Tilaa arvio asunnostasi

Joka neljäs eurooppalainen harkitsee asunnon ostamista ulkomailta – Espanja suosikkikohde

Korona, talouden turbulenssi ja Euroopan turvallisuustilanteen epävarmuus ovat vaikuttaneet ihmisten kulutuskäyttäytymiseen. Mutta tarkasteltaessa ihmisten kiinnostusta ulkomaan asuntoihin, kiinnostus näyttää vain kasvavan. Jopa noin 25 % eurooppalaisista harkitsee asunnon ostoa ulkomailta, selviää kiinteistönvälitysketju RE/MAXin teettämästä, euroopanlaajuisesta tutkimuksesta. Tutkimus toteutettiin tutkimusyhtiö Kantarin toimesta verkkokyselynä 22 Euroopan maassa. Vastaajia tutkimuksessa oli 16 000 kpl ja heidän ikähaarukkansa oli 18–65 vuotta.

Lomailua, etätöitä vai uusi elämä ulkomailla?

Muuttoa harkitsevista lähes puolet (46 %) nosti esiin elämäntyylin merkittävimpänä syynä ostaa asunto ulkomailta. Myös uudet työmahdollisuudet, niin etätyön kuin kohdemaassa työskentelyn osalta, kiinnostavat – 29 % muuttoa harkitsevista koki asunnon oston avaavan parempia työmahdollisuuksia. Noin neljännes asunnon ostoa harkitsevista tyytyisi lomailuun vakituisemman asumisen sijaan. Suomalaisista, ulkomaan asumisesta kiinnostuneista, suurin osa (n. 66 %) suunnittelee käyttävänsä ulkomaan asuntoa vapaa-ajan käyttöön. Ulkomaan asunnoista kiinnostuneista suomalaisista noin joka kymmenes suunnittelee hankkivansa asunnon sijoitusmielessä – tyypillisimmin vuokrauskäyttöön.

Espanja kestosuosikki, listalla myös muutama yllätys

Lämmin ilmasto ja kiinnostava kulttuuri vetävät eurooppalaisia Espanjaan. Asunnon ostoa ulkomailta harkitsevista eurooppalaisista lähes 15 prosenttia suuntaisi Espanjaan. Hieman ehkä yllättäen, niin kaikkien eurooppalaisten vastaajien kuin suomalaistenkin keskuudessa, kakkospaikalle nousi Englanti. 

TOP 10 maat: Mistä maasta suomalaiset harkitsevat ostavansa asunnon

1. Espanja 8,4 %
2. Englanti 4,8 %
3. Viro 3,8 %
4. Ruotsi 3,7 %
5. Pohjois-Amerikka 3,6 %
6. Norja 3,1 %
7. Aasia 3,0 %
8. Saksa 2,9 %
9. Etelä-Amerikka 2,6 %
10. Kreikka 2,3 %

Nuoria aikuisia kiinnostaa työmahdollisuudet, varttuneempia vapaa-ajan vietto

Vapaa-ajan asuminen ja lomailu korostuu varttuneemmassa kohderyhmässä (46–55-vuotiaat) – tästä ikäryhmästä 27 % aikoo ostaa loma-asunnon. Vastaavasti alle 35-vuotiaista, asunnon hankintaa suunnittelevista jopa 37 prosenttia sanoi etsivänsä työmahdollisuuksia ulkomailta.

Suomalaiset arvostavat muun muassa turvallisuutta ja helppoutta

Ulkomailta asunnon ostoa harkitseva suomalainen turvautuu useimmiten kiinteistönvälittäjän apuun asunnon etsinnässä ja hankinnassa.

”Tyypillisimmin suomalainen ostaja ottaa ensiksi yhteyttä suomalaiseen, kohdemaan asuntomarkkinaa tuntevaan välittäjään. Erityisesti asiakkaita kiinnostaa eri alueiden plussat ja miinukset – oli kyse sitten alueen hintakehityksestä. turvallisuudesta, tai vaikkapa palvelutarjonnasta”, kommentoi RE/MAXin kiinteistönvälittäjä ja yrittäjä Jukka Vuorio, joka on auttanut suomalaisia asiakkaita löytämään asuntoja muun muassa Floridasta. 

Moni suomalainen on myös kiinnostunut myös asunnon vuokraamisesta eteenpäin, silloin kun asunto ei ole omassa käytössä.

”Vuokratason arviointi ja paikallisten sääntöjen tarkistaminen on hyvä tehdä jo ennen asunnon ostoa. Joissakin maissa ja alueilla voi olla rajoituksia liittyen asunnon vuokraamiseen esimerkiksi Airbnb:n kautta”, selvittää Vuorio.

Ulkomailla asunnon ostoon liittyy paljon erilaisia lakiin ja yleisiin käytäntöihin liittyviä asioita, jotka poikkeavat siitä mihin olemme tottuneet Suomessa. Siksi Vuorio suositteleekin välittäjän käyttämistä asuntokaupoilla.

”Sanoisin, että välittäjän käyttäminen on lähes ”must”. Pelkästään käynti potentiaalisissa ostokohteissa vaatii järjestelyjä. Monissa maissa on totuttu siihen, että asunnon ostajalla on välittäjä edustajanaan, joten myös myyjät pääsääntöisesti edellyttävät, että ostajalla on oma välittäjä. Välittäjän avulla asunnon ostossa pystyy välttämään pahimmat sudenkuopat”, summaa Vuorio.

Suunnitteletko asunnon ostoa ulkomailta?

Kerro meille tarkemmin toiveistasi ja suunnitelmistasi – autamme sinua löytämään unelmiesi asunnon ulkomailta.

Jätä yhteydenottopyyntö


Tutkimuksen taustaa

”2022 RE/MAX Europe Housing Trend Report” -tutkimus tehtiin monivalintahaastatteluna (CAWI) Itävallassa, Bulgariassa, Kroatiassa, Tšekissä, Englannissa, Suomessa, Ranskassa, Saksassa, Kreikassa, Unkarissa, Israelissa, Italiassa, Maltalla, Alankomaissa, Puolassa, Portugalissa, Romaniassa, Sloveniassa, Espanjassa, Sveitsissä, Turkissa ja Walesissa elokuussa 2022.

Kyselyyn osallistujat (miehet ja naiset 18–65-vuotiaat) valittiin kansallisten edustajien iän, sukupuolen ja alueen mukaan. Ikäjakauma Euroopassa oli seuraava:

Ikä Vastaajien määrä %-osuus
18–25 2391 15 %
26–35 3445 22 %
36–45 3716 24 %
46–55 3609 23 %
56–65 2588 17 %


Tutkimukseen suorittanut taho (Kantar) käytti tutkimuksen tiedonkeruussa omia vastaajapaneelejaan sekä kumppaniverkostonsa vastaajapaneeleja. Vastaajien määrä (n) vaihteli maittain seuraavasti:

n = 1000 Itävallassa, Tšekin tasavallassa, Suomessa, Saksassa, Israelissa, Italiassa, Portugalissa, Espanjassa, Sveitsissä ja Turkissa.

n = 500 Bulgariassa, Kroatiassa, Ranskassa, Kreikassa, Unkarissa, Alankomaissa, Puolassa, Romaniassa, Sloveniassa, Englannissa ja Walesissa
n = 245 Maltalla.


RE/MAXista lyhyesti


RE/MAX on maailman suurin kiinteistönvälitysketju ja toimimme 50 vuoden kokemuksella 110 maassa yli 8000 toimiston ja yli 140 000 välittäjän vahvuudella. REMAX on markkinajohtaja 12 Euroopan maassa, USA:ssa ja Kanadassa. REMAX-välittäjät auttavat vuosittain yli miljoonaa ihmistä ostamaan ja myymään kotinsa ympäri maailmaa. Euroopassa RE/MAX-välittäjiä on yli 30 000.

Suomessa ensimmäinen REMAX-toimisto avattiin 2006. Tällä hetkellä RE/MAXilla on 450 välittäjää 25:llä eri paikkakunnalla Suomessa, ja välittäjämäärä on kasvussa. Yhtiön tavoitteena on palvella jokaista asiakasta tasalaatuisesti ja laadukkaasti, oli kyse asunnon sitten myymisestä, ostosta tai vuokrauksesta.
 


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje