RE/MAX asuntomarkkinakatsaus, kesäkuu 2022...

RE/MAX-ketju kertoo markkinakatsauksessaan koko Suomen asuntomarkkinoiden kehityksestä KVKL:n Hintaseurantapalvelun lukujen perusteella. Nostamme myös esiin alueellisia huomioita markkinasta ja tulevaisuuden näkymistä. 

Kevään 2022 trendi asuntomarkkinoilla on ollut selkeä – asuntojen kauppamäärät ovat laskeneet viime vuoden ennätyksellisistä määristä. Tammi-toukokuussa 2022 vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat noin 10 prosenttiyksikköä viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Silti asuntojen kauppamäärät ovat keväällä 2022  olleet selvästi korkeammalla tasolla koronaa edeltävään aikaan verrattuna. 

“On selvää, että elämme poikkeuksellisia aikoja Suomen asuntomarkkinassa. Erityisesti inflaation kiihtyminen ja korkojen nousu asettavat omat haasteensa niin kotitalouksien kuin koko Suomen taloudelle. Epävarmasta tilanteesta huolimatta kauppamäärät ovat valtakunnallisesti vuoden 2019 tasolla, monilla alueilla sen yläpuolella. Asuntoja ostetaan tarpeeseen ja se pitää markkinat liikkeellä myös jatkossa. Yksi syy kauppojen laskuun monilla alueilla on vielä tarjonnan puute - toukokuussa myynnissä olevien asuntojen oli kasvussa verrattuna aikaisempiin kuukausiin”, kommentoi RE/MAXin toimitusjohtaja Pasi Aalto. 

Asuntolainojen korkojen nousu mietityttää monia suomalaisia. "Korkojen nousu on vääjäämätön asia. Tärkein kysymys onkin: kuinka paljon korot nousevat ja kuinka pitkäksi aikaa? Pidemmällä perspektiivillä tarkasteltuna viimeiset vuodet olemme eläneet poikkeuksellisesta aikaa, kun esimerkiksi Euribor-korot ovat olleet negatiivisia”, kommentoi Aalto. 

 

Kerrostalojen kauppamäärät jatkoivat kevyessä laskussa 

 

Tarkasteltaessa alkuvuoden tilastoja (tammi-toukokuu 2022) käytettyjen kerrostaloasuntojen kauppamäärät kääntyivät pienoiseen laskuun edellisvuoteen verrattuna. Laskua edelliseen vuoteen verrattuna kertyi noin 7 prosenttiyksikön verran. 

Kauppamäärillä mitattuna eniten kasvua tammi-toukokuussa 2022 nähtiin Jyväskylässä (+4 %), Keravalla (+4 %) ja Tuusulassa (+2 %). Omakotitalojen kauppamäärissä selvää laskua

Tammi-toukokuussa 2022 omakotitalojen kauppamäärät laskivat valtakunnallisesti noin 15 prosenttiyksikköä edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Isommista kaupungeista omakotitalojen kauppamäärät laskivat eniten muassa Kotkassa (–37 %), Hyvinkäällä (–34 %), Tuusulassa (–32 %) ja Jyväskylässä (–29 %).  

Vastaavasti kauppamäärät kasvoivat eniten muun muassa Oulussa (+15 %), Mäntsälässä (+15%) ja Keravalla (+6 %). 

Kerrostaloasuntojen ja omakotitalojen myyntiaikojen lasku jatkui

 

 

Tammi-toukokuussa 2022 käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräinen myyntiaika oli koko Suomessa 77 päivää ja pääkaupunkiseudulla 61 päivää. Valtakunnallisesti myyntiajat lyhenivät 7 prosenttiyksiköllä (6 päivää), kun taas  pääkaupunkiseudulla myyntiajat pitenivät noin 12 prosenttiyksiköllä (6 päivää).  

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella kerrostaloasuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet lähes kaikissa suuremmissa kaupungeissa. Tammi-toukokuussa 2022 kerrostaloasuntojen myyntiajat lyhenivät eniten muun muassa Oulussa (–31 %), Hämeenlinnassa (–29 %), Lohjalla (–24 %) ja Lappeenrannassa (–21 %).

Omakotitalojen valtakunnallinen myyntiajat lyhenivät selvästi alkuvuonna – tammi-toukokuussa 2022 myyntiajat lyhenivät noin 13 prosenttiyksikköä edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Valtakunnallinen keskiarvo omakotitalojen myyntiajoissa oli 115 päivää, joka on noin 17 päivää vähemmän verrattuna vuoden takaiseen.  

Alueellisesti tarkasteltuna omakotitalojen myyntiajat ovat lyhentyneet eniten Kuopiossa (–42 %), Kotkassa (–35 %), Jyväskylässä (–33%), Lahdessa (–28 %) ja Hyvinkäällä (–26 %).

 

Neliöhintojen kasvu jatkui alkuvuonna 

 

Tammi-toukokuussa 2022 käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräiset neliöhinnat kasvoivat valtakunnallisesti noin 3 prosenttiyksikköä edellisvuoteen verrattuna. Keskimääräinen neliöhinta asettui 3 394 euroon – kasvua edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna kertyi noin 87 euroa.

 

Mökkibuumi osoittaa rauhoittumisen merkkejä

Vapaa-ajan asuntojen kauppa on käynyt vilkkaana etenkin koronapandemian aikana. Tammi-toukokuussa 2022 vapaa-ajan asuntojen kauppamäärät laskivat yli 40 prosenttiyksikköä verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon. 

Yleisesti ottaen vapaa-ajan asuntojen markkina näyttäisi asettuvan koronaa edeltävän ajan tasolle. Korkojen nousu ja rakennusmateriaalien kallistuminen ovat osatekijöitä kauppamäärien laskuun. “Rakentamisen ja asumisen kustannusten nousu ja taloudellinen epävarmuus näkyy nyt selvästi vapaa-ajan asuntojen kaupassa.”, toteaa Pasi Aalto.  

 

Näkymät loppuvuodelle

Vuoden 2022 asuntomarkkinan näkymät ovat pysyneet hyvin samanlaisina koko kevään. Kauppamäärien osalta ollaan palattu koronaa edeltävälle tasolle. Asuntojen hintojen kasvu ja myyntiaikojen lyhentyminen on jatkunut monilla alueilla, vaikkakin vauhti on hieman tasaantunut. Uudiskohteiden kauppamäärät ovat laskeneet jopa puoleen edellisvuoden tasosta. 

RE/MAX Suomen toimitusjohtaja Pasi Aalto kommentoi: “Asunnonvaihtoa suunnittelevan mieleen hiipii helposti pelko ja epävarmuus. Toki päätöksiä pitää tehdä oma talous edellä. Mutta on tärkeää muistaa, että monilla alueilla kauppaa käydään yhtä aktiivisesti kuin aikaisempina vuosina." 

RE/MAX-ketjussa kevät on ollut, olosuhteet huomioiden, suhteellisen hyvä. “Esimerkiksi toukokuussa 2022 RE/MAXin kauppamäärät olivat ennätysvuoden 2021 tasolla. Selvästi näemme, että yhä useampi asunnon myyjä ja ostaja kokee RE/MAXin aktiiviseen myyntiin ja markkinointiin perustuvan välityskonseptin heidän tarpeisiin sopivaksi.  Välittäjän ammattitaidon merkitys korostuu entisestään, kun markkinassa on epävarmuustekijöitä”, kommentoi Aalto. 

 

Selaa markkinakatsausta


 Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu / REMAX Suomi 
 
Lisätietoja: 
Pasi Aalto, Toimitusjohtaja, RE/MAX Suomi 
+358 20 573 4000 | pasi.aalto@remax.fi 
 
Suomessa ensimmäinen REMAX-toimisto avattiin 2006. Tällä hetkellä RE/MAXilla on yli 450 välittäjää 25:llä eri paikkakunnalla Suomessa, ja välittäjämäärä on kasvussa. Yhtiön tavoitteena on palvella jokaista asiakasta tasalaatuisesti ja laadukkaasti, oli kyse asunnon sitten myymisestä, ostosta tai vuokrauksesta. 
REMAX toimii globaalisti lähes 50 vuoden kokemuksella 110 maassa yli 8000 toimiston ja yli 140 000 välittäjän vahvuudella. REMAX on markkinajohtaja 12 Euroopan maassa, USA:ssa ja Kanadassa. REMAX-välittäjät auttavat vuosittain yli miljoonaa ihmistä ostamaan ja myymään kotinsa ympäri maailmaa. 

Haluan varata
Ilmaisen hinta-arvion

Kutsu RE/MAX-välittäjä arviokäynnille kotiisi, hän osaa suositella juuri sinulle ja kodillesi sopivaa palvelukokonaisuutta.
Varaa aika kalenterista, ja välittäjämme tulee arvioimaan asuntosi hinnan.
Hyvä, tarvitsemme vielä muutaman tiedon
Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi..
Ole hyvä ja kirjoita sähköpostiosoitteesi..
Ehdota aikaa
Alkaen klo
Toinen aika
Alkaen klo
Kiitos arviokäynnin varaamisesta
Alueesi RE/MAX-välittäjä on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian ja vahvistaa tapaamisajan.
Palvelinvirhe, lomaketta ei lähetetty.
Yritä uudelleen jonkin ajan kuluttua..
Loading

Tiesitkö tämän asunnon vaihtamisesta?

Tilaa uutiskirje

* Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
* Ole hyvä ja anna oikea sähköpostiosoitteesi.

Ole hyvä ja odota... Loading

Olen kiinnostunut
* Ole hyvä ja valitse kiinnostuksen kohteesi.

Voimmeko olla avuksi?

Jätä yhteystietosi, niin olemme yhteydessä sinuun.

Ota yhteyttä!
Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa?
Anna meidän auttaa!

Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi.
Ole hyvä ja kirjoita postinumerosi.
Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoitteesi.
Ole hyvä ja kirjoita viesti.