RE/MAX asuntomarkkinakatsaus, elokuu 2022...

Asuntomarkkinassa rauhallinen kesä, RE/MAX-ketjun kauppamäärät viime vuoden tasolla

 RE/MAX-ketju kertoo markkinakatsauksessaan koko Suomen asuntomarkkinoiden kehityksestä KVKL:n Hintaseurantapalvelun lukujen perusteella. Nostamme myös esiin alueellisia huomioita markkinasta ja tulevaisuuden näkymistä. 

Vuoden 2021 kesän huippulukemat jäivät tänä vuonna haaveeksi. Esimerkiksi heinäkuussa 2022 kauppamäärät laskivat hieman yli 20 prosenttiyksikköä edellisvuoden heinäkuuhun verrattuna. Kuitenkin koko vuoden 2022 vallitseva trendi jatkui – vaikka kauppamäärät ovat olleet selvässä laskussa viime vuoteen verrattuna, ollaan kauppamäärissä pidemmän aikavälin keskiarvon tasolla.

Epävarmuustekijät taloudessa jatkuvat ja tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Silti RE/MAXin toimitusjohtaja Pasi Aalto uskoo vilkkaaseen syksyyn asuntomarkkinoilla. 

“Asuntokauppaa käydään markkinatilanteesta riippumatta. Näin on aina ollut ja tulee aina olemaan. Vuoden 2021 huippulukuihin tuskin päästään lyhyellä aikavälillä, mutta uskon että syksyn aikana kauppamäärät jopa hieman kasvavat kevään tasosta”, taustoittaa Aalto. 

RE/MAX on haastavasta markkinatilanteesta ja turbulenssista huolimatta pystynyt saavuttamaan viime vuoden tason kauppamäärissä.

Olen erittäin tyytyväinen meidän porukan tekemiseen ja tulokseen. RE/MAXilla vuoden 2022 kauppa- ja toimeksiantomäärät ovat viime vuoden tasolla ja muutamana kuukautena olemme jopa rikkoneet viime vuoden ennätyksiä. Tästä on hyvä jatkaa samalla tekemisen meiningillä syksyä kohti”, kommentoi Aalto. 

 

Kerrostalojen kauppamäärät selvässä laskussa 

 

 

Kesä-heinäkuussa 2022 käytettyjen kerrostaloasuntojen kauppamäärät laskivat noin 13 prosenttiyksikköä edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. 

Eniten vanhojen kerrostaloasuntojen kauppamäärät laskivat Mäntsälässä (–50 %), Lappeenrannassa (–38 %), Järvenpäässä (–36 %) ja Vantaalla (–27 %). Kesä-heinäkuun tarkastelujaksolla kauppamäärät laskivat kaikilla raportoiduilla paikkakunnilla, poikkeuksena Turku, jossa kauppamäärät olivat samalla tasolla edellisvuoden kesäaikaan verrattuna. 

Uudiskohteiden kauppamäärät ovat laskeneet käytettyjä asuntoja radikaalimmin vuoden 2022 aikana. Tammi-heinäkuussa uudiskohteiden kauppoja tehtiin yli 50% vähemmän kuin viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla. 

 

Omakotitalojen kauppamäärät laskussa lähes kaikilla alueilla

Kesä-heinäkuussa 2022 vanhojen omakotitalojen kauppamäärät laskivat valtakunnallisesti noin 13 prosenttiyksikköä edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.  

Omakotitalojen kauppamäärät laskivat eniten kesä-heinäkuussa muun muassa Mäntsälässä (–56%), Helsingissä (–36%), Tuusulassa (–33%) ja Hyvinkäällä (–33%). Vastaavasti kauppamäärät kasvoivat eniten muun muassa Porvoossa (+15%), Hämeenlinnassa (+6%) ja Järvenpäässä (+4%). 

 

Kerrostaloasuntojen ja omakotitalojen myyntiaikojen kehityksessä suuria alueellisia eroja 

 

Kesä-heinäkuussa 2022 käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräinen myyntiaika oli koko Suomessa 77 päivää ja pääkaupunkiseudulla 64 päivää. Valtakunnallisesti myyntiajat lyhenivät 2 prosenttiyksiköllä (6 päivää). Pääkaupunkiseudulla myyntiajat pitenivät keskimäärin 12 prosenttiyksiköllä (7 päivää).  

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella vanhojen kerrostaloasuntojen myyntiaikojen kehitys on kaksijakoista. Eniten myyntiajat ovat lyhentyneet muun muassa Oulussa (–43%), Mäntsälässä (–26%) ja Hämeenlinnassa (–12%). Vastaavasti myyntiajat pitenivät kesä-heinäkuussa esimerkiksi Keravalla (+33%), Espoossa (+21%) ja Helsingissä (+16%). 

Omakotitalojen valtakunnallinen myyntiajat lyhenivät selvästi kesä-heinäkuussa – edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna myyntiajat lyhenivät noin 14 prosenttiyksikköä. Valtakunnallinen keskiarvo omakotitalojen myyntiajoissa oli 92 päivää, joka on 15 päivää vähemmän vuoden takaiseen verrattuna.  

Alueellisesti tarkasteltuna omakotitalojen myyntiajat ovat lyhenivät eniten Turussa (–44 %), Mäntsälässä (–33 %), Porvoossa (–31 %), Oulussa (–29 %), Helsingissä (–17 %)  ja Jyväskylässä (–16 %). 

 

Neliöhintojen kasvu tasaantui 

 


Käytettyjen kerrostaloasuntojen valtakunnalliset neliöhinnat laskivat kesä-heinäkuussa 2022 noin 4 prosenttiyksikköä verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Keskimääräinen neliöhinta asettui  3 282 euroon. Laskua edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna kertyi noin 133 euroa/neliö.  

Eniten käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat kasvoivat (kesä-heinäkuu 2022 vs. 2021) muun muassa Mäntsälässä (+20%), Espoossa (+12%) ja Kotkassa (+11%). Neliöhinnat laskivat eniten Keravalla (–20%), Porvoossa (–9%) ja Lohjalla (–9%). 

 

Vapaa-ajan asuntojen kauppamäärät tasaantuneet 

Vapaa-ajan asuntoja myytiin kesä-heinäkuussa kauppamäärillä mitattuna selvästi vähemmän kuin kesällä 2021. Tarkasteltaessa tammi-heinäkuun 2022 kauppamääriä laskua edellisvuoteen kertyi noin 30 prosenttiyksikköä. 

“Vapaa-ajan asuntojen kysyntä on tasaantunut koronaa edeltävälle tasolle. Suomen Pankin mukaan myös kesäkuussa 2022 myönnettiin myös selvästi vähemmän mökkilainoja edellisvuoteen verrattuna”, kommentoi Pasi Aalto. 

 

Näkymät loppuvuodelle

Talouden epävarmuus heijastuu tällä hetkellä asuntokauppaankin, mutta silti asuntokaupan syksy herättää positiivisia aatoksia RE/MAX Suomen toimitusjohtaja Pasi Aallon mukaan. 

“Inflaatiosta, korkojen noususta ja energiakriisistä huolimatta kaikki merkit viittaisivat siihen, että syksyllä asuntokauppaa käydään samalla tasolla kuin tänä vuonna tähän mennessä. Syksyn kauppamäärissä voidaan nähdä jopa pientä kasvua kevääseen verrattuna. RE/MAX-ketjun kauppamäärät jatkavat noin 20% kasvussa koko markkinaan verrattuna”, kommentoi Aalto. 

 

 Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu / REMAX Suomi

Lisätietoja:

Pasi Aalto, Toimitusjohtaja, RE/MAX Suomi

+358 20 573 4000 | pasi.aalto@remax.fi

 

Suomessa ensimmäinen REMAX-toimisto avattiin 2006. Tällä hetkellä RE/MAXilla on yli 450 välittäjää 25:llä eri paikkakunnalla Suomessa, ja välittäjämäärä on kasvussa. Yhtiön tavoitteena on palvella jokaista asiakasta tasalaatuisesti ja laadukkaasti, oli kyse asunnon sitten myymisestä, ostosta tai vuokrauksesta.

REMAX toimii globaalisti lähes 50 vuoden kokemuksella 110 maassa yli 8000 toimiston ja yli 140 000 välittäjän vahvuudella. REMAX on markkinajohtaja 12 Euroopan maassa, USA:ssa ja Kanadassa. REMAX-välittäjät auttavat vuosittain yli miljoonaa ihmistä ostamaan ja myymään kotinsa ympäri maailmaa.

Haluan varata
Ilmaisen hinta-arvion

Kutsu RE/MAX-välittäjä arviokäynnille kotiisi, hän osaa suositella juuri sinulle ja kodillesi sopivaa palvelukokonaisuutta.
Varaa aika kalenterista, ja välittäjämme tulee arvioimaan asuntosi hinnan.
Hyvä, tarvitsemme vielä muutaman tiedon
Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi..
Ole hyvä ja kirjoita sähköpostiosoitteesi..
Ehdota aikaa
Alkaen klo
Toinen aika
Alkaen klo
Kiitos arviokäynnin varaamisesta
Alueesi RE/MAX-välittäjä on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian ja vahvistaa tapaamisajan.
Palvelinvirhe, lomaketta ei lähetetty.
Yritä uudelleen jonkin ajan kuluttua..
Loading

Tiesitkö tämän asunnon vaihtamisesta?

Tilaa uutiskirje

* Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
* Ole hyvä ja anna oikea sähköpostiosoitteesi.

Ole hyvä ja odota... Loading

Olen kiinnostunut
* Ole hyvä ja valitse kiinnostuksen kohteesi.

Voimmeko olla avuksi?

Jätä yhteystietosi, niin olemme yhteydessä sinuun.

Ota yhteyttä!
Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa?
Anna meidän auttaa!

Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi.
Ole hyvä ja kirjoita postinumerosi.
Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoitteesi.
Ole hyvä ja kirjoita viesti.