Kauppakirja on yksi tärkeimpiä asiakirjoja asuntojen ja kiinteistöjen kaupassa. Tästä artikkelista löydät konkreettiset vinkit kauppakirjan laadintaan ja linkit kauppakirjamalleihin.
Asunto-osakkeen ja kiinteistön kaupassa tulee kauppakirja tehdä aina kirjallisesti. Sen tarkoituksena on toimia virallisena todistuksena siitä, mitä osapuolet ovat sopineet kaupasta ja sen ehdoista. Molemmat kaupan osapuolet allekirjoittavat kauppakirjan. Kiinteistön kaupassa kauppakirjan vahvistaa julkinen kaupanvahvistaja.
Asunnon kauppakirjan laadinta
Asunto-osakkeen kauppakirjan sisältö
Asunto-osakkeen kauppakirjaan tulisi kirjata kaikki sovitut ehdot ja yksityiskohdat, kuten
- kaupan kohde (asunnon sijainti, pinta-ala, osakenumerot jne.)
- kaupan ehdot (esim. kauppahinta, maksuehdot, omistusoikeiden siirtyminen)
- vastuu asunto-osakkeesta aiheutuvista kustannuksista omistus- tai hallintaoikeuden siirtymiseen saakka.
Asuntokaupan ehtoja sovittaessa on syytä huomioida, että kaikki sovitut asiat päätyvät myös kauppakirjaan. Liian usein asuntokauppaprosessin aikana puhuttuja yksityiskohtia jätetään vain suullisten sopimusten varaan, jolloin niiden toteennäyttäminen on monesti hyvin hankalaa. Jos esimerkiksi on sovittu, että keittiön kodinkoneet kuuluvat irtaimistona kauppaan, mutta tätä ei ole kirjattu kauppakirjaan, voi asian selvittäminen olla vaikeaa.
Asunnon kauppakirjan laadinta
Asunnon kauppakirjan laadinnasta vastaa asunnon myyjä. Jos myyntiä hoitaa kiinteistönvälittäjä, vastaa hän kauppakirjan laadinnasta. Kauppakirja tulisi toimittaa ostajalle luettavaksi ja tarkistettavaksi hyvissä ajoin, vähintään kolme arkipäivää ennen kaupantekotilaisuutta.
Kaupantekotilaisuudessa kauppakirja käydään vielä läpi yhdessä osapuolten kesken ja allekirjoitetaan. Molemmat osapuolet, myyjä ja ostaja, saavat omat kappaleensa allekirjoitetusta kauppakirjasta.
Kiinteistön kauppakirjan laadinta
Kiinteistön kauppakirjan sisältö
Kiinteistön kaupasta säädetään Suomen lain maakaaressa. Kuten asunto-osakkeen kaupassa, myös kiinteistön kauppakirja tehdään aina kirjallisesti ja sitä laadittaessa on syytä varmistaa, että se täyttää lain vaatimukset. Jos kiinteistön kauppakirjaa ei ole laadittu oikeassa muodossa, se EI ole sitova.
Kiinteistön kauppakirjaan tulisi kirjata kaikki sovitut ehdot ja yksityiskohdat, kuten
- kaupan kohde (kiinteistön sijainti, pinta-ala, kiinteistötunnus, kaavoitustilanne jne.)
- kaupan ehdot (esim. kauppahinta, maksuehdot, rasitukset jne.)
- ostajan saamat tiedot kaupan kohteesta.
Kiinteistön kauppakirjassa tulee huomioida mahdollisimman tarkkaan kiinteistön kuntoon, rasituksiin ja myös kiinteistökatselmukseen liittyvät tiedot ja havainnot. Yleisenä sääntönä voidaan pitää sitä, että mitä kattavammin ja selkeämmin kiinteistön kuntoon liittyvät havainnot merkitään kauppakirjaan, sitä vähemmän kauppakirjan sisällöstä syntyy erimielisyyttä.
Kiinteistön kauppakirjan laadinta
Kiinteistön kauppakirja allekirjoitetaan kaupanteon yhteydessä. Lisäksi kauppakirjan allekirjoitustilaisuudessa tulee olla paikalla julkinen kaupanvahvistaja, joka vahvistaa kiinteistön kaupan. Kaupanvahvistaja voi olla esimerkiksi juristi tai kiinteistönvälittäjä, jolla on pätevyys toimia julkisena kaupanvahvistajana.
Yksi huomioitava asia kiinteistön kaupassa on esisopimus ja siinä määritellyt ehdot. Kiinteistön kaupassa ei tunneta käsitettä ostotarjous, vaan kiinteistön myynnistä tehdään esisopimus, jossa määritellään kaupan ehdot. Esisopimuksessa määriteltyjen ehtojen tulee olla linjassa kauppakirjan ehtojen kanssa. Eli jos kiinteistön kauppakirjan ehdot eroavat esisopimuksen ehdoista, voivat molemmat kaupan osapuolet halutessaan vetäytyä kaupasta ilman seuraamuksia. Myös esisopimuksen vahvistaa julkinen kaupanvahvistaja.
Ole tarkkana kauppakirjan laadinnassa
Kauppakirja on tärkeä dokumentti asuntokaupassa, ja mikäli sen laadinnassa tapahtuu virheitä, voivat vaikutukset olla ikävät. Pahimmillaan puutteellinen kauppakirja voi johtaa kaupan purkuun tai muihin epäselvyyksiin kaupanteon jälkeen.
Jos kauppakirja tai muut asuntokaupan asiakirjat tuottavat sinulle asunnon myyjänä tai ostajana epävarmaa oloa, suosittelemme olemaan yhteydessä RE/MAX-välittäjään. Me autamme sinua kaikissa asuntokauppaan liittyvissä asioissa.
Tiedätkö asuntosi arvon?
Kokeile hintalaskuriamme ja saat alan tarkimman arvion asuntosi hinnasta – maksutta.
Kaipaatko apua asuntoasioihin?
Olit sitten suunnitelemassa asunnon myyntiä, ostoa tai vuokrausta – ammattitaitoiset välittäjämme ovat apunasi. Jätä yhteydenottopyyntö, niin jutellaan lisää.