Tilaa arvio asunnostasi

Asuntokaupan sesongit – myytit ja totuudet

Kesällä asunnon ostajat ovat mökillä. Talvella ostajat eivät ole liikkeellä. Säännöllisesti kuulee puhuttavan asuntokaupan sesongeista ja siitä, milloin asunto kannattaa laittaa myyntiin ja milloin taas ei. Tilastojen valossa eroja on olemassa, mutta kuinka paljon niiden varaan kannattaa laskea oman asunnon myynnissä?

Myyttejä ja totuuksia asuntokaupan sesongeista

Talvihorros

Joskus kuulee jopa väitteitä, ettei syksyllä tai sydäntalvella kannata edes yrittää myydä asuntoaan, sillä “ostajat eivät ole liikkeellä”. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan kodinvaihtoa suunnittelevat pitävät silmät auki myös talvella. Jokaisen elämäntilanne on yksilöllinen, eivätkä elämänmuutokset seuraa vuodenaikoja tai sesonkeja. Tilastojen valossa talviaikaan myytävien asuntojen määrä on alhaisempi, mutta toteutuneiden asuntokauppojen määrä ei suuresti poikkea muiden vuodenaikojen lukemista

Keväällä tarjonta kasvaa

On totta, että maaliskuusta alkaen myytävien asuntojen määrä lähtee nousuun sitä mukaa, kun lähestytään kesää. Usein aletaan katsella uutta kotia kevättalvella ja sopivan sattuessa kohdalle, myös oma laitetaan myyntiin. Ostajan kannalta tilanne on hyvä, sillä valikoima on hieman runsaampaa, mutta myyjän silmissä asia on päinvastoin: jos vastaavia asuntoja on tarjolla enemmän, myös myyntiaika voi pidentyä ostajien vertaillessa useampia vaihtoehtoja.

Toisinaan tämä aiheuttaa hintakilpailua, mutta myyjän ei kannata olla huolissaan, sillä sopivan kodin tullessa vastaan, ostajat ovat halukkaita maksamaan siitä oikean markkinahinnan.

Kesä on asuntokauppojen huippusesonkia

Luonnollisesti kesällä on usein enemmän aikaa perehtyä asuntotarjontaan, sillä moni viettää kesälomaa juhannuksesta eteenpäin, jolloin myös kodinvaihto on enemmän ajatuksissa, kun työ ei vie kaikkea aikaa. Myös oman asunnon myynnin suhteen esittelyille järjestyy paremmin aikaa, varsinkin jos asukkaat ovat lomamatkalla. Suomen olosuhteissa myös pihat pääsevät paremmin oikeuksiinsa, kun lumipeitteen on korvannut vihreä nurmikko ja kauniit istutukset. Kodin hankinta on loppujen lopuksi enemmän tunne- kuin järkiperäinen päätös ja kauniina kesäpäivänä tunnelma on korkeammalla kuin räntäsateisena syyspäivänä.

Asuntokauppa käy säähän tai vuodenaikaan katsomatta

Vaikka vuodenajat ja sesongit voivat osaltaan vaikuttaa asunnon myyntiin, on hyvä muistaa, että potentiaalisia asunnon ostajia on liikkellä koko ajan. Asunnon myynnin lykkääminen tietyn vuodenajan takia ei siis ole kannattavaa. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä tuntee ajantasaisen markkinatilanteen alueellasi ja pystyy auttamaan sinua asunnon myynnissä ja ostossa, oli vuodenaika mikä tahansa.


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje