Tilaa arvio asunnostasi

Asunto myyntikuntoon – tarvitaanko siivous tai remontti?Oletko suunnittelemassa asuntosi myyntiä? Mietitkö suursiivousta, stailausta tai jopa pintaremonttia, jotta asunto saataisiin myyntikuntoon? Ennen kuin ryhdyt toimeen, ota huomioon kaksi asunnon myyjän ”ammattitautia”, joita voisi nimittää vaikkapa rimakauhuksi ja sotkusokeudeksi. Katso myös vinkit, joilla voit itse tehdä asunnostasi kiinnostavamman ostajan silmissä!

Asunnon myyjän rimakauhu on yleinen vaiva

Asuntoaan myyvän rimakauhu voi alkaa salakavalasti: myyntiä ei ehkä vielä edes ole aloittanut, kun tulee katsoneeksi netistä alueen muita myytäviä asuntoja. Saman hintaluokan kodit tuntuvat näyttävän omaan verrattuina todella raikkailta, suorastaan uusilta.

Onko mitään mahdollisuutta saada omasta saman näköistä? Pintaremonttiko tässä pitää tehdä? Entä stailaus? Kannattaako koko myynti jättää tulevaisuuteen, jolloin ehkä on aikaa ja jaksamista laittaa kodista esittelykelpoinen?

Useimmiten huoli on turha ja pintaremontti tarpeeton. 

Asunnosta voidaan saada ostajia puhutteleva paljon vähemmälläkin. Osaava kiinteistönvälittäjä auttaa sinua näkemään juuri ne yksityiskohdat, joihin kannattaa panostaa – ja myös sen, mikä kaikki olisi myynnin kannalta ajanhukkaa.
Halutessasi asuntoa voidaan vaikkapa kevyesti stailata myyntiä varten, tai voit vinkkiemme perusteella fiksailla tärkeimmät detaljit itse. RE/MAXilla tarjolla on myös digi- eli virtuaalistailaus tai kokonainen digiremontti, joiden avulla ostajalle voidaan havainnollistaa myyvästi kohteen mahdollisuuksia.

Kiinteistönvälittäjämme ilmaista arviokäyntiä varten sinun ei missään nimessä tarvitse siivota. Osaamme katsoa päivittäisten elämisen jälkien läpi asunnon todellista potentiaalia. Ymmärrämme erilaisia elämäntilanteita – olemmehan eläneet niitä itsekin – ja tulemme paikalle palvellaksemme juuri sinua.

Arviointikäynti ei siis koskaan ole arvostelukäynti. Huonoin mahdollinen syy lykätä asunnon myyntiä on huoli siitä, ettei se ehkä ”tämän näköisenä” kelpaa ostajille.

Sotkusokeutta tai omistusvaikutusta?

Rimakauhuakin yleisempi ongelma on sotkusokeus – tai sellaiseksi naamioituva omistusvaikutus. Omistusvaikutus on kaikkia ihmisiä vaivaava kognitiivinen vinouma, jonka ansiosta pidämme omistamiamme asioita niiden todellista arvoa arvokkaampina.
Omistusvaikutusta (engl. endowement effect) on tutkittu paljon, ja se näyttää toistuvan johdonmukaisesti kaikissa ihmisten päätöksissä. Ilmiöstä voi olla kysymys esimerkiksi silloin, kun kirpputorilla pyydetään muistorikkaasta esineestä aivan liian korkeaa hintaa: myyjä olettaa, että hänelle aikanaan rakas esine voisi olla sitä myös muille.

Myöskään kodin myyjä ei ole omistusvaikutuksesta vapaa, ja siksi hän asuntoa omatoimisesti myydessään hinnoittelee kokonaisuuden helposti väärin. Itselle tärkeäksi käynyt koti onkin inhimillistä ylihinnoitella, mutta myynnin kannalta sillä voi olla kohtalokkaita seurauksia.

Sotkusokeus taas on puhekielinen termi, joka on juuri sitä, miltä kuulostaakin: ajan myötä kodin tahrojen ja repsotusten kanssa saattaa tulla niin tutuksi, ettei niitä edes huomaa. Kerrotaanpa jopa tarinaa kodista, jonka llattiasta puuttui pari lankkua – koko perhe oli tottunut harppaamaan lattiassa ammottavan railon yli, ja kun se viimein korjattiin myyntiä varten, perhe harppaili vielä pitkään samassa kohdassa.

Myös sotkusokeudessa tai omistajavaikutuksessa kiinteistönvälittäjän apu on tarpeen. Hän osaa katsoa myytävää asuntoa ostajan silmin, ja tunnistaa kokeneella ”röntgenkatseellaan” mahdolliset oston esteet.

Siivous, stailaus vai pintaremontti?

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, ettei siivous koskaan mene hukkaan; ei itsesi eikä asunnon myynnin kannalta.  Ostajan pitää pystyä kuvittelemaan itsensä asunnon omistajana, eikä kukaan kaipaa kotiinsa toisen ihmisen sotkuja. Mitä enemmän jaksat siivota, sitä paremmalta asunto ostajan silmissä vaikuttaa.

Siivouksen lisäksi saat myös muilla suhteellisen pienillä muutoksilla kodistasi myyvemmän.

Tee ainakin tämä:

  • Pese ikkunat! Puhtaat ikkunat kirkastavat koko kodin ilmeen.
  • Karsi kaikki tavara, minkä voit. Harkitse ainakin joidenkin huonekalujen viemistä väliaikaisvarastoon, jotta lisäät tilantuntua ja valoisuutta.
  • Poista henkilökohtaiset esineet näkyvistä.
  • Katso, että etenkin keittiö, wc ja kylpytilat hohtavat puhtauttaan.
  • Korjaa tai korjauta pienet repsotukset, kuten irralliset jalkalistat tai tapetin palkeenkielet.
  • Sekä siivoukseen että stailaukseen saat apua meiltä RE/MAXilta. Tarvittaessa etsimme laajasta kumppaniverkostostamme sinulle sopivan palveluntarjoajan.

Lue tästä kiinteistönvälittäjiemme vinkit kodin myyntikunnostamiseen!

Kaikkein helpoimmin pääset alkuun ja vältyt turhilta investoinneilta, kun tilaat välittäjämme maksuttomalle arviokäynnille. Tutustutaan ja jutellaan!


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje