Tilaa arvio asunnostasi

Asunnon osto – miksi käyttää kiinteistönvälittäjää?

Hakuvahdit, asuntonäytöissä kiertäminen ja tarjouskisassa kakkoseksi jääminen. Nämä ovat monille asunnon ostajille tuttuja asioita. Kun olet jo mielessäsi nähnyt itsesi uudessa unelmiesi kodissa, ostoprosessin aikana tuleekin seinä vastaan.

Asunnon ostossa etsivä löytää – vai löytääkö?

Uuden kodin etsiminen voi olla ihanaa ja helppoa. Mutta useimmiten se vie paljon aikaa. Kun sopivaa asuntoa ei tunnu löytyvän, voi asunnon ostaja helposti turhautua.

Nykyään suurin osa asuntoilmoituksista on verkossa kaikkien nähtävillä, joten myös kilpailu asunnoista on kovaa ja nopeus valttia. Asuntomarkkinoilla on myös kohteita, jotka eivät ole julkisesti esillä. Tällaisia ovat muun muassa myyntiin tulossa olevat tai hiljaisessa myynnissä olevat kohteet.

Nämä ”hiljaiset” kohteet ovat usein kiinteistönvälittäjien tiedossa. Kun kiinteistönvälittäjä saa uuden asunnon myyntiin, hän tarkastaa ensin, onko hänen omista tai kollegoiden asiakkaista joku hakemassa vastaavanlaista asuntoa. Monissa tapauksissa asunnolle löytyy ostaja ennen kuin kohde päätyy julkiseen myyntiin. Kiinteistönvälittäjä etsii sopivia asuntoja myös yksityishenkilöiden myynnissä olevista kohteista.

Kiinteistönvälittäjä on yhä useammin mukana asunnon ostossa

Asunnon myynti kiinteistönvälittäjän avulla on arkipäivää, mutta asunnon ostaminen on aiemmin totuttu tekemään itse. Tämä on kuitenkin selkeästi muuttumassa. Yhä useampi asunnon ostaja harkitsee välittäjän käyttämistä asunnon tai kiinteistön löytämiseen.

Asunnon osto välittäjän avulla on hyvin suosittua muualla maailmassa. Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa ja monissa Euroopan maissa kiinteistönvälittäjä toimii asuntokaupassa ostajan edustajana valvoen ostajan etua.

”Suomessa yhä useampi asiakkaamme hoitaa sekä entisen asuntonsa myynnin että uuden oston saman välittäjän avustuksella. ”

– Pasi Aalto, RE/MAX Suomi

Asunnon osto vaatii aikaa
Kiinteistönvälittäjä etsii sopivat kohteet puolestasi

Miksi käyttää kiinteistönvälittäjää asunnon ostossa?

Asunnon osto on monivaiheinen prosessi. Ensiksi määritetään tarpeet, joiden pohjalta aletaan etsiä sopivaa asuntoa. Asuntoja etsitään verkosta ja käydään näytöillä. Kun löydetään asunto, josta halutaan tehdä tarjous, joutuu vielä jännittämään, hyväksyykö myyjä tarjouksen vai onko joku muu tarjonnut enemmän. Jos kaupat syntyvät, itse kaupanteko ja asiakirjojen laatiminen vaativat huolellisuutta. Kokemus on tässä kohtaa eduksi.

Asunnon ostossa kiinteistönvälittäjän tehtävänä on toimia asunnon ostajan apuna ja tukena. Välittäjä hoitaa koko ostoprosessin aina sopivien asuntojen etsimisestä hintaneuvotteluihin ja varsinaiseen kaupantekoon. Kiinteistönvälittäjä toimii itsenäisesti säästäen ostajan aikaa. Välittäjä ei suinkaan tee omavaltaisia päätöksiä, vaan pitää ostajan jatkuvasti ajan tasalla prosessin etenemisestä.

Säästät aikaa

Kiinteistönvälittäjä etsii ostajan kriteereihin sopivia asuntoja ja esittelee ne hänelle. Ostajan ei tarvitse siis käyttää aikaansa hakuvahtien ja asuntoilmoitusten selailuun.

Kuulet kohteista, jotka eivät päädy yleiseen myyntiin

Käyttämällä kiinteistönvälittäjää saat tietoosi myös sellaiset asunnot, jotka eivät välttämättä koskaan päädy julkiseen myyntiin.

Varmistat, että asunnon ostoon liittyvät asiakirjat ovat kunnossa

Asuntokaupassa asiakirjojen tulee olla laadittu oikein ja lainmukaisesti. Kiinteistönvälittäjä laatii puolestasi tarvittavat asiakirjat ja pitää huolen siitä, että kaikki asuntokauppaan liittyvät paperit ovat lainmukaisia.

Saat välittäjän ammattitaidon käyttöösi hintaneuvotteluihin

Jokainen asunnon ostaja haluaa varmasti asunnon mahdollisimman edulliseen hintaan. Tässä kohtaa astuvat esiin kiinteistönvälittäjän neuvottelutaidot. Ammattitaitoinen välittäjä auttaa sinua neuvottelemaan asunnon ostohinnasta ja löytämään myyjän kanssa yhteisymmärryksen hinnasta, jolla kaupat syntyvät.

Mitä asunnon ostotoimeksianto sisältää ja mitä se maksaa?

Kun asunnon ostaja päättää käyttää kiinteistönvälittäjän apua asunnon ostossa, tehdään ostajan ja kiinteistönvälittäjän välille ostotoimeksiantosopimus. Tässä sopimuksessa määritetään, mitä toimenpiteitä ja tehtäviä ostotoimeksiannon piiriin kuuluu ja millä perusteella asunnon ostaja maksaa ostotoimeksiantopalkkion välittäjälle.

Asunnon ostotoimeksianto on asunnon ostopalvelu. Esimerkiksi RE/MAXin ostotoimeksiantoihin sisältyvät muun muassa seuraavat palvelut:

  • ostettavien kohteiden esikarsinta ja kriteerit täyttävien kohteiden tarjoaminen toimeksiantajalle
  • asiakirjojen hankkiminen ja läpikäynti
  • asuntonäyttöjen sopiminen asiakkaan puolesta
  • sitovien ostotarjousten tekeminen asiakkaan puolesta
  • tarjousneuvottelut myyjän kanssa
  • kauppakirjan laatiminen
  • kaupantekotilaisuuden valmistelu ja järjestäminen

Asunnon ostotoimeksiannon hinnoittelu

Yleinen tapa asunnon ostotoimeksiannon hinnoitteluun on ns. kiinteähintainen sopimus. Kiinteistönvälittäjän tehtävänä on ajaa ostajan etua ja pyrkiä neuvottelemaan ostettavasta asunnosta mahdollisimman edullinen hinta.

Ostotoimeksiantoon liittyvä palkkio on useimmiten kiinteähintainen. Miksi? Jos kiinteistönvälittäjän palkkio olisi sidottu asunnon ostohintaan, tilanne olisi nurinkurinen, sillä mitä edullisemman ostohinnan välittäjä pystyy neuvottelemaan, sitä pienemmän palkkion hän saa.


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje