Ostamassa tai myymässä asuntoa 2021? Lahden ja Lappeenrannan asunt...

Asuntomarkkinassa näkyi selviä vilkastumisen merkkejä ympäri Suomen vuoden 2020 loppua kohti, ja myös vuosi 2021 alkoi usealla paikkakunnalla vauhdikkaasti. RE/MAXin paikalliset kiinteistönvälityksen asiantuntijat kertovat nyt Lahden ja Päijät-Hämeen sekä Lappeenrannan seudun asuntomarkkinan kehityksestä ja ennusteista vuodelle 2021.

Lahden ja Päijät-Hämeen asuntomarkkina 2021

Miltä näyttää vuoden 2021 asuntomarkkinatilanne Lahden ja Päijät-Hämeen seudulla?

”Asuntokauppa käy kuin rajuilma, ja kaikki järkevät kohteet käyvät kaupaksi. Asunnon myyjät ovat selkeästi aktivoituneet, joten markkinoilla tulee koko ajan enemmän myytävää”, summaa RE/MAX Noste -toimiston yrittäjä ja kiinteistönvälittäjä Pauli Kaarre tilannetta Lahden ja Päijät-Hämeen seudulla.

Pandemia muutti selvästi suomalaisten asuntotarpeita. Koko maan selkeä trendi näkyy myös Lahden seudulla: 

”Ihmiset haluavat isompia koteja ja pihan. Tämän huomaa jo nuorissakin, kun nuoripari ei enää osta kaksiota vaan kolmion. Ihmiset uskovat etätöiden jatkuvan myös tulevaisuudessa ja siksi kotiin kaivataan oikeaa työhuonetta”, Kaarre kuvailee tilannetta. 

Lahti on niin lähellä Helsinkiä, että etätöiden lisääntyessä edullisemmat asumiskustannukset houkuttelevat alueelle enenevässä määrin pääkaupunkiseutulaisia.

Näillä alueilla rivi- ja omakotitalot tekevät kauppansa

Lahden seudun alueella on eniten kysyntää perheasunnoista, kuten rivitaloista ja 2000-luvulla rakennetuista omakotitaloista.

”Nyt haetaan 3-5 huoneen pientaloja – ne viedään käsistä ja myyntiajat ovat todella lyhentyneet”.

Tällaisia koteja löytyy Karistosta sekä suosituilta Etelä-Lahden pientaloalueilta, kuten Laune, Nikkilä ja Renkomäki. Monet näistä lapsiperheiden idyllisistä alueista ovat kestosuosikkeja. Uudempia, yhä suurempaa kiinnostusta herättäviä kohteita Kaarteen mukaan ovat luonnonläheiset pientaloalueet Kukkila, Viuha ja Villähde.

Lähialueista erityisesti Asikkalan seutu on tällä hetkellä haluttu asuinalue. Kesämökeillä ja vapaa-ajanasunnoilla on vientiä Päijänteen rannoilla Asikkalassa ja Sysmässä, muita suosittuja mökkikuntia ovat Heinola ja Iitti.

Myy nyt, kun ostajia on Lahdessa runsaasti liikkeellä

Kaarre lähettää kannustavan viestin niille, jotka harkitsevat asunnon myyntiä: 

”Nyt on oikeasti hyvä hetki myydä: ostajia on liikkeellä, kysyntää on enemmän kuin tarjontaa ja se näkyy hinnoissa. Hyvästä kohteesta voi syntyä kilpailua ja silloin kohde myydään yli alkuperäisen pyyntihinnan. Rohkeasti vain myymään!” 

Viime vuosien alentunut hintakehitys on muuttanut täysin suuntaansa ja nyt myytävistä asunnoista saadaan aiempaa parempia hintoja.

Ostaja: ole valmis ostopäätökseen, ettei asunto mene sivu suun

Lahden ja Päijät-Hämeen seudun asunnonostajia Kaarre kehottaa tutustumaan myynnissä olevan asunnon tietoihin huolella.

”Ostajan kannattaa olla tarkkana, seurata aktiivisesti tarjontaa ja hänen on oltava valmis tarttumaan tilaisuuteen, kun toivottu asunto osuu kohdalle. Näytöille tullaan nyt tositarkoituksella. Kokematon ensiasunnon ostaja tai asunnon vaihtaja voi kuluttaa aikaa pohtimiseen ja miettimiseen, ja kun päätöstä ei synny, asunto ehditään jo myydä nopeammin reagoivalle ostajalle.”

Omien tarpeiden kartoitus ja etukäteen hankittu lainalupaus, niillä eväillä on hyvä lähteä asuntokaupoille. Ostajan kannattaa myös tehdä esimerkiksi ostotoimeksianto unelmakohteen löytämiseksi ja pitää aktiivisesti yhteyttä välittäjään, joka mielellään kertoo ostajille uusista myyntiin tulleista ja tulevista kohteista.

 

Lappeenrannan seudun asuntomarkkina 2021

Millainen tilanne on sitten Lappeenrannan ja Lappeenrannan lähiseudun asuntomarkkinoilla? Sitä meille valottaa RE/MAX Asuntomeklarit -toimiston yrittäjä ja kiinteistönvälittäjä Mika Laitinen.

”Yleistunnelma on hyvä ja asuntokauppa käy vauhdikkaasti. Kysyntä on suurta, mutta kohteita on vähemmän myynnissä kuin aiemmin. Myyntiajat ovat selvästi lyhentyneet. Suosituimmilla asuinalueilla hinnoissa voi olla pientä positiivista kasvuvirettä”, Laitinen kertoo.

Lappeenrannassa on sama suuntaus kuin muuallakin maassa: nyt koteihin halutaan lisää tilaa.

”Etätyö on aiheuttanut sen, että etsitään koko ajan isompia asuntoja ja halutaan ainakin yksi ylimääräinen huone. Myös ensiasunnon ostajat hakevat nyt isompia asuntoja kuin ennen, he voivat muuttaa suoraan vaikka omakotitalon ja jättää välivaiheet pois. Myyjistä moni kuitenkin panttailee omakotitalonsa myyntiä, kun ei ole varmuutta, miten tilanne kehittyy.”

Lappeenrannan keskusta ja uusien pientalojen asuinalueet suosituimpia

Asunnon ostajien suosiossa ovat Karhuvuori, Ruoholampi, Ojala-Tuomela ja Hiessilta, joissa on uudempia 2000-luvulla rakennettuja omakotitaloja ja rivitaloja. Lappeenrannan keskusta on aina ollut haluttu paikka kodille, niin nytkin. Laitinen nostaa esille myös Rakuunamäen, jossa vanhoihin kasarmeihin saneerataan asuntoja. Varuskunta-aluetta kehitetään ja trendikkäät asunnot ovat kysyttyjä.

Lappeenrannan lähialueilla asuntokauppa on vilkasta erityisesti Joutsenossa ja Taipalsaaressa, samoin Imatralla on nähtävissä piristymistä.

Saimaalla mökit viedään käsistä

Koko Saimaan alueella on valtava kysyntä vapaa-ajanasunnoista. Kun myytävistä mökeistä on pulaa, kaikki myyntiin tulevat hyvät kohteet vaihtavat omistajaa nopeasti. Mökkikaupoilla liikkuu väkeä ja Laitisen mukaan ostajakunta on nuorentunut.

”Eniten etsitään vapaa-ajanasuntoja suurten puhdasvetisten järvien Saimaan ja Kivijärven rannoilta. Varustelulta vaaditaan tänä päivänä paljon eli mökillä on oltava normaalit mukavuudet. Mökki ei ole pelkästään työleiri vaan paikka, jossa vietetään aikaa ja tehdään mahdollisesti etätöitäkin. Siksi nettiyhteyden pitää pelata, ainakin mobiilisti” 

”Jos asunnon myynti on ollut mielessä, niin nyt on oikea hetki”

Laitisen mukaan asunto kannattaa laittaa myyntiin, jos se on ollut mielessä. ”Hintataso on nyt hyvä sekä asunnoissa että vapaa-ajanasunnoissa. Tällä hetkellä on selvästi myyjän markkinat, erityisesti uudehkojen omakotitalojen ja mökkien osalta.”

Ostaja, hyödynnä ostotoimeksiantoa

Kun myytävistä asunnoista on pulaa ja uutta asuntoa joutuu etsimään pidempään, kannattaa ottaa avuksi ostotoimeksianto. Laitisen mukaan niitä on nyt tehty normaalia paljon enemmän, ja niiden kautta moni asiakas on onnistunut löytämään mieleisen asunnon. ”Etsimme aktiivisesti kontaktiverkostomme kautta ostotoimeksiannon tehneille juuri heille sopivia kohteita”, Laitinen vakuuttaa.

Vielä yhden vinkin Laitinen antaa asunnon ostajalle: ”Jos ostajalla on vanhan asunnon myyntiehto näin kiivaassa kysyntätilanteessa, niin silloin todennäköisesti jää kaupanteossa kakkoseksi.”

RE/MAX tuntee paikallisen asuntomarkkinan ympäri Suomen

RE/MAXilla on yli 400 välittäjää ja 25 toimistoa eri paikkakunnilla Suomessa, ja välittäjät tuntevat omien alueidensa erityispiirteet sekä hintakehityksen pidemmältä aikaväliltä. RE/MAXin toimistojen ja välittäjien aluetuntemus ylettyy myös lähialueille yli toimiston fyysisen sijainnin. RE/MAXin välittämiä asuntoja löytyy siis todellisuudessa vielä toimistojen lukumäärääkin useammalta paikkakunnalta.

Asunnon oikea hinnoittelu on kaiken a ja o. Asiantuntevat kiinteistönvälittäjät osaavat arvioida yksittäisen asunnon hinnan parhaiten suhteessa alueen muuhun tarjontaan. Oikea hinnoittelu tuo lopulta myyjälle parhaan mahdollisen kauppahinnan asunnostaan, ja maksaa välittäjän käytön takaisin, joskus jopa moninkertaisesti.

RE/MAXin asiantuntijoiden kiteytetyt terveiset vuodelle 2021 ovatkin: myyjä, hyödynnä rohkeasti nyt myyjän markkinat. Tämä vuosi on hyvä vuosi myydä asunto. 

Oletko myymässä asuntoa vuonna 2021? 

Asiantuntevan kiinteistönvälittäjän käsissä voit luottaa asunnon myynnin sujuvan, olitpa myymässä missä päin Suomea tahansa.

Kokeile myös markkinoiden tarkinta hintalaskuriamme selvittääksesi asuntosi hinta-arvion tästä.

Oletko ostamassa asuntoa vuonna 2021? Tutustu täältä välittäjiimme sekä ostotoimeksiantoon tästä.

Haluan varata
Ilmaisen hinta-arvion

Kutsu RE/MAX-välittäjä arviokäynnille kotiisi, hän osaa suositella juuri sinulle ja kodillesi sopivaa palvelukokonaisuutta.
Varaa aika kalenterista, ja välittäjämme tulee arvioimaan asuntosi hinnan.
Hyvä, tarvitsemme vielä muutaman tiedon
Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi..
Ole hyvä ja kirjoita sähköpostiosoitteesi..
Ehdota aikaa
Alkaen klo
Toinen aika
Alkaen klo
Kiitos arviokäynnin varaamisesta
Alueesi RE/MAX-välittäjä on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian ja vahvistaa tapaamisajan.
Palvelinvirhe, lomaketta ei lähetetty.
Yritä uudelleen jonkin ajan kuluttua..
Loading

Tiesitkö tämän asunnon vaihtamisesta?

Tilaa uutiskirje

* Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
* Ole hyvä ja anna oikea sähköpostiosoitteesi.

Ole hyvä ja odota... Loading

Olen kiinnostunut
* Ole hyvä ja valitse kiinnostuksen kohteesi.

Voimmeko olla avuksi?

Jätä yhteystietosi, niin olemme yhteydessä sinuun.

Ota yhteyttä!
Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa?
Anna meidän auttaa!

Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi.
Ole hyvä ja kirjoita postinumerosi.
Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoitteesi.
Ole hyvä ja kirjoita viesti.