Tilaa arvio asunnostasi

Digitaalinen asunto-osakekauppa mahdollistaa joustavamman kaupanteon

Asunto-osakekaupat voi nykyisin tehdä myös digitaalisesti. Digitaalista asuntokauppaa on Suomessa voitu tehdä kesäkuusta 2019 lähtien, kun ensimmäinen palveluntarjoaja DIAS avasi digitaalisen asuntokaupan palvelunsa. Aiemmin paperilla olleet asuntokaupan dokumentit, kuten kauppakirja ja osakekirjaa, voidaan halutessa toimittaa ja allekirjoittaa digitaalisesti ilman ajanvarausta ja aikataulujen yhteensovittamista.

Taustalla on lainsäädännön muutos, jonka myötä uudet asunto-osakeyhtiöt perustetaan vuodesta 2019 alkaen suoraan digitaalisiksi eikä niistä enää laadita paperisia osakekirjoja.

Miten digitaalinen asunto-osakekauppa muuttaa kaupantekoa?

Digitaalinen asunto-osakekauppa tuo kaupantekoon joustavuutta, sillä se ei ole samalla tavalla aikaan ja paikkaan sidottua kuin perinteinen paperinen asuntokauppa. Perinteisessä paperisessa asuntokaupassa kiinteistönvälittäjä on sopinut asunnon myyjän, ostajan, ja mahdollisesti kahden eri pankin aikatauluihin sopivat tapaamiset, joissa paperiset asiakirjat allekirjoitetaan ja kaupanteko toimitetaan.

Digitaalisen asuntokaupan myötä tätä paperirumbaa ei enää välttämättä tarvitse tehdä, vaan samat asiat voidaan hoitaa paikasta riippumatta, kun dokumentit toimitetaan ja allekirjoitetaan digitaalisesti.

Aiemmin myyjä ja ostaja ovat tulleet paikalle pankkiin allekirjoittamaan paperisina kauppakirjan, siirtämään osakekirjan sekä maksamaan kauppasumman sekä muut mahdolliset maksut. Nyt samat toimenpiteet voidaan tehdä digitaalisesti.

Osakekirjat ovat vielä paperisia, muut dokumentit sähköisiä

Uusien taloyhtiöiden osakekirjat ovat digitaalisia, mutta pääosin kaikki vuotta 2019 vanhemmat osakekirjat ovat toistaiseksi vielä paperisia. Kaikki muu hoituu asuntokaupassa jo kuitenkin sähköisissä kanavissa. Suomalaista digitaalisen asuntokaupan alustaa, DIAS- palvelua kehitetään koko ajan, ja se on otettu myös RE/MAXilla käyttöön.

Vanhatkin osakekirjat siirretään sähköiseen muotoon pikkuhiljaa. Kun kaikki vanhat osakekirjat on saatu digitalisoitua, voidaan jo puhua kokonaan digitaalisesta asuntokaupasta. Nyt ollaan digitaalisen asuntokaupan ensivaiheessa, jossa palvelua voidaan käyttää jo varsin laajasti, vaikka vanhojen taloyhtiöiden osakekirjat ovatkin yhä paperisia.

Ketkä voivat käyttää DIAS-palvelua ensivaiheessa?

Voit käyttää digitaalisen asuntokaupan palvelua, jos:

 • Pankkina on OP, Danske Bank, Aktia, Nordea, S-Pankki tai Handelsbanken.
 • Kaupanteossa on mukana kiinteistönvälittäjä, jonka välittäjätoimisto on mukana palvelussa.
 • Asunnon ostajana on henkilö, jolla on asuntolaina OP:n, Danske Bankin, Aktian, Nordean, S-Pankin tai Handelsbankenin myöntämä asuntolaina.

Asuntokauppa voidaan tehdä digitaalisesti, jos:

 • Asuntokaupan kohde asunto-osake on vanhempi kuin 1.1.2019, eli paperisessa muodossa.
 • Ostajan ja myyjän pankit ovat molemmat mukana DIAS-palvelussa.
 • Kaupanteossa on mukana kiinteistönvälittäjä, jonka toimisto on mukana DIAS-palvelussa.
 • Koko kauppahinta maksetaan kerralla ja omistusoikeus siirtyy kaupanteossa ostajalle.

Miten digitaalinen asuntokauppa etenee?

Asunnon myyjä: Kuten ennenkin, kaikki alkaa myyntitoimeksiannosta. Aluksi asuntoa myyvä asiakas on sopinut kiinteistönvälittäjän kanssa myyntitoimeksiannosta. Välittäjä arvioi ostajan ja asunnon mukaan, millä tavalla kyseessä oleva kauppa on vaivattominta toteuttaa. Asuntokauppa voidaan tehdä digitaalisesti tai perinteisellä tavalla.

Asunnon ostaja: Kun uusi, sopiva koti on löytynyt, lainasta sovittu pankin kanssa ja kauppahinnasta tultu yksimielisyyteen, voit kysyä digitaalisen kaupankäynnin vaihtoehtoa kiinteistönvälittäjältäsi. Jos digitaalinen kaupanteko on vaihtoehto löytämäsi kodin kohdalla, voidaan tässä vaiheessa jatkaa kaupantekoa digitaalisesti.

Kiinteistönvälittäjä käynnistää siis digitaalisen asunto-osakekaupan niin myyjän kuin ostajan puolesta.

Digitaalisen asuntokaupan vaiheet

 1. Kiinteistönvälittäjä laatii kauppakirjan sekä muut vaadittavat asiakirjat, jotka hyväksytään.
 2. Kiinteistönvälittäjä lataa hyväksytyn kauppakirjan DIAS-palveluun.
 3. Kaikki kaupan osapuolet pääsevät tarkistamaan sisällön palvelussa.
 4. Myyjän ja ostajan pankit tekevät varmistukset ja hyväksynnät palvelussa.
 5. Osapuolet voivat valita, mihin kaupantekotilaisuus sovitaan. Kaupat voidaan tehdä niin kahvilassa, kiinteistönvälitystoimistossa kuin haluttaessa etänä vaikka omista kodeista.
 6. Myyjä ja ostajat pääsevät hyväksymään kauppakirjan sekä muut kaupan asiakirjat omilla verkkopankkitunnuksillaan DIAS-palvelussa.
 7. Kauppahinta sekä muun muassa varainsiirtovero maksetaan palvelussa sähköisesti kaupanteon yhteydessä.
 8. Hyväksytyt asiakirjat ja maksutositteet saa talteen palvelusta.
 9. Kun kauppa on tehty, myyjän ja ostajan pankit tekevät järjestelmässä tarvittavat jälkitoimenpiteet kuten osakekirjan siirron.

Digitaalisen asuntokaupan palvelu kehittyy koko ajan

DIAS on yksi palveluntarjoaja ja alusta digitaaliselle asuntokaupalle. Muitakin palveluntarjoajia tullaan näkemään tulevaisuudessa– esimerkiksi Asiakastieto on tuomassa oman palvelunsa markkinoille vuoden 2019 lopussa.

Kaupantekoa juhlistetaan edelleen – vain joustavuus lisääntyy

Digitaalinen kaupanteko ei kuitenkaan tarkoita sitä, että yksi jännittävimmistä virstanpylväistä – uuden kodin hankkiminen – muuttuisi arkiseksi – eikä se tarkoita myöskään sitä, että kaikkien pitäisi tehdä kaupat digitaalisesti. Kaupantekokahvit voidaan digitaalisessa asuntokaupassa juoda vanhaan tapaan sovitussa paikassa, ja asuntokauppaa tehdään edelleen myös perinteisellä tavalla.

RE/MAXilla harkitsemme aina tilanteen mukaan ja kuuntelemme asiakkaan toivetta siitä, millä tavalla asuntokaupat järjestetään. Koko palvelun idea on tehdä kaupanteosta asiakkaillemme helpompaa ja joustavampaa, kun paperiasiat voidaan halutessa hoitaa sähköisesti. Meille digitaalisuus ei ole itsetarkoitus, vaan on keino palvella asiakasta mahdollisimman sujuvasti.

Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa? Ota yhteyttä, RE/MAXin asiantuntevat kiinteistönvälittäjät auttavat mielellään.


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje