RE/MAX markkinakatsaus, maaliskuu 2022...

RE/MAX-ketju kertoo markkinakatsauksessaan koko Suomen asuntomarkkinoiden kehityksestä KVKL:n Hintaseurantapalvelun lukujen perusteella. Nostamme myös esiin alueellisia huomioita markkinasta ja tulevaisuuden näkymistä.

Asuntomarkkinan kasvu tasaantui koronaa edeltävälle tasolle 

Tammi-helmikuussa 2022 oli nähtävissä tasaantumista asuntomarkkinoiden kehityksessä – kauppamäärät laskivat valtakunnallisesti noin 5 prosenttiyksikköä edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna kauppamäärät olivat kuitenkin kasvussa. Esimerkiksi verrattuna viimeisen viiden vuoden keskiarvoon kauppamäärät kasvoivat helmikuussa 2022 lähes 8 prosenttiyksikköä.

Ukrainan kriisin vaikutukset eivät vielä näkyneet merkittävästi helmikuussa, mutta epävarmuutta on markkinassa havaittavissa.

“Helmikuussa kauppamäärät olivat ihan hyvällä tasolla ja myös RE/MAX-ketju saavutti kauppamäärillä mitattuna viime vuoden helmikuun tason. Vallitseva maailmantilanne asettaa oman epävarmuutensa asuntomarkkinoille ja Ukrainan kriisin suorat ja välilliset vaikutukset asuntomarkkinaan nähdään tulevina kuukausina”, toteaa RE/MAX Suomen toimitusjohtaja Pasi Aalto.

 

Kerrostalojen kauppamäärissä pienoista laskua edellisvuoteen 

 

Tarkasteltaessa alkuvuoden 2022 kauppamääriä (tammi-helmikuu 2022) käytettyjen kerrostaloasuntojen kauppamäärät pysyivät jotakuinkin samalla tasolla edellisvuoteen verrattuna. Laskua edelliseen vuoteen verrattuna oli noin 1 prosenttiyksikön verran.

Alueelliset erot ovat suuria. Kauppamäärillä mitattuna eniten kasvua tammi-helmikuussa 2022 nähtiin Kuopiossa (+15%), Porvoossa (+15%), Lahdessa (+12%) ja Hyvinkäällä (+10%).

 

Omakotitalojen kauppamäärät laskussa 

Tammi-helmikuussa 2022 omakotitalojen kauppamäärät laskivat valtakunnallisesti keskimäärin 5 prosenttiyksikköä edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Isommista kaupungeista kauppamäärät laskivat eniten muassa Lappeenrannassa (-23%) , Jyväskylässä (-20%) ja Espoossa (-19%). Vastaavasti kovia kasvulukuja kauppamäärissä nähtiin Keravalla (+56%), Oulussa (+31%) ja Turussa (+23%).

 

Myyntiajat selvässä laskussa valtakunnallisesti

Alkuvuonna 2022 käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräinen myyntiaika oli koko Suomessa 81 päivää ja pääkaupunkiseudulla 64 päivää. Valtakunnallisesti myyntiajat lyhenivät 10 prosenttiyksiköllä (9 päivää). Pääkaupunkiseudulla myyntiajat pitenivät keskimäärin 7 prosenttiyksiköllä (4 päivää).  

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella kerrostaloasuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet lähes kaikissa suuremmissa kaupungeissa. 

Omakotitalojen valtakunnallinen myyntiajat ovat olleet selvästi laskussa alkuvuonna – laskua edellisvuoden vastaavaan jaksoon oli noin 13 prosenttiyksikköä. Valtakunnallinen keskiarvo omakotitalojen myyntiajassa oli 125 päivää, joka on noin 18 päivää vähemmän verrattuna vuoden takaiseen.

Alueellisesti tarkasteltuna omakotitalojen myyntiajat lyhenivät alkuvuonna eniten Kotkassa (–44 %), Jyväskylässä (– 35 %), Lahdessa (–33%), Tampereella (–33 %), Hyvinkäällä (–32 %) ja Espoossa (–31%).

 

Neliöhinnat jatkoivat kasvuaan 

Käytettyjen kerrostaloasuntojen neliöhinnat kasvoivat alkuvuonna keskimäärin 4 prosenttiyksikköä – keskimääräinen neliöhinta asettui 3 343 euroon. Kasvua edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna kertyi noin 112 euroa/neliö.

Maltti on valttia – myös asuntokaupassa 

Vallitseva tilanne puhuttaa niin välitysalalla toimivien kuin asiakkaiden keskuudessa. RE/MAX Suomen toimitusjohtaja Pasi Aalto kommentoi: 

“Ensisijaisena huolena kaikilla on varmasti Ukrainan ja ukrainalaisten tulevaisuus. Epävarmuus heijastuu myös asuntomarkkinoille Suomessa, mutta vaikutus voi jäädä oletettua vähäisemmäksi. Korona-aikana asuntomarkkinat ovat olleet kovassa noususuhdanteessa, joten asuntomarkkinatilanteen tasaantuminen koronaa edeltävälle tasolle oli odotettua myös ilman Ukrainan kriisin vaikutuksia. Vaikutukset asuntomarkkinaan näkyvät toki viiveellä ja kevään aikana olemme varmaan astetta viisaampia markkinatilanteen kehityksestä", toimitusjohtaja Aalto summaa. 

 

Selaa markkinakatsausta


 Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu / REMAX Suomi 
 
Lisätietoja: 
 
Pasi Aalto, Toimitusjohtaja, RE/MAX Suomi 
+358 20 573 4000 | pasi.aalto@remax.fi 
 
Suomessa ensimmäinen REMAX-toimisto avattiin 2006. Tällä hetkellä RE/MAXilla on yli 450 välittäjää 25:llä eri paikkakunnalla Suomessa, ja välittäjämäärä on kasvussa. Yhtiön tavoitteena on palvella jokaista asiakasta tasalaatuisesti ja laadukkaasti, oli kyse asunnon sitten myymisestä, ostosta tai vuokrauksesta. 
REMAX toimii globaalisti lähes 50 vuoden kokemuksella 110 maassa yli 8000 toimiston ja yli 140 000 välittäjän vahvuudella. REMAX on markkinajohtaja 12 Euroopan maassa, USA:ssa ja Kanadassa. REMAX-välittäjät auttavat vuosittain yli miljoonaa ihmistä ostamaan ja myymään kotinsa ympäri maailmaa. 

 

Haluan varata
Ilmaisen hinta-arvion

Kutsu RE/MAX-välittäjä arviokäynnille kotiisi, hän osaa suositella juuri sinulle ja kodillesi sopivaa palvelukokonaisuutta.
Varaa aika kalenterista, ja välittäjämme tulee arvioimaan asuntosi hinnan.
Hyvä, tarvitsemme vielä muutaman tiedon
Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi..
Ole hyvä ja kirjoita sähköpostiosoitteesi..
Ehdota aikaa
Alkaen klo
Toinen aika
Alkaen klo
Kiitos arviokäynnin varaamisesta
Alueesi RE/MAX-välittäjä on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian ja vahvistaa tapaamisajan.
Palvelinvirhe, lomaketta ei lähetetty.
Yritä uudelleen jonkin ajan kuluttua..
Loading

Tiesitkö tämän asunnon vaihtamisesta?

Tilaa uutiskirje

* Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
* Ole hyvä ja anna oikea sähköpostiosoitteesi.

Ole hyvä ja odota... Loading

Olen kiinnostunut
* Ole hyvä ja valitse kiinnostuksen kohteesi.

Voimmeko olla avuksi?

Jätä yhteystietosi, niin olemme yhteydessä sinuun.

Ota yhteyttä!
Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa?
Anna meidän auttaa!

Ole hyvä ja kirjoita nimesi.
Ole hyvä ja kirjoita numerosi.
Ole hyvä ja kirjoita postinumerosi.
Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoitteesi.
Ole hyvä ja kirjoita viesti.