Tilaa arvio asunnostasi

Asuntokaupan sanasto auttaa ymmärtämään termiviidakkoa

Isännöitsijäntodistus, lainhuuto ja rahoitusvastike. Tässä muutamia esimerkkejä asuntokauppaan liittyvistä termeistä. Asuntokauppaan liittyy paljon termejä ja käsitteitä, jotka sekä asunnon myyjän että ostajan on syytä tietää.

Asuntoon liittyvien dokumenttien hankinta on myyjän vastuulla

Asunnon myyjän on syytä tietää, mitä asiakirjoja hänen tulee hankkia. Esimerkiksi isännöitsijäntodistus, energiatodistus ja yhtiöjärjestys ovat dokumentteja, jotka myyjän tulee toimittaa potentiaaliselle ostajalle.

Kiinteistökaupassa asunnon myyntiin liittyvät asiakirjat poikkeavat hieman asunto-osakkeen kaupassa tarvittavista asiakirjoista. Kiinteistön myyjän tulee esittää ostajalle muun muassa kiinteistörekisteriote, lainhuutotodistus ja rasitustodistus, joista selviävät kiinteistön tiedot ja mahdolliset kiinnitykset ja rasitteet. Asuntokaupan sanasto on siis syytä olla hallussa.

Rahoitusvastike, tarjouskauppa ja PTS – meneekö asuntoilmoitusta lukiessa sormi suuhun?

Asuntoilmoituksista löydät paljon tietoa myytävästä asunnosta tai kiinteistöstä. Asunto-ilmoitusta lukiessa voi kuitenkin joskus tuntua siltä, että kaikki termit eivät ole täysin hallussa. Asuntokaupan sanastostamme löydät selitykset moniin asuntoilmoituksissa esiintyviin termeihin. Yksi yleisimpiä hämmennyksen aiheita on asunnon hintaan liittyvät käsitteet, kuten asunnon myyntihinta ja velaton hinta.

Ole kartalla, kun asuntokaupan hetki koittaa

Kaupanteon kynnyksellä on viimeistään syytä varmistaa, että kaikki asiakirjat ja kaupan ehdot on ymmärretty. Etenkin ensimmäistä kertaa kiinteistökauppaa tekevän on syytä olla tarkkana, sillä kiinteistöihin liittyvät säädökset ja termistö ovat astetta monimutkaisempia verrattuna asunto-osakkeen kauppaan.

Asunto- ja kiinteistökaupassa maalaisjärki on valttia. Jos jokin termi tai asia on itselle epäselvä, se on hyvä selvittää pyytämällä kiinteistönvälittäjän tai juristin apua.

Asuntokaupan sanasto auttaa. Kokosimme asuntokaupan termejä ja käsitteitä yhdeksi sanastoksi, josta löydät helposti vastauksen mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Tutustu asuntokaupan sanastoon >


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje