Tilaa arvio asunnostasi

Vanhan talon osto – uhka vai mahdollisuus?

Haaveiletko vanhan talon ostosta ja remontoinnista unelmiesi taloksi? Tai ihastuitko tonttiin, jolla sijaitsee iäkkäämpi talo?  Vanhan talon kohdalla joku näkee mahdollisuuksia, toinen uhkia. Mitä olisi hyvä realistisesti ottaa huomioon, jos harkitset vanhan ja kunnostettavan talon ostoa? 

Vanha talo voi täyttää kaikki toiveet

Tilava omakotitalo kauniin puutarhan keskellä on monen suomalaisen unelma. Joskus loistavalla paikalla oleva sopivankokoinen talo täyttäisi toiveet – mutta talolla on jo ikää ja remontoitavaa riittäisi. Uskaltaako vähän vanhempaa taloa ostaakaan? Entä jos sieltä löytyy hometta? Joskus myyjääkin arveluttaa laittaa myyntiin viehättävää iäkkäämpää taloa yllättävien jälkiseuraamusten pelossa. Pelko on kuitenkin turhaa, sillä vanhan talon myyminen ja ostaminen on turvallista, kun kaikki osapuolet tietävät talon todellisen kunnon.

”Vanhan talon turvallisen myynnin takaa perusteellisesti tehty selvitystyö ja ammattilaisen tekemä asuntokaupan kuntotarkastus jo ennen kuin kohde laitetaan markkinoille. Tässä prosessissa paras apu on pätevä kiinteistönvälityksen ammattilainen, joka tuntee kiinteistökaupan salat”, kertoo yrittäjä ja kiinteistönvälittäjä Nina Schönberg Järvenpään RE/MAX Asuntokulmasta. 

Myyjällä on vastuu kertoa, ostajalla velvollisuus tarkistaa

Suomessa on runsaasti vuosikymmeniä vanhoja taloja, jotka ovat varsin toimivia koteja. Ostaja tietää, että tällaisissa kohteissa kuitenkin isojakin peruskorjauksia tarvitaan, eivätkä iltapäivälehtien kohuotsikot hometaloista aina rohkaise kauppoihin.

Asunnon ostoa säädellään kuitenkin Suomessa tarkasti. Myyjän velvollisuus on kertoa kaikki oleellinen tieto ja mahdolliset virheet asunnosta. Tällä varmistetaan, että ostajalla on kaikki kaupantekoon tarvittava tieto, eikä yllätyksiä ole myöhemmin luvassa. Kun vanhan talon ikänsä ylittäneet rakenteet ja niiden korjaustarpeet tiedetään etukäteen, kyse ei ole asuntokaupan virheistä. 

Lain mukaan asuntokaupassa on virhe silloin, jos myyjä on jättänyt oleellista tietoa kertomatta esimerkiksi talon rakentamistavoista tai taloudellisista ja oikeudellisista velvoitteista. Vaikeimpia ovat piilevät virheet, joista myyjä itsekään ei ole tietoinen. Omakotitaloa myytäessä myyjän vastuuaika on enintään viisi vuotta, jona aikana ostajan on reklamoitava virheestä. Lue lisää myyjän vastuista asuntokaupassa.

Paitsi myyjällä, myös ostajalla on velvollisuuksia tarkistaa talon kunto. Tarkista siis ostajana seinät, lattiat, katot, ulkopinnat ja haistele sisäilmaa. Ostaja ei voi myöhemmin vedota sellaisiin asunnon virheisiin, joiden hänen oletettiin tietävän ostohetkellä.


Tutustu myös oppaaseemme: Kun olet ostamassa käytettyä asuntoa, selvitä nämä asiat.


Puolueettomassa kuntotarkastuksessa selviää talon kunto

Nykyisin kiinteistökauppaan kuuluu lähes aina kuntotarkastus. Siinä ulkopuolinen ammattilainen käy läpi koko rakennuksen ensin aistinvaraisesti ja jos tarvetta ilmenee, epäiltyjä kohtia tutkitaan avaamalla talon rakenteita. Kun kuntotarkastus on tehty ja raportti laadittu, siihen on hyvä perehtyä huolellisesti. Kuntotarkastusraportti antaa arvokasta tietoa iäkkään talon kunnosta ja rakenteiden kulumisesta. Se on myös hyvä lähtökohta tulevien remonttien suunnitteluun ja ajoittamiseen.

Kuntotarkastus voidaan teettää jo silloin, kun talo laitetaan myyntiin tai vasta potentiaalisen ostajaehdokkaan ilmestyessä. Usein kuntotarkastukseen osallistuvat myyjä, ostaja ja kiinteistönvälittäjä yhdessä. Kuntotarkastuksen hinnan maksaa joko myyjä tai myyjä ja ostaja puoliksi.

Jos omakotitalon myyjä on pitänyt huoltokirjaa talon remonteista ja kunnossapidosta, se antaa yhdessä kuntotarkastusraportin kanssa selkeän kuvan remonttitarpeista.

Lue myös: Omakotitalon osto – muista nämä 5 asiaa


Kiinteistönvälittäjä lisää turvallisuutta ostohetkellä

Jos vanhaa taloa on myymässä kiinteistönvälittäjä, osa vastuista siirtyy myyjältä välittäjälle. Kiinteistönvälittäjää velvoittaa muun muassa laaja selonottovelvollisuus. Jos myyjä jostain syystä jättäisikin kertomatta talosta epäedullisia seikkoja, välittäjällä on silti selonottovelvollisuus. Välittäjä joutuu useimmiten vastuuseen, jos annetuissa tiedoissa on virhe tai jos jotain tietoon tullutta seikkaa ei ole tarkastettu tai sitä ei ole todistettavasti kerrottu ostajalle ennen kaupantekoa. 

”Talovanhukset voidaan myydä turvallisesti ja saada niistä unelmakoteja uusille omistajille, kun kohde on hinnoiteltu oikein ja kaikki kaupan osapuolet tietävät mitä ovat myymässä ja ostamassa. Suurin osa talovanhuksista vaihtaa omistajaansa ilman jälkiseuraamuksia, kun asiat on tehty alusta asti oikein”, toteaa yrittäjä ja kiinteistönvälittäjä  Katja Sarkama Järvenpään RE/MAX Asuntokulmasta.


Vanha talo on täynnä mahdollisuuksia!

Omakotitalojen kauppa käy nyt vilkkaana. Jos mietit vaikka etätöiden ja luonnon läheisyyden vuoksi muuttoa maalle, lukaise täältä vinkit. Omakotitalossa on oma tupa ja oma lupa, ja vanhassa omakotitalossa on monia hyviä puolia. Tässä niistä muutama:


1. Voit remontoida talon mieleiseksesi

Vanhaa taloa remontoimalla saa yhdistettyä menneen ajan tunnelman nykyaikaiseen talotekniikkaan. Ajan patina säilyy, ja remontoimalla saat kuitenkin uudistettua kylpyhuoneen ja vaikka lämmitysjärjestelmän sekä muutettua huonejärjestystä esimerkiksi poistamalla tai lisäämällä seiniä. Säilytä myös vanhaa aina kuin mahdollista, esimerkiksi vanhat ikkunat voivat kaivata vain kunnostamista, ei aina vaihtamista.

2. Vanhojen talojen tunnelma on ainutlaatuinen

Vanhemmissa taloissa on eittämättä kodikasta ja ainutlaatuista fiilistä –  sitä jotakin, mitä on vaikea uudemmissa taloissa jäljitellä. Jos vanhemmat talot ja menneiden vuosikymmenien arkkitehtuuri vetoavat, voi iäkkään talon kunnostaminen uudeksi kodiksi olla hyvin palkitseva valinta. Vanhan talon kiireettömässä tunnelmassa voi arkeen ja kodin laittamiseen saada ihan uuden näkökulman.

3. Vanhat tontit ovat lähes aina isompia kuin uudet

Omakotitalossa oma piha ja puutarha ovat yhtä tärkeitä kuin talokin. Pihalla pitää olla tilaa lasten leikeille ja vaikka trampoliinille, hedelmäpuille, mukavalle oleskeluryhmälle ja keittiöpuutarhalle. Vanhojen talojen kylkiäisenä tulee usein myös isompi tontti. Näin talonkin neliöt tuntuvat väljemmiltä, kun osa toiminnoista siirtyy erityisesti kesäaikana omaan pihaan ja puutarhaan.

4. Vanhat omakotitalot ovat tilavia

Uusien omakotitalojen koko on viime vuosina pienentynyt. Silti juuri avarammat tilat ja isommat makuuhuoneet saavat monet haaveilemaan omakotitalosta. Monet eri elämänvaiheet vaativatkin suurempaan asuntoon muuttamista, ja silloin vanhat omakotitalot voivat olla tiloiltaan juuri sopivia.

5. Piha kukoistaa jo valmiiksi

Isot omena- ja luumupuut täynnä satoa, mansikkamaa, pieni perunapelto ja suloinen kasvihuone. Kun talossa on asuttu pitkään, on myös pihaan yleensä panostettu. Silloin vanhan talon ostaminen on kuin istuisit valmiiseen pöytään, kaikki on jo tehty ja saat vain nauttia antimista. Uuden talon tontti on usein vailla kasvillisuutta, joten vehreää pihaa ja hedelmäpuiden satoa saa odottaa vuosikaudet.

6. Ympäristö on vakiintunut

Yleisesti vanhat talot sijaitsevat jo rakennetussa ympäristössä, jossa kaikki on valmiina. Lähipalvelut, koulut ja kaupat ovat olemassa, eikä niiden perustamista tarvitse odotella kuten monilla uusilla asuinalueilla. Myöskään rakentamisen meteli ja alati vaihtuvat kulkureitit eivät rasita arkea.

 

Ota osaava kiinteistönvälittäjä avuksi vanhan talon ostoon

Etenkin jos harkitset vanhan talon ostoa, on parasta kääntyä osaavan kiinteistönvälittäjän puoleen. RE/MAXille ostotoimeksiannon tehdessäsi saat oman välittäjän käyttöösi huolehtimaan siitä, että säästyt suuremmilta yllätyksiltä talokaupoilla. Osaava kiinteistönvälittäjä varmistaa, että sinulla on tiedossasi kaikki oleellinen taloon, sen ikään ja kuntoon liittyen – ja kokenut välittäjä pitää myös puoliasi hintaneuvotteluissa. 

Välittäjän avulla prosessi myös usein nopeutuu ja helpottuu – säästät aikaa, kun välittäjä etsii sinulle sopivia taloja, ja saat tietoosi myös hiljaisessa myynnissä olevia kohteita. Asuntokaupan turvallisuutta ja sujuvuutta lisää se, että välittäjä vastaa laajasti välitystehtävänsä lainmukaisuudesta ja laadusta. Kokeneen välittäjän avulla minimoit ikävät yllätykset ja voit turvallisemmin mielin tavoitella unelmiesi taloa.

Ota kiinteistönvälittäjä avuksesi turvaamaan kaupantekoa, kun etsit sopivaa taloa


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje