Asunnon hinnan esittäminen aiheuttaa usein asunnon ostajassa hämmennystä. Mitä tarkoittaa asunnon myyntihinta – ja miksi se on eri kuin asunnon velaton hinta? Kun tuntee termistön, osaa varautua asunnon ostamisen todellisiin kustannuksiin. Tässä artikkelissa avataan asunnon hinnan käsitteitä ymmärrettävällä tavalla.
Usein asunnon myynti-ilmoituksissa mainitaan kaksi hintaa: myyntihinta eli mh ja velaton hinta eli vh – tai velaton myyntihinta vmh. Miten nämä eri termit eroavat toisistaan?
Mitä tarkoittaa asunnon myyntihinta?
Asunnon myyntihinta tarkoittaa asunnon hintapyyntöä.
Asunnon myyntihinta on siis summa, jolla voit ostaa asunnon itsellesi. Myyntihinta ei kuitenkaan sisällä asunto-osakkeen mahdollista osuutta taloyhtiölainasta.
Toisinaan asunnon myyntihinta ja velaton hinta menevät asunnon ostajalla sekaisin. Jos esimerkiksi katsot uudiskohteen asuntoilmoitusta, voi myyntihinta tuntua alhaiselta. Tämä johtuu siitä, että uudiskohteissa taloyhtiölainan osuus on usein suuri. Tämä lainaosuus tulee siis vielä ostajan maksettavaksi myyntihinnan päälle. Siksi onkin hyvä katsoa tarkasti, mikä on asunto-osakkeen osuus taloyhtiön lainasta.
Mitä tarkoittaa asunnon velaton hinta?
Asunnon velaton hinta sisältää asunnon myyntihinnan sekä mahdollisen osuuden taloyhtiön lainasta.
Velaton hinta on siis se summa, joka kertoo asunnon kokonaishinnan.
Myös varainsiirtovero on määrittynyt vuodesta 2013 lähtien asunnon velattoman hinnan mukaan.
Taloyhtiölainan maksamiseen on yleensä kaksi erilaista vaihtoehtoa. Tavallinen tapa on lyhentää lainaosuutta maksamalla kuukausittaista rahoitusvastiketta taloyhtiölle. Useimmiten asunnon ostaja voi myös halutessaan maksaa velkaosuuden kerralla tai muutamassa erässä pois asunnon oston jälkeen.
>> Tiedätkö asuntosi arvon? Kokeile hintatestiämme ja saat tarkan ja ajantasaisen arvion asuntosi hinnasta <<
Kauppahinta on asunnon lopullinen hinta
Asuntokaupassa puhutaan usein toteutuneesta kauppahinnasta tai lyhyemmin kauppahinnasta. Tällä tarkoitetaan sitä summaa, jolla asuntokauppa tehdään, ja termiä kauppahinta käytetään muun muassa asunto-osakkeen kauppakirjassa.
Jos neuvotteluiden tuloksena asunnon hinta laskee tai nousee, voi toteutunut kauppahinta olla eri kuin asunnon myyntihinta eli se, mikä asuntoilmoituksessa ilmoitetaan.
Huomioi myös nämä kustannukset
Vaikka velatonta hintaa pidetään asuntokaupassa ”kokonaishintana”, on olemassa kuitenkin kuluja, jotka eivät sisälly velattomaan hintaan. Tällaisia voivat ovat muun muassa:
- Tonttivuokra
- Meneillään tai valmistumassa olevan remontin yhtiölainaosuus
Vaikka useammissa taloyhtiöissä tontin vuokra sisältyy hoitovastikkeeseen, on myös mahdollista, että tonttivuokran osuutta ei ole yhtiövastikkeessa huomioitu. Tämä toimintatapa on yleinen esimerkiksi pääkaupunkiseudulla myytävissä uudiskohteissa.
Jos olet ostamassa asunto-osaketta taloyhtiöstä, jossa on käynnissä esimerkiksi putki- tai julkisivuremontti, ei remontin yhtiölainaosuutta ole välttämättä vielä jaettu osakkaille. Tällöin asunto-osakkeeseen kohdistuva osuus yhtiölainasta ei välttämättä näy vielä velattomassa hinnassa tai rahoitusvastikkeessa.
Tiedätkö asuntosi arvon? Kokeile hintatestiämme – saat alan tarkimman arvion asuntosi hinnasta.
Kaipaatko apua asunnon myyntiin tai ostoon?
Jätä yhteydenottopyyntö, niin jutellaan lisää.