RE/MAX markkinakatsaus, joulukuu 2021...

RE/MAX-ketju kertoo markkinakatsauksessaan koko Suomen asuntomarkkinoiden kehityksestä KVKL:n Hintaseurantapalvelun lukujen perusteella. Nostamme myös esiin alueellisia huomioita markkinasta ja tulevaisuuden näkymistä.

Vuosi 2021 lähestyy loppuaan ja on vuoden toiseksi viimeisen markkinakatsauksen aika. Tammi-marraskuussa 2021 koko Suomen alueella asuntokauppoja tehtiin hieman yli 79 000 kappaletta. Tämä on noin 10 000 kauppaa enemmän kuin vuonna 2020.  

“Vuoden 2020 jälkimmäinen puolisko antoi jo merkkejä siitä, että vuonna 2021 asuntomarkkinan kehitys jatkuu hyvänä. Toki samaan aikaan koronapandemia loi tiettyä epävarmuutta näkymiin. Vuosi 2021 on ollut todella hyvä – RE/MAX-ketjun kasvu on jatkunut vahvana ollen noin 20 %”, summaa RE/MAX Suomen toimitusjohtaja Pasi Aalto.

 

Asuntomarkkinakatsaus syyskuu 2021

 

Keväällä nousukiitoa, syksyllä tasaantumista 

Tammi-marraskuun 2021 asuntokauppaa on tehty 15 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna vastaavana ajankohtana. Kasvu painottui etenkin vuoden 2021 ensimmäiselle vuosipuoliskolle. Syksyllä kasvu on selvästi tasaantunut – esimerkiksimarraskuussa 2021 kauppamäärät laskivat hieman alle 4 prosenttiyksikköä edellisenvuoden marraskuuhun verrattuna. 

“Alitarjonta on näytellyt suhteellisen suurta roolia tänä vuonna. Etenkin perheasuntojen kysyntä on ollut monilla alueilla merkittävästi suurempaa kuin aikaisempina vuosina. Myös ns. “kasvukolmion” (pääkaupunkiseutu, Turku ja Tampere) ulkopuolella asuntokauppoja on monilla alueilla tehty selvästi enemmän kuin viime vuonna”, toteaa Pasi Aalto.  

 

Kerrostalojen kauppamäärät selvässä kasvussa 

Asuntomarkkinakatsaus syyskuu 2021

Valtakunnallisesti tarkasteltuna vanhojen kerrostaloasuntojen kauppamäärät ovat 15 % korkeammalla kuin viime vuonna vastaavana aikana tammi-marraskuussa. Tarkastellessa lyhyempää aikaväliä syys-marraskuuta on kauppamäärät kasvaneet valtakunnallisesti 5 %, mutta alueellisesti tarkastellessa tilanne on jakautuneempi. Verratessa syys-marraskuuta viime vuoden vastaavaan, kerrostaloasuntojen kauppamäärät ovat kasvaneet eniten tässä katsauksessa tarkastelluissa kaupungeissa: 

•    Järvenpää +37 % 

•    Lohja +31 % 

•    Tuusula +17 % 

•    Kotka +14 % 

•    Kuopio +13 % 

•    Hyvinkää +13 % 

 

Asuntomarkkinakatsaus syyskuu 2021

 

 

Omakotitalojen kauppamäärät kääntyivät syksyllä laskuun  

 

Asuntomarkkinakatsaus syyskuu 2021

 

Vanhojen omakotitalojen kaupan osalta vuosi 2021 on ollut kaksijakoinen. Kokovuoden osalta kasvukäyrä on nousujohteinen – kasvua edellisvuoteen verrattu on kertynyt yli 9 %.  

Syksyllä omakotitalomarkkina kääntyi kuitenkin pienoiseen laskuun – syys-marraskuussa 2021 kauppamäärät laskivat 4 % edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. 

 

Asuntomarkkinakatsaus syyskuu 2021

 

Myyntiajat edellisvuoden tasolla – kerrostalot menevät kaupaksi nopeammin 

 

Asuntomarkkinakatsaus syyskuu 2021

Asuntomarkkinakatsaus syyskuu 2021

 

 

Valtakunnallisesti tarkasteltuna kerrostaloasuntojen keskimääräiset myyntiajat ovat lyhentyneet hieman 1 % (=1 päivän).  Myyntiajoissa alueelliset erot ovat huomattavia – samaan aikaan kun esimerkiksi Mäntsälässä kerrostaloasuntojen myyntiajat lyhenivät 47 %, Tuusulassa myyntiajat pitenivät 17 %. 

 

Asuntomarkkinakatsaus syyskuu 2021

 

 

Vanhojen omakotitalojen myyntiajoissa on nähtävillä suurempaa myyntiaikojen laskua, kun kerrostaloasuntojen kohdalla. Koko Suomessa vanhoja omakotitaloja myytiin 32 % nopeammin, kuin viime vuonna syys-marraskuussa.  

RE/MAX-ketjun myymien kohteiden myyntiajat ovat olleet vuonna 2021 selkeästi alan keskiarvoa lyhyemmät. “Vuoden 2021 data osoittaa, että myymme asunnot keskimäärin 31 % nopeammin kuin alan keskiarvo. Yhdistämällä tämän oikeaan ja realistiseen hinnoitteluun, olemme saaneet asiakkaillemme todella hyvää tulosta aikaiseksi”, iloitsee Aalto. 

 

Kerrostaloasuntojen hinnat kevyessä kasvussa 

 

Asuntomarkkinakatsaus syyskuu 2021

 

Asuntomarkkinakatsaus syyskuu 2021

 

Neliöhinnat jatkoivat kasvu-uralla  syys-marraskuussa 2021 – plussaa viime vuoteen verrattuna oli noin 3 prosenttiyksikköä. Keskimääräinen neliöhinta oli koko Suomessa 3 365 €.  Kaupungit, joissa neliöhinnat kasvoivat eniten syys-marraskuussa olivat Porvoo (+13%), Tuusula (+9%) ja Järvenpää (+9%). 

 

Asuntomarkkinan näkymät alkuvuodelle 2022 

Viimeiset vajaa kaksi vuotta ovat olleet monella tapaa poikkeuksellisia. Koronapandemia on muuttanut arkeamme ja näkynyt myös asuntomarkkinoita. RE/MAX Suomen Pasi Aalto uskoo positiiviseen kehitykseen asuntomarkkinoilla myös vuonna 2022:  

“Korona-aika on vahvistanut kodin ja vapaa-ajan merkitystä – kotiin ja vapaa-ajan  asumiseen halutaan panostaa entistä enemmän. Välitysala on kevään 2020 hetkellistä notkahdusta lukuunottamatta selvinnyt hyvin – kiitos välitysliikkeiden koronaturvallisten 

käytäntöjen ja digitaalisen asuntokaupan ratkaisuiden”, summaa Aalto.  

Koronatilanne uusine muunnoksineen asettaa omat kysymysmerkkinsä tulevaisuudelle. “Jos koronarajoituksien suhteen tapahtuisi rajuja tiukennuksia, voi tämä vaikuttaa myös asuntokaupan kehitykseen. Kuten tähänkin asti, RE/MAX tulee varmistamaan, että asuntokauppaa voidaan tehdä turvallisesti nyt ja tulevaisuudessa”, Aalto tarkentaa.  

 

Selaile markkinakatsausta

 

 

 

 Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu / REMAX Suomi  

 

Lisätietoja:  

Pasi Aalto, Toimitusjohtaja, RE/MAX Suomi  

+358 20 573 4000 | pasi.aalto@remax.fi 

 

Suomessa ensimmäinen REMAX-toimisto avattiin 2006. Tällä hetkellä RE/MAXilla on yli 450 välittäjää 25:llä eri paikkakunnalla Suomessa, ja välittäjämäärä on kasvussa. Yhtiön tavoitteena on palvella jokaista asiakasta tasalaatuisesti ja laadukkaasti, oli kyse asunnon sitten myymisestä, ostosta tai vuokrauksesta.  

REMAX toimii globaalisti lähes 50 vuoden kokemuksella 110 maassa yli 8000 toimiston ja yli 140 000 välittäjän vahvuudella. REMAX on markkinajohtaja 12 Euroopan maassa, USA:ssa ja Kanadassa. REMAX-välittäjät auttavat vuosittain yli miljoonaa ihmistä ostamaan ja myymään kotinsa ympäri maailmaa. 

Haluan varata
Ilmaisen hinta-arvion

Kutsu RE/MAX-välittäjä arviokäynnille kotiisi, hän osaa suositella juuri sinulle ja kodillesi sopivaa palvelukokonaisuutta.
Varaa aika kalenterista, ja välittäjämme tulee arvioimaan asuntosi hinnan.
Hyvä, tarvitsemme vielä muutaman tiedon
Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi..
Ole hyvä ja kirjoita sähköpostiosoitteesi..
Ehdota aikaa
Alkaen klo
Toinen aika
Alkaen klo
Kiitos arviokäynnin varaamisesta
Alueesi RE/MAX-välittäjä on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian ja vahvistaa tapaamisajan.
Palvelinvirhe, lomaketta ei lähetetty.
Yritä uudelleen jonkin ajan kuluttua..
Loading

Tiesitkö tämän asunnon vaihtamisesta?

Tilaa uutiskirje

* Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
* Ole hyvä ja anna oikea sähköpostiosoitteesi.

Ole hyvä ja odota... Loading

Olen kiinnostunut
* Ole hyvä ja valitse kiinnostuksen kohteesi.

Voimmeko olla avuksi?

Jätä yhteystietosi, niin olemme yhteydessä sinuun.

Ota yhteyttä!
Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa?
Anna meidän auttaa!

Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi.
Ole hyvä ja kirjoita postinumerosi.
Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoitteesi.
Ole hyvä ja kirjoita viesti.