RE/MAX asuntomarkkinakatsaus, toukokuu 2022...

RE/MAX-ketju kertoo markkinakatsauksessaan koko Suomen asuntomarkkinoiden kehityksestä KVKL:n Hintaseurantapalvelun lukujen perusteella. Nostamme myös esiin alueellisia huomioita markkinasta ja tulevaisuuden näkymistä. 

Tammi-huhtikuussa 2022 vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat noin 10 prosenttiyksikköä edelliseen vuoteen verrattuna. Kuitenkin viimeisen viiden vuoden keskiarvoon verrattuna, kauppamäärät kasvoivat noin 9 prosenttiyksikköä. 

Huhtikuussa 2022 markkinoiden epävarmuus näkyi kauppamäärien laskuna, etenkin verrattuna edellisvuoteen. Laskua kertyi vanhojen asuntojen kauppamäärien osalta noin 18 prosenttiyksikköä. Vaikka ennätysvilkas vuosi 2021 vääristää hieman vertailulukuja, on selvää, että taloudellinen epävarmuus näkyy nyt myös asuntomarkkinoilla. 

Kauppamäärien laskun taustalla on myös monilla alueilla vallitseva alitarjonta. Eli ostajia liikkeellä, mutta juuri oikeanlaista ostettavaa ei ole markkinassa.

“Kuluttajien luottamus omaan talouteen oli huhtikuussa 2022 alimmillaan koko mittaushistoriassa (1995–2022). Selvästi markkinassa on nähtävissä epävarmuutta, mutta silti maltti on valttia. Asunnon ostajia tuntuu olevan silti liikenteessä, jota tukee myös esimerkiksi asuntoportaalien, kuten Oikotien ja Etuoven, kävijä- ja hakumäärien data”, kommentoi RE/MAX Suomen toimitusjohtaja Pasi Aalto. 

RE/MAX-ketjun alkuvuosi on ollut markkinaturbulenssista huolimatta suhteellisen hyvä. “Koko ketjumme myynti on kasvanut tammi-huhtikuussa noin 5 prosenttiyksikköä viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna”, summaa Pasi Aalto. 

 

Kerrostalojen kauppamäärät laskussa, uudiskohteiden kauppamäärät ennätysalhaalla 

Tammi-huhtikuussa 2022 käytettyjä kerrostaloasuntoja myytiin noin 7 prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisvuonna samana ajanjaksona. 

Eniten vanhojen kerrostaloasuntojen kauppamäärät laskivat Kotkassa (–32 %), Lohjalla (–16 %), Turussa (–11 %) ja Hyvinkäällä (–11 %). Vastaavasti kauppamäärät kasvoivat selvästi Tuusulassa (+27 %) ja Keravalla (+12 %). 

Uudiskohteiden kappamäärien osalta alkuvuosi on ollut vaisu. Esimerkiksi uusien kerrostaloasuntojen kauppamäärät olivat tammi-huhtikuussa 2022 yli 40 prosenttiyksikköä alhaisemmalla tasolla edellisvuoteen verrattuna. Tämän kehityksen taustalla on monta eri syytä.  

“Ukrainan sodan suorat ja välilliset vaikutukset muun muassa rakentamisen raaka-aineiden hintoihin ja toimitusketjuihin ovat osaltaan vaikuttaneet uudistuotantoon. Viime vuoden puolella aloitettiin paljon uudistuotantoprojekteja, joiden valmistuminen on muun muassa edellä mainituista syistä viivästynyt”, kommentoi Pasi Aalto. 

 

Omakotitalojen kauppamäärät laskussa lähes kaikilla alueilla 

Tammi-huhtikuussa 2022 vanhojen omakotitalojen kauppamäärät laskivat valtakunnallisesti noin 13 prosenttiyksikköä edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Vastaavasti vuoden 2020 alkuvuoteen verrattuna omakotitalojen kauppamäärät kasvoivat noin 9 prosenttiyksikköä. 

Omakotitalojen kauppamäärät laskivat eniten tammi-huhtikuussa muun muassa Kotkassa (–32 %), Espoossa (–29 %), Tampereella (–24 %) ja Jyväskylässä (–20 %). Pääkaupunkiseudulla kauppamäärät laskivat 19 prosenttiyksiköllä. 

Eniten omakotitalojen kauppamäärät kasvoivat Keravalla (+26 %) ja Oulussa (+13 %). 

 

 

Kerrostaloasuntojen ja omakotitalojen myyntiajat lyhenivät alkuvuonna 

Tammi-huhtikuussa 2022 käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräinen myyntiaika oli koko Suomessa 78 päivää ja pääkaupunkiseudulla 61 päivää. Valtakunnallisesti myyntiajat lyhenivät 7 prosenttiyksiköllä (6 päivää). Pääkaupunkiseudulla myyntiajat pitenivät keskimäärin 9 prosenttiyksiköllä (5 päivää).  

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella vanhojen kerrostaloasuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet lähes kaikissa suuremmissa kaupungeissa. Eniten kerrostaloasuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet Oulussa (–32 %), Hämeenlinnassa (–26 %), Lappeenrannassa (–25 %), Hyvinkäällä (–23 %) ja Kuopiossa (–19 %). 

 

Omakotitalojen valtakunnallinen myyntiajat lyhenivät selvästi alkuvuonna – edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna myyntiajat lyhenivät noin 14 prosenttiyksikköä. Valtakunnallinen keskiarvo omakotitalojen myyntiajoissa oli 118 päivää, joka on 19 päivää vähemmän vuoden takaiseen verrattuna.  

Alueellisesti tarkasteltuna omakotitalojen myyntiajat ovat lyhentyneet eniten seuraavissa kaupungeissa: Kotka (–45 %), Kuopio (–39 %), Jyväskylä (–37 %), Lahti (–26 %), Järvenpää (–21 %), Tampere (–20 %). 

 

 

Neliöhintojen kasvu tasaista 

Käytettyjen kerrostaloasuntojen neliöhinnat kasvoivat alkuvuonna noin 3 prosenttiyksikköä – keskimääräinen neliöhinta asettui valtakunnallisesti 3 370 euroon. Kasvua edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna kertyi noin 84 euroa/neliö. Pääkaupunkiseudulla neliöhintojen kasvu oli vastaavalla ajanjaksolla 2 prosenttiyksikköä. 

 

Vapaa-ajan asuntojen kauppamäärät kääntyivät laskuun 

Koronan vauhdittamana vapaa-ajan asuntojen kauppa on käynyt varsin vilkkaana viime vuosina. Vuosi 2021 oli mökkimarkkinoilla ennätyksellinen ja alkuvuoden 2022 kauppamäärät ovatkin jääneet edellisvuoden luvuista. 

Vapaa-ajan asuntojen hinnat ovat edelleen kasvussa monilla alueilla. Myyntiajat ovat lyhentyneet noin 6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.  

“Talouden epävarmuus näkyy tällä hetkellä myös mökkikaupassa, josta yhtenä signaalina on kauppamäärien kääntyminen laskuun. Maalis-huhtikuussa vapaa-ajan asuntojen kauppamäärät jäivät alle puoleen viime vuoden tasosta”, kommentoi Pasi Aalto. 

 

Kaksijakoinen asuntokaupan kevät

Kevät 2022 on ollut hyvin poikkeuksellinen, myös asuntomarkkinoilla. RE/MAX Suomen toimitusjohtaja Pasi Aalto kommentoi: 

"On selvää, että asuntomarkkoilla näkyy epävarmuus ja ennustaminen on vaikeaa. Kauppamäärät tulevat tänä vuonna jäämään viime vuoden tasosta. Mutta toki on myös tärkeää huomioida “vääristymä”, jonka viime vuosi vertailujaksona asettaa. Viime vuosi kun oli kauppamääriltään ennätyksellinen. Pidemmällä aikavälillä vertailtaessa kevään 2022 kehitys on ollut  ihan hyvällä tasolla”, kommentoi Pasi Aalto. 

Vallitsevassa markkinatilanteessa kiinteistönvälittäjän rooli ja ammattitaito korostuu. “Epävarmassa markkinatilanteessa välittäjän merkitys korostuu entisestään. Nyt jos koskaan asunnon oikea hinnoittelu, aktiivinen markkinointi ja myyntitaidot ovat avainasemassa”. Kommentoi Pasi Aalto. 

 

Selaa markkinakatsausta

 

Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu / REMAX Suomi 
 
Lisätietoja: 
 
Pasi Aalto, Toimitusjohtaja, RE/MAX Suomi 
+358 20 573 4000 | pasi.aalto@remax.fi 
 
Suomessa ensimmäinen REMAX-toimisto avattiin 2006. Tällä hetkellä RE/MAXilla on yli 450 välittäjää 25:llä eri paikkakunnalla Suomessa, ja välittäjämäärä on kasvussa. Yhtiön tavoitteena on palvella jokaista asiakasta tasalaatuisesti ja laadukkaasti, oli kyse asunnon sitten myymisestä, ostosta tai vuokrauksesta. 
REMAX toimii globaalisti lähes 50 vuoden kokemuksella 110 maassa yli 8000 toimiston ja yli 140 000 välittäjän vahvuudella. REMAX on markkinajohtaja 12 Euroopan maassa, USA:ssa ja Kanadassa. REMAX-välittäjät auttavat vuosittain yli miljoonaa ihmistä ostamaan ja myymään kotinsa ympäri maailmaa. 

Haluan varata
Ilmaisen hinta-arvion

Kutsu RE/MAX-välittäjä arviokäynnille kotiisi, hän osaa suositella juuri sinulle ja kodillesi sopivaa palvelukokonaisuutta.
Varaa aika kalenterista, ja välittäjämme tulee arvioimaan asuntosi hinnan.
Hyvä, tarvitsemme vielä muutaman tiedon
Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi..
Ole hyvä ja kirjoita sähköpostiosoitteesi..
Ehdota aikaa
Alkaen klo
Toinen aika
Alkaen klo
Kiitos arviokäynnin varaamisesta
Alueesi RE/MAX-välittäjä on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian ja vahvistaa tapaamisajan.
Palvelinvirhe, lomaketta ei lähetetty.
Yritä uudelleen jonkin ajan kuluttua..
Loading

Tiesitkö tämän asunnon vaihtamisesta?

Tilaa uutiskirje

* Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
* Ole hyvä ja anna oikea sähköpostiosoitteesi.

Ole hyvä ja odota... Loading

Olen kiinnostunut
* Ole hyvä ja valitse kiinnostuksen kohteesi.

Voimmeko olla avuksi?

Jätä yhteystietosi, niin olemme yhteydessä sinuun.

Ota yhteyttä!
Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa?
Anna meidän auttaa!

Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi.
Ole hyvä ja kirjoita postinumerosi.
Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoitteesi.
Ole hyvä ja kirjoita viesti.