RE/MAX markkinakatsaus, huhtikuu 2022...

Positiivisia signaaleja epävarmuudesta huolimatta

RE/MAX-ketju kertoo markkinakatsauksessaan koko Suomen asuntomarkkinoiden kehityksestä KVKL:n Hintaseurantapalvelun lukujen perusteella. Nostamme myös esiin alueellisia huomioita markkinasta ja tulevaisuuden näkymistä. 

Alkuvuonna asuntomarkkinoiden kehitys on ollut odotetunlaista, monista muutostekijöistä huolimatta. Tammi-maaliskuussa 2022 vanhojen asuntojen kauppamäärät olivat laskussa noin 8 prosenttiyksikköä edelliseen vuoteen verrattuna. Koronapandemiaa edeltävään aikaan verrattuna kauppamäärät kasvoivat noin 9 prosenttiyksikköä (tammi-maaliskuu 2022 vs. 2020). 

“Ukrainan sodan vaikutuksia Suomen talouteen ja asuntomarkkinaan on vaikeaa ennustaa ja arvioida. Tässä epävarmassa tilanteessa myös kuluttajien luottamus omaan talouteen on heikentynyt. Maaliskuun alussa oli nähtävissä hetkellistä hidastumista markkinassa, mutta kokonaisuudessaan maaliskuu oli olosuhteet huomioiden varsin hyvä kuukausi”, kommentoi RE/MAX Suomen toimitusjohtaja Pasi Aalto.  

 

Kerrostalojen kauppamäärät jatkoivat kevyessä laskussa 

Tarkasteltaessa alkuvuoden tilastoja (tammi-maaliskuu 2022) käytettyjen kerrostaloasuntojen kauppamäärät kääntyivät pienoiseen laskuun edellisvuoteen verrattuna. Laskua edelliseen vuoteen verrattuna kertyi noin 5 prosenttiyksikön verran. 

Kauppamäärillä mitattuna eniten kasvua tammi-maaliskuussa 2022 nähtiin Tuusulassa (+14 %), Jyväskylässä (+9 %) ja Lahdessa (+6 %). 

 

 

Omakotitalojen kauppamäärissä selvää laskua

 

Tammi-maaliskuussa 2022 omakotitalojen kauppamäärät laskivat valtakunnallisesti noin 11 prosenttiyksikköä edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Isommista kaupungeista kauppamäärät laskivat eniten muassa Kotkassa (–40 %), Hyvinkäällä (–34 %), Espoossa (–29 %) ja Lappeenrannassa (–27 %). Vastaavasti kauppamäärät kasvoivat eniten muun muassa Hämeenlinnassa (+14 %), Lahdessa (+9 %) ja Vantaalla (+9 %).

 

Kerrostaloasuntojen ja omakotitalojen myyntiajat lyhenivät alkuvuonna 

 

 

Tammi-maaliskuussa 2022 käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräinen myyntiaika oli koko Suomessa 80 päivää ja pääkaupunkiseudulla 62 päivää. Valtakunnallisesti myyntiajat lyhenivät 7 prosenttiyksiköllä (6 päivää). Pääkaupunkiseudulla myyntiajat pitenivät keskimäärin 9 prosenttiyksiköllä (5 päivää).  

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella kerrostaloasuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet lähes kaikissa suuremmissa kaupungeissa. Eniten kerrostaloasuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet muun muassa Oulussa (-34 %), Lappeenrannassa (–28 %), Hämeenlinnassa (–26 %) ja Lohjalla (–25 %). 

 

Neliöhinnat pienoisessa kasvussa

 

Käytettyjen kerrostaloasuntojen neliöhinnat kasvoivat alkuvuonna noin 3 prosenttiyksikköä – keskimääräinen neliöhinta asettui 3 362 euroon. Kasvua edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna kertyi noin 85 euroa/neliö. 

 

Vapaa-ajan asuntojen hinnat jatkavat kasvuaan

Vapaa-ajan asuntojen kauppa on käynyt vilkkaana etenkin koronapandemian aikana. Tammi-maaliskuussa 2022 vapaa-ajan asuntojen kauppamäärät laskivat noin 13 prosenttiyksikköä verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon. 

Vapaa-ajan asuntojen hinnat jatkoivat kasvuaan – tammi-maaliskuussa 2022 hinnat kasvoivat yli 10 prosenttiyksikköä. Positiivinen kehitys näkyi myös alkuvuonna lyhyempinä myyntiaikoina. Vapaa-ajan asuntojen myyntiajat lyhenivät noin 8 prosenttiyksiköllä (25 päivää) tammi-maaliskuussa 2022 verrattuna edellisvuoteen.  

“Koronan vauhdittama mökkibuumi näyttää jatkuvan. Asiakkaat etsivät tällä hetkellä erityisesti hyväkuntoisia mökkejä, mutta myös huonokuntoisemmat, remonttia vaativat kohteet menevät kaupaksi suhteellisen hyvin. Vapaa-ajan asunnoissa on myyjän markkinat”, toteaa Pasi Aalto.  

 

Näkymät loppuvuodelle

"Asuntokaupan kehitykseen tulee vaikuttamaan lähitulevaisuudessa korkojen nousu sekä se, miten kuluttajien luottamus omaan talouteen kehittyy. Maaliskuussa kuluttajien luottamus oli ennätysalhaalla – todennäköisesti luottamus palautuu seuraavien kuukausien aikana, mikäli tilanne maailmassa ei muutu hullummaksi. Tilanne voi aiheuttaa asunnonvaihtopäätösten siirtämistä eteenpäin. Näyttää, että kauppamäärät tulevat laskemaan tänä vuonna selkeästi viime vuoden ennätyksellisestä tasosta normaalimpaan. Kauppamäärät tulevat kuitenkin nousemaan vuodesta 2020", ennustaa Pasi Aalto.

 

Selaa markkinakatsausta

 

 

 Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu / REMAX Suomi

 

Lisätietoja:

Pasi Aalto, Toimitusjohtaja, RE/MAX Suomi

+358 20 573 4000 | pasi.aalto@remax.fi

 

Suomessa ensimmäinen REMAX-toimisto avattiin 2006. Tällä hetkellä RE/MAXilla on yli 450 välittäjää 25:llä eri paikkakunnalla Suomessa, ja välittäjämäärä on kasvussa. Yhtiön tavoitteena on palvella jokaista asiakasta tasalaatuisesti ja laadukkaasti, oli kyse asunnon sitten myymisestä, ostosta tai vuokrauksesta.

REMAX toimii globaalisti lähes 50 vuoden kokemuksella 110 maassa yli 8000 toimiston ja yli 140 000 välittäjän vahvuudella. REMAX on markkinajohtaja 12 Euroopan maassa, USA:ssa ja Kanadassa. REMAX-välittäjät auttavat vuosittain yli miljoonaa ihmistä ostamaan ja myymään kotinsa ympäri maailmaa.

Haluan varata
Ilmaisen hinta-arvion

Kutsu RE/MAX-välittäjä arviokäynnille kotiisi, hän osaa suositella juuri sinulle ja kodillesi sopivaa palvelukokonaisuutta.
Varaa aika kalenterista, ja välittäjämme tulee arvioimaan asuntosi hinnan.
Hyvä, tarvitsemme vielä muutaman tiedon
Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi..
Ole hyvä ja kirjoita sähköpostiosoitteesi..
Ehdota aikaa
Alkaen klo
Toinen aika
Alkaen klo
Kiitos arviokäynnin varaamisesta
Alueesi RE/MAX-välittäjä on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian ja vahvistaa tapaamisajan.
Palvelinvirhe, lomaketta ei lähetetty.
Yritä uudelleen jonkin ajan kuluttua..
Loading

Tiesitkö tämän asunnon vaihtamisesta?

Tilaa uutiskirje

* Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
* Ole hyvä ja anna oikea sähköpostiosoitteesi.

Ole hyvä ja odota... Loading

Olen kiinnostunut
* Ole hyvä ja valitse kiinnostuksen kohteesi.

Voimmeko olla avuksi?

Jätä yhteystietosi, niin olemme yhteydessä sinuun.

Ota yhteyttä!
Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa?
Anna meidän auttaa!

Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi.
Ole hyvä ja kirjoita postinumerosi.
Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoitteesi.
Ole hyvä ja kirjoita viesti.