Tilaa arvio asunnostasi

RE/MAXin Euroopan asuntomarkkinakatsaus Q2/2023: Eurooppalainen asuntomarkkina siirtyy kohti ostajan markkinaa

Helsinki, 25. syyskuu 2023 – RE/MAX

Euroopan suurin kiinteistönvälitysketju, jota edustaa Euroopassa yli 30 000 kiinteistönvälittäjää ja 2400 toimistoa yli 40 maassa, on julkaissut vuoden 2023 toisen Euroopan asuntomarkkinakatsauksensa, jossa avataan tarkemmin Euroopan asuntomarkkinan keskeisiä kehityssuuntia.

Selkeä siirtyminen ostajan markkinaan avaa uusia mahdollisuuksia asuntoja etsiville

  • Asuntojen hinnat laskivat EU:ssa keskimäärin 0,7 prosenttia (Q1/2023 vs. Q4/2022), johon on vaikuttanut muun muassa korkojen nousu.
  • Asuntojen pyyntihinnat Espanjan, Saksan, Portugalin, Ranskan ja Italian suurimmissa kaupungeissa nousivat keskimäärin 2,5 prosenttia vuoden 2023 ensimmäisestä neljänneksestä vuoden 2023 toiselle neljännekselle, mikä lisäsi markkinoiden vaihtelua.
  • 0,9 prosentin nousu vuokrahinnoissa (Q1/2023 vs. Q4/2022)vuoden 2022 osoittaa vuokra-asuntojen kysynnän kasvavan ostovoiman heikentyessä.
  • Turistialueilla nähdään suuria ulkomaisia investointeja, jotka tarjoavat vakaat mahdollisuudet asuntojen ja kiinteistöjen myyjille.
  • Uusien asuntojen rakentamisen hidastuminen kohonneiden rakennus- ja työvoimakustannusten sekä korkojen nousun myötä, lisää painetta markkinoille.

Matalien korkojen aikakausi päättyy, kysynnän ja tarjonnan dynamiikka muuttuu

Korkojen nousu ja korkea inflaatio ova näkyneet Euroopan asuntomarkkinoilla monella eri tapaa. Tässä muutamia konkreettisia esimerkkejä:

  • Myyntiin tulleiden asuntojen määrä on kasvanut monissa Euroopan maissa vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla, mutta samanaikaisesti asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet.
  • Hintojen polarisointuminen eri alueilla: Merkittävät hintaerot Euroopan alueiden välillä.
  • Asuntojen pyyntihintojen ja toteutuneiden myyntihintojen välinen ero on Euroopassa selvästi kasvanut.
  • Vuokramarkkinat muuttuvat: vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa ja vuokrahinnat nousevat. Esimerkiksi Portugalissa, Espanjassa, Saksassa ja Italiassa asuntojen vuokrausten määrä kasvoi noin 3 prosenttia (Q2/2023 vs. Q2/2022). Samoissa Euroopan maissa keskimääräisten vuokrahintojen kasvu on ollut poikkeuksellisen suurta – Italia (+67 %), Portugali (+54 %), Espanja (+41 %) ja Saksa (+27 %).

Michael Polzler, RE/MAX Euroopan toimitusjohtaja, kommentoi:

”Markkinat elävät epävakauden ja muutosten aikaa, mutta monille on edelleen tarjolla jännittäviä polkuja eteenpäin. Sekä ostajien että myyjien on vaikea navigoida muuttuvilla markkinoilla, jolloin pätevän kiinteistönvälittäjän ohjaus ja tuki on ratkaisevan tärkeää. Ostajilla on hyvät mahdollisuudet tutkia monia lupaavia mahdollisuuksia, sillä asuntoja on paljon myynnissä. Tämä antaa heille erinomaisia neuvotteluvaltteja, mikä antaa heille mahdollisuuden tarttua markkinoiden parhaisiin tarjouksiin. Myyjät voivat myös hyötyä kasvaneesta ulkomaisesta kiinnostuksesta ja siirtymisestä vuokraamiseen.”

Lataa Euroopan asuntomarkkinakatsaus Q2/2023

Voit ladata KOKO asuntomarkkinakatsauksen alla olevan painikkeen kautta.

Lue lisää

Tietoja RE/MAXista

RE/MAX Euroopan franchising-verkosto on yksi alan suurimmista. Brändillä on yli 30 000 välittäjää 2400 toimistossa 40 maassa eri puolilla Eurooppaa. Yli 50 vuoden kokemuksella RE/MAX on kasvanut valtavaksi globaaliksi yritykseksi. RE/MAX Eurooppa ei koskaan lepää aiemman menestyksensä varassa, vaan se jatkaa innovaatiohistoriansa rakentamista muuttaakseen tapaa, jolla asuntoja ostetaan ja myydään Euroopassa.

Tietolähteet

Tätä Euroopan asuntomarkkinakatsausta (neljännesvuosittainen markkinapäivitys Q2 2023) tukevat RE/MAX Euroopan sisäiset tiedot sekä Casafarin ulkoiset markkinatiedot. Casafari on asuntomarkkinoiden asiantuntijoille tarkoitettu tietokanta, joka kokoaa ja keskittää kaiken verkossa saatavilla olevan tiedon. Annetut näkemykset on johdettu kattavista tiedoista eri puolilta Eurooppaa. Syvällisemmän ymmärtämisen vuoksi tietyt tietokohdat on laskettu keskittyen tiettyihin markkinoihin. Casafari tarjoaa kiinteistönvälitysalalle tekoälyyn ja koneoppimiseen perustuvan metahakualustan, joka seuraa, kokoaa ja keskittää kaikki verkossa saatavilla olevat tiedot asunnoista Portugalissa, Espanjassa, Italiassa, Ranskassa ja Saksassa.

Huomaa: vaikka RE/MAX Eurooppa on koonnut tämän raportin tiedot huolellisesti ja parhaan tietämyksensä mukaan, RE/MAX Eurooppa ei ole vastuussa tietojen oikeellisuudesta tai tietojen käytön seurauksena aiheutuvista vahingoista.

Lisätietoja

Pasi Aalto
Toimitusjohtaja

RE/MAX Suomi

+358 400 322 232
pasi.aalto@remax.fi


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje