Tilaa arvio asunnostasi

Ensiasunnon osto

Vinkit ensiasunnon ostajalle

Tässä tietoa ja vinkkejä ensiasunnon ostajalle.

Lue lisää

Harkitsetko ensimmäisen omistusasunnon ostoa? Omistusasumisesta on tullut entistä suositumpaa myös nuorten aikuisten keskuudessa – vuosittain Suomessa ensimmäisen oman kotinsa ostaa noin 20 000 henkeä. Tässä sinulle tietoa ja vinkkejä ensiasunnon ostoon.

Ensiasunnon ostajan verotus on muuttunut 1.1.2024

Suomen hallituksen 12.10.2023 tekemän esityksen mukaan ensiasunnon ostajan verovapaus on poistunut 1.1.2024. Lakimuutos vaikuttaa asuntokauppaan seuraavasti:

  • Kiinteistöjen varainsiirtoveroprosentti laskee 4 prosentista 3 prosenttiin.
  • Asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtoveroprosentti laskee 2 prosentista 1,5 prosenttiin.
  • Ensiasunnon ostajan verovapaus varainsiirtoveron osalta poistuu

Laki on astunut voimaan vuoden 2024 alussa, mutta veroprosentteja sovelletaan takautuvasti hallituksen esityksen antamispäivästä 12.10.2023 alkaen tai sen jälkeen tehtyihin luovutuksiin.

Mikäli kauppakirja on allekirjoitettu viimeistään 31.12.2023, lasketaan ensiasunnon osto tehdyksi vuoden 2023 puolella.

Lue lisää varainsiirtoveron muutoksista Valtiovarainministeriön sivustolta

Apua asunnonvaihtoon

Suunnitteletko ensiasunnon ostoa? Kaipaatko lisätietoa varainsiirtoverotuksen muutoksista?

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje

Ensiasunnon oston suunnittelu

Määritä budjetti ja kriteerit asunnolle

Sopivan ensiasunnon hankinnassa on hyvä lähteä liikkeelle perusasioista. Määritä, mitä asunto saa enintään maksaa, ja listaa asunnon tärkeimmät kriteerit (esimerkiksi sijainti, asunnon koko, huoneiden lukumäärä).

Etsi budjettiisi ja toiveisiisi sopivia asuntoja asuntohaullamme tai esimerkiksi Oikotie.fi- ja Etuovi.com-palveluista. Voit myös aktivoida RE/MAX-ostovahdin, jonka avulla saat sähköpostiisi tiedon heti, kun hakuehtoihin sopivia asuntoja tulee myyntiin. Näin säästät aikaa ja vaivaa.

Hae lainalupaus pankistasi

Asunnon rahoitus on järkevää hoitaa kuntoon jo ennen asuntonäytöillä käymistä. Näin voit unelmiesi kodin osuessa kohdalle tehdä asunnosta tarjouksen vaikka heti asuntonäytöllä. Varaa aika lainaneuvotteluun pankistasi siis jo hyvissä ajoin ja pyydä pankilta lainalupaus. Näin voit huolettomin mielin tehdä tarjouksen, kun sopiva asunto löytyy.

Ensiasunnon ostajille suunnattu ASP-laina on myös yksi tapa säästää ennakkoon asunnon ostoa ajatellen. ASP-laina on suunnattu 15–39-vuotiaille ensiasunnon ostajille. ASP-lainan hyötyjä ovat muun muassa maksuton valtiontakaus lainalle ja valtion maksama korkotuki, jota maksetaan 10 vuoden ajan.

Vakuudet ensiasunnon ostossa

Ostettava asunto toimii useimmiten asuntolainan vakuutena. Asunnon vakuusarvo vaihtelee pankeittain, mutta tyypillisimmin se on 70–75 % asunnon arvosta. Lopulle 25–30 %:lle tulee sinun asettaa lisävakuus, joka voi olla esimerkiksi pankkitalletus, henkilötakaus tai vaikkapa pankin tarjoama maksullinen luottotakaus.

ASP-lainoissa asuntolainan lisävakuudeksi riittää useimmiten ASP-lainaan sisältyvä valtiontakaus.

Laadi asunnon ostotarjous huolella

Asunnon ostotarjous on aina syytä laatia kirjallisena. Asunnon ostotarjouksessa tulee selvitä esimerkiksi

  • myyjän ja ostajan henkilötiedot
  • kaupan kohde
  • kauppahinta
  • omistus- ja hallintaoikeuden siirtyminen
  • kaupantekopäivä
  • tarjouksen voimassaolo
  • kaupan muut ehdot, esimerkiksi käsiraha.

Asunnon ostotarjouksen allekirjoittavat molemmat kaupan osapuolet eli ostaja ja myyjä. Ostotarjouksen laatimisessa on syytä olla tarkkana, jotta tarjous tulee laadittua oikein. Voit pyytää apua ostotarjouksen laatimiseen kiinteistönvälittäjältä.

Varaudu käsirahaan tai vakiokorvaukseen

Asuntoa ostettaessa ja ostotarjousta tehdessä on hyvä huomioida se, että tarjouksien vakuudeksi määritellään tyypillisesti vakiokorvaus tai käsiraha. Nykyään vakiokorvaus on yleisemmin käytössä

Vakiokorvauksella eli sopimussakolla tarkoitetaan sitä, että ostaja tai myyjä sitoutuvat maksaa ennalta määrätyn summan jos hän syystä tai toisesta vetäytyy tarjouksesta sen jälkeen kun molemmat osapuolet ovat hyväksyneet tarjouksen. Käsirahalla tarkoitetaan sitä, että asunnon ostaja maksaa käsirahan asunnon myyjälle ja jos ostajana vetäydyt kaupoista omasta tahdostasi, jää käsiraha asunnon myyjälle. Jos asunnon myyjä peruu kaupat, on hänellä velvollisuus palauttaa käsiraha takaisin asunnon ostajalle.

Vakiokorvauksen tai käsirahan suuruus voi olla enintään 4 % kauppasummasta. Vakiokorvauksen tai käsirahan suuruus ja sen maksamisen ehdot määritellään kirjallisessa asunnon ostotarjouksessa.

Kaipaatko apua ensiasunnon ostoon?

Kerromme mielellämme lisää vinkkejä ja tietoa palveluistamme.

Aloita syöttämällä sähköpostiosoitteesi.

Tarvitsemme vielä seuraavat tiedot

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Tietosuoja
×
Vinkit asunnon ostoon

Lataa asunnon ostajan muistilista

Asunnon ostajan muistilistasta löydät konkreettisia vinkkejä asunnon ostoon aina valmistelusta ja suunnittelusta varsinaiseen kaupantekoon.

Lataa maksuton opas.

Lue lisää
Ideat ja vinkit

Vinkkejä asunnon ostoon


Ota yhteyttä

Haluatko kuulla lisää palveluistamme asunnon ostajille?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin jutellaan lisää.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje