Tilaa arvio asunnostasi

Vuokratontti vai omistustontti? Omistusmuodolla on väliä asunto- ja kiinteistökaupassa

Asunto-osaketta tai kiinteistöä ostettaessa on tärkeää huomioida myös tontin omistusmuoto. Se vaikuttaa kauppahintaan ja voi olla merkittävä tekijä myös asunnon tai kiinteistön arvolle tulevaisuudessa.

Mitä eroa on omistus- ja vuokratontilla?

Omistustontti

Jos asunto-osakeyhtiö sijaitsee omalla tontilla, on tontin omistaja yleisimmin taloyhtiö. Kiinteistöissä tontin omistaa kiinteistön omistaja.

Ostaessasi asuntoa, joka sijaitsee omalla tontilla, on kaikki tonttiin liittyvät kustannukset mukana asunnon hinnassa, eikä sinun tarvitse maksaa tontista erillistä vastiketta.

Vuokratontti

Viime vuosikymmeninä vuokratontit ovat yleistyneet Suomen asuntomarkkinoilla. Vuokratontin omistaja on tyypillisimmin esimerkiksi kaupunki, kunta, seurakunta tai sijoitusrahasto.

Taloyhtiö maksaa tontin omistajalle vuokraa, ja vastaavasti asunto-osakeyhtiön osakkaat maksavat taloyhtiölle tonttivastiketta.

Myös kiinteistö, kuten esimerkiksi omakotitalo tai vapaa-ajan asunto voi sijaita vuokratontilla.

Huomioi nämä asiat tontin omistusmuotoon liittyen

Selvitä kiinteistön arvon kehitys ja alueella vireillä olevat suunnitelmat

Kiinteistökaupassa tontin sijainnilla on merkitystä. Jos kiinteistön sijainti on hyvä, omistustontin arvonnousu nostaa usein ajan myötä kiinteistön, eli talosi, arvoa entisestään. Vaikka talo ajan saatossa rapistuisi ja kaipaisi remonttia, hyvällä paikalla sijaitsevan omistustontin arvo voi siitä huolimatta nousta. Etenkin esimerkiksi oma ranta, näköalat vesistölle tai asuinalueen haluttavuus nostavat yleensä myös maan arvoa.

Alueen asemakaavoja ja paikallisia päätöksiä kannattaa kuitenkin tutkia etukäteen, sillä esimerkiksi teollisuusrakennuksen rakentaminen tontin läheisyyteen laskee tontin arvoa, vaikka sijainti olisi alunperin ollut hyvä. Syrjäinen sijainti alueella, jonka arvo on laskusuuntainen, usein kääntää myös omistustontin – ja siten myös koko kiinteistön – arvon laskuun ajan myötä.

Tutustu vuokratontin sopimusehtoihin

Jos olet ostamassa asunto-osaketta tai kiinteistöä, joka sijaitsee vuokratontilla, selvitä ainakin seuraavat asiat:

  • tontin omistaja
  • tonttivuokran määrä
  • vuokrasopimuksen kesto
  • voiko vuokratontin lunastaa itselle
  • vuokrankorotuksen perusteet.

Tontin vuokrasopimus solmitaan yleensä määräajaksi, jolloin asunnon ostajan on tärkeää tietää, milloin tämänhetkinen vuokrasopimus on päättymässä. Yleensä vuokrasopimuksen päättymisen lähestyessä tontin omistajalla voi olla motiiveja tonttivuokran korotuksiin tai vaikkapa tontin myyntiin, mitkä vaikuttavat myös asumiskustannuksiin. On myös hyvä selvittää, mitä mahdollisista vuokrankorotuksista on sovittu.

Taloyhtiöstä tai kiinteistöstä riippuen asunnon ostajalla voi olla mahdollisuus lunastaa tonttiosuus, eli maksaa vuokratontin osuus huoneistokohtaisesti. Tällöin on kyseessä valinnainen vuokratontti. Jos vuokratontti päätetään lunastaa vasta myöhemmin – eikä siis kaupan yhteydessä – on huomioitava, että ennen lunastusta maksettu tontin vuokravastike on nimensä mukaisesti vuokraa, eikä se vaikuta lopulliseen vuokraosuuden lunastushintaan. Tontin vuokravastiketta ei tule siis sekoittaa esimerkiksi taloyhtiölainaan.

Vuokratontin osuutta ei välttämättä ole laskettu mukaan asunnon myyntihintaan

Asuntoilmoituksia selatessa on hyvä tarkistaa, sisältyykö tontin osuus asunnon myyntihintaan. Etenkin uudiskohteissa vuokratonttiosuus voi olla ilmoitettu erikseen, ja ilmoituksessa mainittu asunnon myyntihinta voi tuntua jopa liiankin houkuttelevalta. Lue siis asunnon myynti-ilmoitus tarkkaan läpi, ja kysy tarvittaessa lisätietoja ja tarkennuksia asunnon myyjältä.

Lue myös:

Asunnon osto – 6 yleisintä virhettä

Miten taloyhtiön remontit vaikuttuvat asunnon hintaan?

Etsitkö uutta asuntoa? RE/MAXin asiantuntevat välittäjät ympäri maan auttavat sinua mielellään uuden kodin löytämisessä.


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje