Asuntokaupassa itse kauppasumma on suurin menoerä, mutta asuntokauppaan liittyy myös paljon muita maksuja ja kuluja. Keräsimme yhteen asunnon myyntiin ja ostoon liittyviä maksuja, joihin on hyvä varautua.

Ennen asuntokauppaa

Isännöitsijäntodistus ja muut asuntoasiakirjat

Kun asuntoa lähdetään myymään, ensimmäisiin tehtäviin kuuluu hankkia myytävään asuntoon liittyvät asiakirjat, kuten isännöitsijäntodistus, yhtiöjärjestys, tase, korjaussuunnitelma ja energiatodistus. Nämä asiakirjat tilataan useimmiten isännöitsijältä, ja ne ovat maksullisia dokumentteja.

Asunnon valokuvaus

Asuntoilmoitusta ajatellen on tärkeää, että otat asunnosta laadukkaat valokuvat. Jos et itse harrasta valokuvausta tai kaveripiiristä ei löydy osaavaa kuvaajaa, mieti ammattivalokuvaajan käyttämistä asuntokuvien ottamiseen.

Asuntoilmoituksen julkaisu

Asuntoilmoituksen julkaisu esimerkiksi Oikotie.fi- ja Etuovi.com-palveluissa on maksullista. Asunnon myynti vaatii useimmiten myös markkinointia, kuten sanomalehti-ilmoittelua ja kohdennettua mainontaa Facebookissa.  

>> Tiedätkö asuntosi arvon? Kokeile hintatestiämme ja saat tarkan ja ajantasaisen arvion asuntosi hinnasta <<

 

Kaupanteon aikana ja jälkeen

Välityspalkkio

Jos käytät asunnon myyntiin kiinteistönvälittäjää, maksat kiinteistönvälittäjälle välityspalkkion hänen tekemästään työstä. Välityspalkkioon sisältyy useimmiten suurin osa asunnon myynnistä aiheutuneista kuluista, kuten asiakirjojen hankinnasta ja laadinnasta sekä asunnon valokuvauksesta ja markkinoinnista aiheutuvat kulut. Katso, mistä RE/MAXin välityspalkkiot ja palvelupaketit koostuvat.

Varainsiirtovero

Varainsiirtovero on maksettava kahden kuukauden sisällä kaupantekohetkestä. Kun käytät apuna kiinteistönvälittäjää, varainsiirtovero maksetaan aina kaupanteon yhteydessä. Varainsiirtoveron suuruus määräytyy seuraavasti:

  • Asunto-osakkeiden varainsiirtovero: 2 % asunnon velattomasta myyntihinnasta
  • Kiinteistön varainsiirtovero: 4 % kiinteistön myyntihinnasta

Ensiasunnon ostaja on vapautettu varainsiirtoveron suorittamisesta. Varainsiirtovero on merkittävä summa asuntokaupassa, joten huomioi sen suuruus myös asunnon rahoitusta miettiessäsi. Esimerkiksi 250 000 euron kerrostaloasunnon osalta varainsiirtovero on 5 000 euroa.

Luovutus- eli myyntivoittovero

Asunnon myymisestä saatavat voitot ovat veronalaisia, mikäli et ole omistanut rakennusta tai huoneistoa kahta vuotta ja mikäli asunto on ollut vuokralla etkä sinä tai perheenjäsenesi ole asunut siellä vielä kahta vuotta. Jos taas tämä kahden vuoden sääntö täyttyy, ei asunnon myyntivoitosta tarvitse maksaa veroa. Asunnon myyntivoitto lasketaan useimmiten vähentämällä asunnon myyntihinnasta sen hankintameno ja muut asuntokaupan muut kustannukset, kuten kiinteistönvälittäjän palkkio.

Lahjavero

Lahjaveron maksaminen tulee ajankohtaiseksi esimerkiksi tilanteessa, jossa asunnon tai kiinteistön myyntihinta on alle 75 % käyvästä hinnasta. Esimerkiksi jos vanhemmat myyvät 200 000 euron arvoisen asunto-osakkeen lapselleen 100 000 eurolla, tulee lapsen maksaa lahjaveroa käyvän hinnan ja myyntihinta erotuksesta eli 100 000 eurosta. Lisää lahjaverosta ja lahjaveron määräytymisestä voit lukea Vero.fi-palvelusta.

Kiinteistökaupan kulut

Kiinteistöä ostettaessa tai myydessä on aiemmin mainittujen asiakirjakulujen ja varainsiirtoveron lisäksi tiettyjä kiinteistökaupalle tyypillisiä kuluja, jotka on syytä huomioida. Tällaisia ovat muun muassa kaupanvahvistajan kulut sekä kuntotarkastuksesta syntyvät kustannukset.

Kaupanvahvistajan kulut

Kiinteistökaupassa tulee käyttää julkista kaupanvahvistajaa, jonka tehtävänä on vahvistaa kiinteistön kauppakirjat ja muut luovutukseen liittyvät asiakirjat. Yleinen käytäntö on se, että kaupanvahvistajan palkkion maksavat ostaja ja myyjä puoliksi.

Kuntotarkastus

Kiinteistön, kuten omakotitalon, kaupassa huolellinen ja ammattilaisen tekemä kuntotarkastus on sekä myyjän että ostajan etu. Kuntotarkastuksen hinta vaihtelee muun muassa asuinpaikkakunnan, kiinteistötyypin ja valmistumisvuoden mukaan. Esimerkiksi yhteistyökumppanimme Raksystemsin kuntotarkastuksen hinta pk-seudulla sijaitsevaan, enintään 350 bruttoneliömetrin omakotitaloon maksaa noin 1 450–1 650 euroa.

Lainhuudatus

Kiinteistön ostajan on haettava kiinteistölle lainhuudatusta vähintään 6 kuukauden kuluttua ostohetkestä. Lainhuudatus on maksullinen toimenpide, ja sen kustannus Maanmittauslaitoksen hinnaston mukaan on 119 euroa per kiinteistö, määräala tai määräosa.

Lohkomismaksu

Jos kiinteistöstä myydään määräala, Maanmittauslaitoksen tulee suorittaa kiinteistön lohkominen. Tämä on maksullinen toimenpide, jonka kustannukset päätyvät useimmiten kiinteistön ostajan hoidettavaksi.

 

Välityspalkkio kattaa suurimman osan asuntokaupan kuluista

Jos käytät kiinteistönvälittäjää, sisältyy suurin osa asunnon myyntiin, markkinointiin ja asiakirjoihin liittyvistä kuluista maksamaasi välityspalkkioon. Asuntokaupan verotukseen liittyvät maksut eivät sisälly välityspalkkioon, vaan niistä vastaa asunnon myyjä.   Lue myös: suomi – asuntoilmoitus – suomi sanakirja Asuntokaupan sanasto auttaa ymmärtämään termiviidakkoa   Asunnon osto suunnitteilla? Lataa maksuton asunnon ostajan muistilista ja nappaa vinkit asunnon ostoon! Lataa vinkit asunnon ostoon                              

Haluan varata
Ilmaisen hinta-arvion

Kutsu RE/MAX-välittäjä arviokäynnille kotiisi, hän osaa suositella juuri sinulle ja kodillesi sopivaa palvelukokonaisuutta.
Varaa aika kalenterista, ja välittäjämme tulee arvioimaan asuntosi hinnan.
Hyvä, tarvitsemme vielä muutaman tiedon
Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi..
Ole hyvä ja kirjoita sähköpostiosoitteesi..
Ehdota aikaa
Alkaen klo
Toinen aika
Alkaen klo
Kiitos arviokäynnin varaamisesta
Alueesi RE/MAX-välittäjä on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian ja vahvistaa tapaamisajan.
Palvelinvirhe, lomaketta ei lähetetty.
Yritä uudelleen jonkin ajan kuluttua..
Loading

Tiesitkö tämän asunnon vaihtamisesta?

Tilaa uutiskirje

* Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
* Ole hyvä ja anna oikea sähköpostiosoitteesi.

Ole hyvä ja odota... Loading

Olen kiinnostunut
* Ole hyvä ja valitse kiinnostuksen kohteesi.

Voimmeko olla avuksi?

Jätä yhteystietosi, niin olemme yhteydessä sinuun.

Ota yhteyttä!
Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa?
Anna meidän auttaa!

Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi.
Ole hyvä ja kirjoita postinumerosi.
Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoitteesi.
Ole hyvä ja kirjoita viesti.