RE/MAX markkinakatsaus, syyskuu 2021...

Elokuu tasasi hieman alkuvuoden korkeita kasvulukemia asuntomarkkinoilla. Myytyjen asuntojen määrä on kuitenkin reilussa kasvussa verrattuna aikaisempiin vuosiin.

 
RE/MAX-ketju kertoo markkinakatsauksessaan koko Suomen asuntomarkkinoiden kehityksestä KVKL:n Hintaseurantapalvelun lukujen perusteella.


 
Alkuvuosi on ollut vilkas asuntomarkkinoilla – elokuun kevyestä korjausliikkeestä huolimatta

Vanhoja asuntoja myytiin tammi-elokuussa 2021 yhteensä 48 494 kappaletta, joka tarkoittaa noin 20 % kasvua verrattuna aiemman 5 vuoden keskiarvoon.

Alueellisesti tarkasteltuna vanhojen asuntojen myyntimääriät ovat kasvaneet eniten pääkaupunkiseudun kehyskunnissa, joissa kasvua on yhteensä noin 24 % verrattuna kahden vuoden takaiseen. Myös pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa kasvuluvut ovat kaksinumeroisia – yli 15 % luokkaa.

 

Asuntomarkkinakatsaus syyskuu 2021


 

Kauppa käy asuntotyypistä riippumatta

Vanhoja kerrostaloasuntoja myytiin koko Suomessa reilut 16 % enemmän tammi-elokuussa 2021 kuin vastaavana ajanjaksona vuonna 2019.  Isommissa kaupungeissa vanhojen kerrostaloasuntojen myyntimäärät ovat kasvaneet keskimäärin 10-40% vastaavalla vertailujaksolla.
 
Erityisen vilkkaasti vanhojen kerrostaloasuntojen kauppa on käynyt seuraavissa kaupungeissa (tammi-elokuu 2021 vs. tammi-elokuu 2019):
 
Oulu (+46%)
Jyväskylä (+31%)
Espoo (+20 %)
Lahti (+20%)
Tampere (+20%)
 
Espoon lisäksi myös muissa pääkaupunkiseudun suurissa kaupungeissa kerrostaloasuntojen myyntimäärät kasvoivat selvästi – Helsingissä noin 11% ja Vantaalla noin 15 %.

Asuntomarkkinakatsaus syyskuu 2021

Rivitalojen myyntimäärät koko Suomessa olivat tammi-elokuussa kasvussa noin 17 %. Perheasuntojen kysynnän kasvu näkyy myös rivitalojen kauppamäärissä – esimerkiksi 5 huoneen rivitalojen osalta kasvua oli yli 28 %.
 
Vanhojen omakotitalojen myyntimäärät kasvoivat tammi-elokuussa 2021 noin 14 prosenttia verrattuna vastaavaan tarkastelujaksoon vuonna 2019. Alueellisia eroja on havaittavissa myös omakotitalojen osalta. Esimerkiksi Espoossa, Turussa ja Lahdessa vanhoja omakotitaloja myytiin tammi-elokuussa 2021 yli 20% enemmän kuin vuonna 2019 vastaavana ajankohtana. Jyväskylässä kasvua oli jopa 34 %. Helsingissä vanhojen omakotitalojen myyntimäärät ovat hieman laskeneet (noin 5%), mikä selittynee osaltaan sillä, että koronan myötä tilavamman asumisen ja oman pihan arvostus on noussut entisestään.
 

Asuntomarkkinakatsaus syyskuu 2021

Perheasunnot kysyttyjä, mutta niitä on vähän markkinoilla

Kysyimme RE/MAX-yrittäjiltä ja välittäjiltä näkemyksiä ja havaintoja oman alueensa asuntomarkkinatilanteesta. Nostamme tässä esiin kolme ajankohtaista huomiota:

 • Hyväkuntoisille perheasunnoille on todella paljon kysyntää.
 • Alitarjonta nostaa hintoja, muutosta näkyvissä.
 • Remonttivapaat kohteet kiinnostavat entistä enemmän.

 
Lähes alueesta riippumatta viesti on yksiselitteinen – hyväkuntoisten perheasuntojen kysyntä on korkealla tasolla. Kun tähän yhdistetään monilla alueilla vallitseva, poikkeuksellinen alitarjonta, voidaan todeta monilla alueilla olevan vahvasti ns. myyjän markkinat. Eli ostajia on liikkeellä, asuntoja on vähemmän tarjolla ja näin ollen kilpailu hyvistä kohteista kiristyy. Tämä avaa mahdollisuuden korkeampiin toteutuneisiin myyntihintoihin.
 
Yksi selkeä havainto monilta eri alueilta ympäri Suomen on se, että tällä hetkellä ostajat arvostavat erityisesti hyväkuntoisia ja mahdollisimman remonttivapaita asuntoja. Yleisen helppouden lisäksi korona-aikana kohonneet materiaali- ja työkustannukset ovat varmasti myös yksi tekijä.


 
Asuntojen myyntiaikojen kehityksessä alueellisia eroja

Valtakunnallisesti tarkasteltuna asuntojen myyntiajat pysyivät hyvin samalla tasolla tammi-elokuussa 2021 kuin vuoden 2019 vastaavalla tarkastelujaksolla.
 
Valtakunnalliset myyntiajat asuntotyypeittäin (tammi-elokuu 2021 vs. tammi-elokuu 2019)

 • Kerrostaloasunnot (vanhat): 82 päivää (+2%)
 • Rivitaloasunnot (vanhat): 88 päivää (-9%)
 • Omakotitaloasunnot (vanhat): 123 päivää (-7%)

 

Vanhojen kerrostaloasuntojen kierto on ollut nopeinta Espoossa ja Vantaalla –  keskimääräiset myyntiajat lyhenivät Espoossa noin 20 % (69 päivästä 55 päivään) ja Vantaalla noin 15 % (76 päivästä 65 päivään). Vastaavasti myyntiaika on pidentynyt Oulussa, jossa vanhojen kerrostaloasuntojen myyntiajat pitenivät noin 19 % (84 päivästä 100 päivään).
 
Omakotitalot ovat menneet nopeasti kaupaksi koko Suomessa ja keskimääräiset myyntiajat ovat tippuneet 11 päivällä verratessa tammi-elokuuhun 2019. Omakotitalojen myyntiajat ovat lyhentyneet huomattavasti pääkaupunkiseudulla (-16 %), Oulussa (-22 %), Jyväskylässä (-13 %) ja Tampereella (-12 %).
 

Asuntomarkkinakatsaus syyskuu 2021

 
Vapaa-ajan asuntojen kauppa käy edelleen vilkkaana

Koronaviruksen myötä ulkomaanmatkailu on pääsääntöisesti jäänyt vähemmälle ja etätyö on yleistynyt. Tämä on näkynyt vapaa-ajan asuntojen ennätyksellisinä myyntimäärinä.  Tammi-elokuussa 2021 vapaa-ajan asuntoja on myyty noin 40 % enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2019. Voidaan siis todeta, että koronan aikaansaama “mökkibuumi” jatkuu edelleen.
 
Valtakunnallisesti vapaa-ajan asuntojen myyntiajat ovat pysyneet suhteellisen samalla tasolla verrattuna vuoteen 2019 – keskimääräinen myyntiaika lyheni noin 3 %.
 

Asuntomarkkinakatsaus syyskuu 2021

Asuntojen hinnat jatkavat kasvuaan

Käytettyjen kerrostaloasuntojen neliöhinnat kasvoivat tammi-elokuussa 2021 koko Suomessa 9 %:ia vuoden 2019 vastaavaan ajankohtaan.
 
Isojen kaupunkien keskimääräisten neliöhinnat ja niiden kasvun TOP 5 (tammi-elokuu 2021 vs. tammi-elokuu 2019)
 

 • Tampere: 3 421 € (+14%)
 • Helsinki: 6 096 € (+12%)
 • Turku: 3 000 € (+12%)
 • Espoo: 4 228 € (+11%)
 • Vantaa: 3 227 € (+10%)
   

Asuntomarkkinakatsaus syyskuu 2021

 
RE/MAX odottaa vauhdikasta syksyä

RE/MAX-ketjun myynti on tänä vuonna kasvanut edelliseen vuoteen verrattuna lähes 35% ja lähes jokaisena kuukautena on tehty uusia myyntiennätyksiä.
 
” Kuluva vuosi on ollut asuntomarkkinoilla hyvin vilkas. Toukokuussa asuntomarkkina kuitenkin alkoi muuttua jopa paikoin ylikuumenneesta markkinasta normaalimpaan suuntaan. Tämä muutos on ollut näkyvissä myös kesä-elokuussa – asuntoja on selkeästi enemmän markkinoinnilla kuin keväällä. Syksy näyttää asuntomarkkinoilla hyvältä.”, kertoo RE/MAX Suomen toimitusjohtaja, Pasi Aalto.  

 

Omat näkemyksensä ja havaintonsa alueensa markkinan kehityksesta tähän markkinakatsaukseen antoivat myös RE/MAXilaisista myös Kati Korjus (Espoo), Katja Sarkama (Järvenpää, Hyvinkää), Pauli Kaarre (Lahti), Mika Laitinen (Lappeenranta), Harri Hakkarainen (Tampere), Minna Pakarinen (Kuopio) ja Janne Nielsen (Mäntsälä)

 

Selaa asuntomarkkinakatsausta


 
 
Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu / REMAX Suomi

Lisätietoja

Pasi Aalto, Toimitusjohtaja, RE/MAX Suomi

+358 20 573 4000 | pasi.aalto@remax.fi

 

Suomessa ensimmäinen REMAX-toimisto avattiin 2006. Tällä hetkellä RE/MAXilla on yli 450 välittäjää 25:llä eri paikkakunnalla Suomessa, ja välittäjämäärä on kasvussa. Yhtiön tavoitteena on palvella jokaista asiakasta tasalaatuisesti ja laadukkaasti, oli kyse asunnon sitten myymisestä, ostosta tai vuokrauksesta.

REMAX toimii globaalisti lähes 50 vuoden kokemuksella 110 maassa yli 8000 toimiston ja yli 140 000 välittäjän vahvuudella. REMAX on markkinajohtaja 12 Euroopan maassa, USA:ssa ja Kanadassa. REMAX-välittäjät auttavat vuosittain yli miljoonaa ihmistä ostamaan ja myymään kotinsa ympäri maailmaa.

Haluan varata
Ilmaisen hinta-arvion

Kutsu RE/MAX-välittäjä arviokäynnille kotiisi, hän osaa suositella juuri sinulle ja kodillesi sopivaa palvelukokonaisuutta.
Varaa aika kalenterista, ja välittäjämme tulee arvioimaan asuntosi hinnan.
Hyvä, tarvitsemme vielä muutaman tiedon
Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi..
Ole hyvä ja kirjoita sähköpostiosoitteesi..
Ehdota aikaa
Alkaen klo
Toinen aika
Alkaen klo
Kiitos arviokäynnin varaamisesta
Alueesi RE/MAX-välittäjä on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian ja vahvistaa tapaamisajan.
Palvelinvirhe, lomaketta ei lähetetty.
Yritä uudelleen jonkin ajan kuluttua..
Loading

Tiesitkö tämän asunnon vaihtamisesta?

Tilaa uutiskirje

* Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
* Ole hyvä ja anna oikea sähköpostiosoitteesi.

Ole hyvä ja odota... Loading

Olen kiinnostunut
* Ole hyvä ja valitse kiinnostuksen kohteesi.

Voimmeko olla avuksi?

Jätä yhteystietosi, niin olemme yhteydessä sinuun.

Ota yhteyttä!
Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa?
Anna meidän auttaa!

Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi.
Ole hyvä ja kirjoita postinumerosi.
Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoitteesi.
Ole hyvä ja kirjoita viesti.