikkakunnalla Suomessa tänä vuonna. Pakarinen on kuitenkin huomannut jo keväisiä merkkejä asunnon myyjien heräilemisestä ja aktivoitumisesta ilmassa.

“En tiedä vaikuttaako se, kun aurinko alkaa paistelemaan ja kova talvi alkaa olemaan takanapäin – mutta nyt alkaa tulemaan enemmän aktiivisesti asuntojen myyntiin liittyviä käyntejä.”

Kun myyjät kyselevät markkinan tilannetta ja tunnustelevat mahdollisuuksiaan, on Pakarisella kaikille iloista kerrottavaa: myyjän markkinat ovat päällä nyt.

Kuopion seudulla Saaristokaupunki ja isommat asunnot vetävät ostajia

Uusimpana asuinalueena Saaristokaupunki on Pakarisen mukaan edelleen suosituinta ja kiinnostavinta aluetta. Tilavia perheasuntoja etsitään nyt eniten.

“Nimenomaan perheet vaikuttavat olevan liikkeellä Kuopiossa, omakotitalot ja isommat rivitalot vetävät tällä hetkellä. Vaikuttaisi, että nyt halutaan takaisin sitä yhtä lisähuonetta – josta muutama vuosi sitten ollaan voitu luopua.”

Myös kouluilla on Pakarisen mukaan äärettömän suuri merkitys alueen kysyntään, hyvät koulut sekä kohtuulliset koulumatkat kiinnostavat ostajia. Sen lisäksi mökkejä etsitään yhä enemmän.

Vapaa-ajan asunnot ovat myös kiinnostaneet ympäri vuoden. Kuitenkaan kaikki mummonmökit eivät kiinnosta, eli mökkimarkkinoillakin etsitään hyväkuntoisia ja aika valmiita vapaa-ajan asuntoja.”

Saaristokaupungin vetovoima näkyy siinä, että siellä on selvästi puutetta tarjonnasta. 

Jos alueella sijaitseva asunto on hinnoiteltu oikein, Pakarisen mukaan asunto kyllä nyt myös myydään.

“Esimerkiksi Saaristokaupungissa postinumeron 70840 alueella oli hetki sitten 11 kpl asuntoja myynnissä, kun normaalitilanteessa niitä on noin 30 – siinä näkyy kuvaavasti kysynnän määrä. Viikoittain tulee yhteydenottoja, joissa kysellään, eikö mitään ole tulossa siltä alueelta, moni jo vähän hätäilee, kun ei tule uutta tarjontaa.”

Ostotoimeksianto auttaisi, kun asunnon kriteerit ovat tiedossa

Ostotoimeksiannot ovat vuosien mittaan Pakarisen mukaan lisääntyneet pikku hiljaa myös Kuopion seudulla. Vaikka ostajien kriteerit ovat usein tarkat, ei ostotoimeksiantoja vieläkään tehdä niin paljon, kuin voisi olla järkevää.

“Ostotoimeksiannosta voisi etenkin tässä tilanteessa hyötyä. Ihmiset kyselevät, että eikö meillä ole jotain kohteita piilossa pöytälaatikossa. Menneestä en tiedä, mutta ei nykypäivänä pystytä säilömään mitään asuntoja, vaan kaikki kyllä ladotaan tiskiin ja esille myyntiin”, Pakarinen naurahtaa.

Ostotoimeksiannolla sen sijaan välittäjät pystyvät tehokkaammin etsimään sopivia asuntoja ostajille, mikä auttaisi niukan tarjonnan aikana. Tällöin myös ostajalla on ihan oma edustajansa asuntokaupassa. 

Valmiit asunnot kiinnostavat, remontti-into on hiipunut

Ostajat etsivät nyt asumisvalmiita asuntoja, Pakarinen kertoo. 

“Jotain pientä remonttia ollaan valmiita tekemään asuntoihin, mutta paremmin menee muuttovalmiit asunnot. Toki myös rahoituksen saaminen remontteihin tuo myös pankkilainoihin oman haasteensa. Siksikin on ymmärrettävää, että halutaan valmiita asuntoja.”

Pakarinen muistaa ajan, jolloin vielä suurin osa haki sellaista asuntoa, jossa saisi laittaa kaiken uusiksi.

“Se trendi on kääntynyt ja jäänyt menneisyyteen. Nyt haetaan asuntoa, joka miellyttää jo lähtökohtaisesti omaa käyttötarkoitusta ja mieltymyksiä.”

Myyjän markkinat ovat päällä nyt, myöhemmin suunta voi taas kääntyä

Kuopiossa, kuten pitkälti muuallakin Suomessa, on nyt meneillään asuntokaupan myyjän markkinat.

“Oikea aika myydä on juuri nyt. Jos yhtään on sellainen tunne, että kotia ja asuntoa haluaa vaihtaa, sen aika on nyt. Ei voida tietää, mikä on tilanne esimerkiksi ensi vuoden puolella. Markkinat voivat kääntyä toiseen suuntaan, ja siksi kannattaa toimia nyt”, Pakarinen kiteyttää.

Myyjän markkinoilla myös ostajan kannattaa olla hyvin valmistautunut

Ostajille Pakarinen antaa tärkeimmäksi neuvoksi sen, että oma tulisi olla myytynä jo ennen uuden etsintää.

“Rohkeasti lähtisin niin päin liikkeelle, että ensiksi oma myytäisiin alta pois, vaikka toki samalla voi katsellakin uusia. Tarjonta on kuitenkin nyt niukkaa, ja siksi sopivan kodin löytyessä ja siihen ihastuessa on hyvä olla valmiina heti ostamaan. Veikkaan vahvasti, että kohteesta on nimittäin nyt muitakin kiinnostuneita.”

Pakarinen korostaa, että harmittavin tilanne on, jos joutuu pettymään, kun unelmakoti menee nenän alta – pariinkin kertaan  – siksi, ettei vanhaa olla vielä myyty. 

“Yleensä viimeistään silloin vanha koti laitetaan myyntiin, mutta mieluummin kannattaa tehdä se heti, jotta ei tarvitse pettyä montaa kertaa ennen sitä. Se ei kaada maata, jos uutta ei tulekaan ihan heti eteen. Väliaikaisesti esimerkiksi vuokralla asuminenkin on yleensä parempi vaihtoehto kuin unelmakodin menettäminen siksi, ettei vanhaa ole myyty.”

Ensiasunnon ostajille Pakarinen vinkkaa, että välittäjien ammattitaitoa kannattaa hyödyntää rohkeasti kysellen. Pankkiasiat kannattaa olla hoidossa myös etukäteen. 

“Vielä nykyäänkin törmää ihmisiin, jotka eivät ole vielä pankissa käyneet. Se kannattaa hoitaa ensiksi, ja sitten rohkeasti lähestyä välittäjiä ja kysellä kohteista ja kertoa, millaista on hakemassa. Olemme niin myyjiä kuin ostajia varten olemassa.”

Myyjän markkinat takaavat nopeamman myyntiajan

Pakarinen arvelee vuoden 2021 kauppamäärien pysyvän samana kuin edellisenä vuonna.

“Elleivät jopa kasvaa – mutta se riippuu siitä, miten kohteita tulee lisää myyntiin. Näillä kappalemäärillä se ei voi kasvaa, mutta tilanne voi muuttua, jos myyjät aktivoituvat enemmän.”

Hinnat Kuopion seudulla ovat pysyneet aika lailla tasaisina, eikä niissä ole ollut Pakarisen mukaan suuria heittoja.

“Kuopiossa niilläkin alueilla, joilla on kysyntää, hintakehitys on maltillista, ehkä pientä nousua on ollut havaittavissa. Moni kysyy, voiko nyt sitten saada parempaa hintaa asunnoista. Sitä en voi nyt luvata, mutta ainakin sen, että kodit menevät vähemmällä vaivalla ja nopeammin kaupaksi.”

Esimerkiksi vuosi – pari sitten myyntiajat olivat Kuopiossa Pakarisen mukaan varsin pitkiä. 

“Nyt pääsee helpommalla, ja saa sen markkinahinnan, jonka asunnosta ylipäänsä voi saada.

Rohkeutta vain kaikille osapuolille asuntomarkkinoille. Kauppaa käydään edelleen, ja vilkkaasti, markkinat eivät ole pysähtyneet”, Pakarinen summaa.

Jyväskylä seudun asuntomarkkina 2021

Miltä sitten näyttää vuoden 2021 asuntomarkkinatilanne heille, jotka harkitsevat asunnon ostamista tai myymistä Jyväskylän seudulla? Haastattelimme REMAX Ilo -toimiston kiinteistönvälittäjiä Outi Karppista sekä Anna-Maria Rantaa Jyväskylän seudun asuntomarkkinan näkymistä.

Ostajia on paljon liikkeellä – etenkin omakotitalot ja rivitalot Jyväskylässä, Muuramessa ja Laukaassa menevät kaupaksi

Jyväskylän seudun asuntomarkkinassakin kuhisee nyt ostajia.

“Ostajat ovat mukavasti liikkeellä, erityisesti oman kodin ostajat”, Anna-Mari Ranta kertoo.

Asuntosijoittajat sen sijaan Rannan mukaan hiukan ihmettelevät ja pohtivat pidempään nykyistä tilannetta, sillä Jyväskylässä on viime vuosina rakennettu runsaasti varsinkin kantakaupunkiin sijoittajille suunnattuja pienasuntoja. Tällaisia asuntoja on paljon nytkin tarjolla.

“Kysyntää Jyväskylän seudulla on tällä hetkellä erityisesti omakotitaloista sekä rivitaloista, joten niitä on osin niukemmin tarjolla suhteessa kysyntään.”

Outi Karppinen kertoo, että Jyvässeudulla omakotitaloissa ja rivitaloissa ovat kaikki alueet hyvin kysyttyjä niin Jyväskylässä, Muuramessa sekä erityisesti Laukaassa.

“Laukaata voisi sanoa trendaavaksi alueeksi ja siellä erityisesti Leppävesi-Tiituspohja on suosittu alue, joka sijaitsee lähellä Jyväskylää. Alueella on panostettu erityisesti lapsiin, uusittu koulu ja rakenteilla on urheilupuisto. Lapsiperheet etsivät uutta kotia nyt juuri tuolta alueelta.”

Sen sijaan 70-lukuisten alueiden kerrostaloasuntoja on tarjolla melko runsaasti ja kysyntää niukalti. 

“Hitaasti liikkuvat etenkin asunnot taloyhtiöistä, joita ei ole kattavasti remontoitu. Näitä asuntoja myydään vain ja ainoastaan hinta edellä -periaatteella”, Karppinen kertoo.

Nyt etsitään omakotitaloja ja useampaa makuuhuonetta

Tilaa etsitään lisää myös Jyvässeudun asuntomarkkinoilla. Tämä näkyy Rannan mukaan kautta linjan asuntotoiveissa:

“Omakotitaloissa korostuu tärkeänä huoneiden, erityisesti makuuhuoneiden määrä. Niitä toivotaan nyt vähintään neljä kappaletta.”

Asuntokauppa on vilkastunut, eivätkä poikkeusolot enää vaikuta ihmisten päätöksiin tai ostohaluihin jarruttavasti. Ne pikemminkin kiihdyttävät asuntokuumetta.

“Koronaan on niin sanotusti totuttu ja opittu sen kanssa elämään. Nyt panostetaan elämisen laatuun muun muassa etätöiden yleistymisen vuoksi”, Karppinen tiivistää.

Ostajia on hyvin liikkeellä ja korotkin kohdallaan – myyjien markkinat ovat suotuisat

Ranta kehottaa myyjiä nyt toimintaan, sillä aika on monella tapaa otollinen asunnon myymiselle. 

“Nyt on erinomainen aika myydä, ostajat ovat liikkeellä ja kauppa käy, lainan korotkin ovat kohdallaan.”

Kuitenkin Ranta muistuttaa, että jos on tarvetta vaihtaa asuntoa syystä tai toisesta, on silloin itse asiassa aina hyvä aika myydä ja vaihtaa asuntoa. Oman kodin ostossa ei kannata seurata pelkästään markkinoita, vaan hakea itselle sopivaa ratkaisua.

Ostajan kannattaa hyödyntää nyt välittäjien ammattitaitoa

Ostajalle Karppinen antaa selkeät vinkit: etenkin nyt kovan kysynnän aikana kannattaa hyödyntää välittäjien ammattitaitoa sekä apua.

“Kerro välittäjälle minkälaista asuntoa etsit, mistä ja millä budjetilla. Saat heti tietoa, kun juuri sinun haluamasi asunto on tulossa tarjolle, ennen kuin kaikki muutkin pääsevät sitä katsomaan. On parempi, että välittäjä – ammattilainen – tietää tarpeesi kuin että luotat vain hakukoneeseen”, Karppinen summaa.

Myös rahoituksen on tärkeää olla kunnossa ennen kuin lähtee asuntojen katselukierrokselle. Kun asunnoista on kysyntää, ne myös myydään nopeammin.

“Monesti myöhästyt, jos kyselet rahoitusta vasta kun kohde on löytynyt.”

Kuhina ennustaa Jyväskylään kauppamäärien kasvua

Kauppamäärät Jyväskylän seudulla ovat Rannan ja Karppisen mukaan tänä vuonna ehdottomasti kasvamassa. 

“Uskon kysynnän pitävän hintatason hyvänä, erityisesti omakotitalojen ja rivitalojen osalta Jyväskylän seudulla”, Ranta sanoo.

“Laskusuhdanne vaivaa jonkin verran 70-luvun ja osin vanhempien lähiöiden remontoimattomien asuntojen ja yhtiöiden markkinoita ja hintatasoa”, Karppinen lisää.

RE/MAX tuntee paikallisen asuntomarkkinan ympäri Suomen

RE/MAXilla on yli 400 välittäjää ja 25 toimistoa eri paikkakunnilla Suomessa, ja välittäjät tuntevat omien alueidensa erityispiirteet sekä hintakehityksen pidemmältä aikaväliltä. RE/MAXin toimistojen ja välittäjien aluetuntemus ylettyy myös lähialueille yli toimiston fyysisen sijainnin. RE/MAXin välittämiä asuntoja löytyy siis todellisuudessa vielä toimistojen lukumäärääkin useammalta paikkakunnalta.

Asunnon oikea hinnoittelu on kaiken a ja o. Asiantuntevat kiinteistönvälittäjät osaavat arvioida yksittäisen asunnon hinnan tarkasti suhteessa alueen muuhun tarjontaan. Oikea hinnoittelu tuo lopulta myyjälle parhaan mahdollisen kauppahinnan asunnostaan, ja maksaa välittäjän käytön takaisin, joskus jopa moninkertaisesti.

RE/MAXin asiantuntijoiden kiteytetyt terveiset vuodelle 2021 ovatkin: myyjä, hyödynnä rohkeasti nyt myyjän markkinat. Tämä vuosi on hyvä vuosi myydä asunto. 

Oletko myymässä asuntoa vuonna 2021? 

Asiantuntevan kiinteistönvälittäjän käsissä voit luottaa asunnon myynnin sujuvan, olitpa myymässä missä päin Suomea tahansa.

Kokeile myös markkinoiden tarkinta hintalaskuriamme selvittääksesi asuntosi hinta-arvion tästä.

Oletko ostamassa asuntoa vuonna 2021? Tutustu täältä välittäjiimme sekä ostotoimeksiantoon tästä.

Haluan varata
Ilmaisen hinta-arvion

Kutsu RE/MAX-välittäjä arviokäynnille kotiisi, hän osaa suositella juuri sinulle ja kodillesi sopivaa palvelukokonaisuutta.
Varaa aika kalenterista, ja välittäjämme tulee arvioimaan asuntosi hinnan.
Hyvä, tarvitsemme vielä muutaman tiedon
Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi..
Ole hyvä ja kirjoita sähköpostiosoitteesi..
Ehdota aikaa
Alkaen klo
Toinen aika
Alkaen klo
Kiitos arviokäynnin varaamisesta
Alueesi RE/MAX-välittäjä on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian ja vahvistaa tapaamisajan.
Palvelinvirhe, lomaketta ei lähetetty.
Yritä uudelleen jonkin ajan kuluttua..
Loading

Tiesitkö tämän asunnon vaihtamisesta?

Tilaa uutiskirje

* Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
* Ole hyvä ja anna oikea sähköpostiosoitteesi.

Ole hyvä ja odota... Loading

Olen kiinnostunut
* Ole hyvä ja valitse kiinnostuksen kohteesi.

Voimmeko olla avuksi?

Jätä yhteystietosi, niin olemme yhteydessä sinuun.

Ota yhteyttä!
Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa?
Anna meidän auttaa!

Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi.
Ole hyvä ja kirjoita postinumerosi.
Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoitteesi.
Ole hyvä ja kirjoita viesti.