Tilaa arvio asunnostasi

RE/MAX asuntomarkkinakatsaus, heinäkuu 2024

Heinäkuu 2024 toi kaivattua elpymistä Suomen asuntomarkkinoille, kun kauppamäärät kasvoivat 14 % edellisvuoteen verrattuna. Myyntimäärien kasvu näkyi erityisesti pääkaupunkiseudulla ja suurissa maakuntakeskuksissa.

RE/MAX-ketju kertoo markkinakatsauksessaan koko Suomen asuntomarkkinoiden kehityksestä KVKL:n Hintaseurantapalvelun lukujen perusteella.

Heinäkuu 2024 toi kaivattua elpymistä Suomen asuntomarkkinoille, kun Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) Hintaseurantapalvelun mukaan kauppamäärät kasvoivat huomattavasti verrattuna edellisvuoteen. Heinäkuussa raportoitiin yhteensä 4 355 asuntokauppaa, mikä on 14 % enemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2023.

Kasvusta suurin osa tuli käytettyjen asuntojen kaupasta, jossa tehtiin 4 235 kauppaa (+14,9 %). Sen sijaan uudisasuntojen myynti väheni hieman, kun niitä myytiin 102 kappaletta, mikä tarkoittaa -14,3 % pudotusta edellisvuoteen verrattuna. Asuntojen lisäksi heinäkuussa myytiin 537 loma-asuntoa, 121 tonttia, sekä 307 muuta kiinteistökohdetta. Kokonaiskauppamäärä oli 5 320 kohdetta, joka on 14,6 % enemmän kuin vuoden 2023 heinäkuussa.

Pääkaupunkiseudulla käytettyjen asuntojen kauppa kasvoi merkittävästi, erityisesti Espoossa, jossa kauppamäärät nousivat yli 30 %. Myös Vantaalla ja Helsingissä kauppa vilkastui. Koko pääkaupunkiseudulla myytiin heinäkuussa yhteensä 848 käytettyä asuntoa, mikä on 19,9 % enemmän kuin viime vuonna. Muualla Suomessa kauppavolyymit kasvoivat 13,4 %.

Käytettyjen asuntojen kauppamäärät

Heinäkuu 2023 – heinäkuu 2024

Neliöhintojen ja myyntiaikojen kehitys

Käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat osoittivat heinäkuussa pientä nousua suurissa kaupungeissa muualla Suomessa, jossa keskimääräinen neliöhinta nousi 0,8 % kesäkuuhun verrattuna. Pääkaupunkiseudulla hintakehitys oli sen sijaan laskusuuntaista: neliöhinnat laskivat siellä -2,4 % kuukaudessa. Vuoden takaiseen heinäkuuhun verrattuna hinnat ovat laskeneet pääkaupunkiseudulla -2,3 % ja muissa suurissa kaupungeissa -2,6 %.

Käytettyjen kerrostaloasuntojen hintakehitys

Asuntojen myyntiajat heinäkuussa olivat pääosin samalla tasolla kuin kesäkuussa, mutta merkittävin muutos nähtiin pääkaupunkiseudun omakotitalojen myyntiajoissa, jotka pitenivät keskimäärin 29 päivällä.

Myyntiaika näissä kohteissa oli heinäkuussa keskimäärin 109 päivää, kun se kesäkuussa oli 80 päivää. Käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräinen myyntiaika oli pääkaupunkiseudulla 107 päivää, ja muualla Suomessa 114 päivää. Rivitaloasunnoissa myyntiaika oli 96 päivää pääkaupunkiseudulla ja 104 päivää muualla Suomessa.

Käytettyjen asuntojen keskimääräiset myyntiajat

Toukokuu 2023 – Toukokuu 2024

Korkojen lasku innostaa ostajia asuntokaupoille

Asuntomarkkinoiden elpymisen taustalla on osittain kesäkuussa tapahtunut kuluttajien luottamuksen vahvistuminen, mikä näkyi myös heinäkuun asuntolainojen kysynnän nousussa. Tämä antaa positiivisia merkkejä myös loppukesän ja syksyn asuntokaupoille, erityisesti kun korkotaso on laskenut ja kuluttajien ostovoima parantunut.

Pääkaupunkiseudulla markkinoiden piristyminen näkyi erityisesti Espoossa, jossa asuntokauppojen määrä kasvoi yli 30 % edellisvuoteen verrattuna. Vuokramarkkinat kokivat kesäkuukausille ominaisen piristysruiskeen erityisesti suurissa yliopistokaupungeissa, joissa vuokrien nousupaineet olivat selvästi nähtävissä.

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen määrät ovat olleet laskussa, ja vuokratasot ovat nousseet pitkästä aikaa. Myös uusien asuntojen tarjonta on alkanut vähentyä, mikä voi lisätä vuokramarkkinoiden kuumentumista tulevina kuukausina.

Heinäkuu toi merkittävää kasvua myös maakuntien asuntokaupoissa. Esimerkiksi Kuopiossa kauppamäärät nousivat peräti 40,4 % viime vuoden heinäkuuhun verrattuna. Myös Tampereella (+25,3 %) ja Jyväskylässä (+27,0 %) asuntokauppa vilkastui merkittävästi. Uudiskohteiden kauppa pysyi kuitenkin vaimeana koko maassa, vaikka ensimmäisiä merkkejä sijoittajien paluusta markkinoille on jo nähtävissä.

”Heinäkuun positiivinen kehitys herättää toiveita asuntomarkkinoiden piristymisestä myös loppuvuoden aikana, vaikka pitkän aikavälin vertailussa kauppamäärät ovat edelleen maltillisia. Asuntomarkkinan piristyminen on näkynyt myös RE/MAXilla heinäkuun kauppamäärien kasvettu jopa 35% vuoden takaiseen nähden. ”Sieltä täältä kuuluukin nyt piristymistä – välittäjämme ovat onnistuneet tekemään hienon tuloksen”, kertoo RE/MAX Suomen toimitusjohtaja Pasi Aalto.

Lähteet: KVKL asuntomarkkinakatsaukset / Hintaseurantapalvelu, RE/MAX data

Lisätiedot

Pasi Aalto
Toimitusjohtaja
RE/MAX Suomi

040 032 2232
pasi.aalto@remax.fi


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje