RE/MAX asuntomarkkinakatsaus, lokakuu 2022...

Asuntomarkkina suhteellisen vakaassa tilanteessa myllerryksestä huolimatta

RE/MAX-ketju kertoo markkinakatsauksessaan koko Suomen asuntomarkkinoiden kehityksestä KVKL:n Hintaseurantapalvelun lukujen perusteella. Nostamme myös esiin alueellisia huomioita markkinasta ja tulevaisuuden näkymistä. 

Uutiset ja markkinaennusteet ovat olleet mollivoittoisia asuntomarkkinan osalta. Tänä vuonna talouden epävarmuus on heijastunut myös asuntokauppaan, mutta lukujen valossa tilanne näyttää suhteellisen vakaalta – etenkin pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna. 

Tammi-syyskuussa 2022 asuntojen kauppamäärät laskivat 12 prosenttiyksikköä edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Pidemmän aikavälin tarkastelussa (viimeisen viiden vuoden keskiarvo) kauppamäärät olivat tammi-syyskuussa 2022 jopa pienoisessa kasvussa (n. 2 prosenttiyksikköä). 

RE/MAX Suomen toimitusjohtaja Pasi Aalto näkee tilanteessa myös positiivisia signaaleja. 

“On sanomattakin selvää, että talouden turbulenssi, inflaation kiihtyminen, Ukrainan sotatilanne ja energiakriisi heiluttavat myös asuntomarkkinaa. Mutta on hyvä muistaa, että elämä jatkuu ja asuntokauppaa tehdään markkinatilanteesta riippumatta. Moni asunnon ostoa tai myyntiä harkitseva puntaroi varmasti päätöksiään entistä tarkemmin”, summaa Aalto. 

Vallitsevassa markkinatilanteessa ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän merkitys korostuu entisestään. “Markkinoiden eläessä nousevat muun muassa asunnon oikea hinnoittelu, aktiivinen myyntityö ja asunnon tehokas markkinointi entistä suurempaan arvoon. Osaava ja aktiivinen välittäjä on nyt asuntoasioissa kultaakin arvokkaampi”, tiivistää Aalto. 

RE/MAXin vuosi 2022 on ollut haastavasta markkinatilanteesta ja turbulenssista huolimatta suhteellisen hyvä. “Yhtenä konkreettisena nostona haluaisin nostaa RE/MAXin myyntivoiman – RE/MAXin välittämien kohteiden myyntiajat ovat tänä vuonna olleet noin 35 prosenttia lyhyemmät koko markkinaan verrattuna”, kommentoi Aalto. 

 

Kerrostaloasuntojen kauppamäärät laskussa

Heinä-syyskuussa 2022 käytettyjen kerrostaloasuntojen kauppamäärät laskivat noin 18 prosenttiyksikköä edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.  

Eniten vanhojen kerrostaloasuntojen kauppamäärät laskivat Lohjalla (–35%), Oulussa (–34 %), Vantaalla (–31 %), Järvenpäässä (–31%) ja Keravalla (–30%). Heinä-syyskuun tarkastelujaksolla kauppamäärät laskivat kaikilla tarkastelluilla paikkakunnilla, poikkeuksena Porvoo, jossa kauppamäärät olivat samalla tasolla edellisvuoteen verrattuna. 

“Huomionarvoista vertailuissa on se, että vuosi 2021 oli kauppamäärillä mitattuna ennätysvuosi”, muistuttaa RE/MAX Suomen toimitusjohtaja Pasi Aalto. 

 

Omakotitalojen kauppamäärät laskussa lähes kaikilla alueilla 

Heinä-syyskuussa 2022 vanhojen omakotitalojen kauppamäärät laskivat valtakunnallisesti noin 16 prosenttiyksikköä edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Omakotitalojen kauppamäärät laskivat kaikilla tarkastelluilla paikkakunnilla. Ainoana poikkeuksena Hämeenlinna, jossa omakotitalojen kauppamäärät olivat viime vuoden tasolla. 

Kerrostaloasuntojen ja omakotitalojen myyntiaikojen kehityksessä suuria alueellisia eroja

 

Heinä-syyskuussa 2022 käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräinen myyntiaika oli koko Suomessa 82 päivää ja pääkaupunkiseudulla 69 päivää. Valtakunnallisesti myyntiajat lyhenivät 2 prosenttiyksiköllä (3 päivää). Pääkaupunkiseudulla myyntiajat pitenivät keskimäärin 10 prosenttiyksiköllä (7 päivää).

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella vanhojen kerrostaloasuntojen myyntiaikojen kehitys on kaksijakoista. Eniten myyntiajat ovat lyhentyneet muun muassa Mäntsälässä (–73%), Kotkassa (–63%) ja Oulussa (–43%). Vastaavasti myyntiajat pitenivät heinä-syyskuussa eniten Lohjalla (+21%), Porvoossa (+15%) ja Helsingissä (+15%).

 

Omakotitalojen valtakunnallinen myyntiajat lyhenivät selvästi heinä-syyskuussa 2022 – edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna myyntiajat lyhenivät noin 18 prosenttiyksikköä. Valtakunnallinen keskiarvo omakotitalojen myyntiajassa oli 93 päivää, joka on 16 päivää vähemmän vuoden takaiseen verrattuna.  

Alueellisesti tarkasteltuna omakotitalojen myyntiajat ovat lyhenivät eniten Turussa (–100 %), Mäntsälässä (–52 %), Kotkassa (–42 %), Porvoossa (–32 %), Tampereella (–29 %) ja Espoossa (–27 %). 

 

 Neliöhinnat pienoisessa laskussa valtakunnallisesti, alueelliset erot suuria 

Käytettyjen kerrostaloasuntojen valtakunnalliset neliöhinnat laskivat heinä-syyskuussa 2022 noin 2 prosenttiyksikköä verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Keskimääräinen neliöhinta asettui 3 234 euroon. Laskua edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna kertyi noin 74 euroa/neliö.

Eniten käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat kasvoivat (heinä-syyskuu 2022 vs. 2021) muun muassa Mäntsälässä (+26%), Hämeenlinnassa (+8%) ja Espoossa (+7%). Neliöhinnat laskivat eniten Keravalla (–19%), Järvenpäässä (–17%) ja Tuusulassa (–8%).

 

RE/MAX on maailman suurin kiinteistönvälitysbrändi – 14. vuotta peräkkäin 

Lokakuussa saimme hienoja uutisia maailmalta. RE/MAX nousi maailman franchising-ketjujen TOP 10-listalle muun muassa McDonaldsin, Subwayn ja Burger Kingin rinnalle. Kiinteistönvälitysalan toimijoista RE/MAX on selvä ykkönen – jo 14. vuotta peräkkäin.

“Erityisen hienoa näissä tunnustuksissa on se, että mittarina käytetään liikevaihtoon ja myyntivolyymiin liittyviä mittareita. Tämä kertoo siitä, että RE/MAX on onnistunut palvelemaan asiakkaitaan hyvin ja saamaan aikaan konkreettisia tuloksia”, kommentoi Pasi Aalto.

RE/MAX saavutti myös toisen upean rajapyykin – välittäjämäärämme Euroopassa ylitti 30 000 välittäjän rajan. "RE/MAX on kasvanut viime vuosina selvästi markkinaa nopeammin niin myynnillä kuin välittäjämäärällä mitattuna", tarkentaa Aalto.

 

Lataa markkinakatsaus (pdf)

 

Lähteet: KVKL Hintaseurantapalvelu / REMAX Suomi , Franchise Times, Top 500 2022

 

Lisätietoja:

Pasi Aalto, Toimitusjohtaja, RE/MAX Suomi

+358 20 573 4000 | pasi.aalto@remax.fi

 

Suomessa ensimmäinen REMAX-toimisto avattiin 2006. Tällä hetkellä RE/MAXilla on yli 450 välittäjää 25:llä eri paikkakunnalla Suomessa, ja välittäjämäärä on kasvussa. Yhtiön tavoitteena on palvella jokaista asiakasta tasalaatuisesti ja laadukkaasti, oli kyse asunnon sitten myymisestä, ostosta tai vuokrauksesta.

REMAX toimii globaalisti lähes 50 vuoden kokemuksella 110 maassa yli 8000 toimiston ja yli 140 000 välittäjän vahvuudella. REMAX on markkinajohtaja 12 Euroopan maassa, USA:ssa ja Kanadassa. REMAX-välittäjät auttavat vuosittain yli miljoonaa ihmistä ostamaan ja myymään kotinsa ympäri maailmaa.

 

 

 

 

 

Haluan varata
Ilmaisen hinta-arvion

Kutsu RE/MAX-välittäjä arviokäynnille kotiisi, hän osaa suositella juuri sinulle ja kodillesi sopivaa palvelukokonaisuutta.
Varaa aika kalenterista, ja välittäjämme tulee arvioimaan asuntosi hinnan.
Hyvä, tarvitsemme vielä muutaman tiedon
Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi..
Ole hyvä ja kirjoita sähköpostiosoitteesi..
Ehdota aikaa
Alkaen klo
Toinen aika
Alkaen klo
Kiitos arviokäynnin varaamisesta
Alueesi RE/MAX-välittäjä on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian ja vahvistaa tapaamisajan.
Palvelinvirhe, lomaketta ei lähetetty.
Yritä uudelleen jonkin ajan kuluttua..
Loading

Tiesitkö tämän asunnon vaihtamisesta?

Tilaa uutiskirje

* Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
* Ole hyvä ja anna oikea sähköpostiosoitteesi.

Ole hyvä ja odota... Loading

Olen kiinnostunut
* Ole hyvä ja valitse kiinnostuksen kohteesi.

Voimmeko olla avuksi?

Jätä yhteystietosi, niin olemme yhteydessä sinuun.

Ota yhteyttä!
Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa?
Anna meidän auttaa!

Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi.
Ole hyvä ja kirjoita postinumerosi.
Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoitteesi.
Ole hyvä ja kirjoita viesti.