Tilaa arvio asunnostasi

Kiinteistönvälittäjä on ammattiauttaja

Kiinteistönvälittäjän työ koostuu useista erilaisista rooleista, joita kaikkia tarvitaan saattamaan asuntokauppa maaliin. Kiinteistönvälittäjä on niin asiakaspalvelija kuin myyjä, joka tuo avun tilanteeseen, jossa asunnon myynnin tai oston lisäksi asiakkaalla on usein meneillään myös jokin elämänmuutos. Psykologista silmää ja tilannetajua siis tarvitaan. RE/MAXin kiinteistönvälittäjät Paula Hovav ja Tuomas Astren pohtivat haastattelussa ammatillista rooliaan asiakkaidensa elämänmuutosten keskellä.

Kiinteistönvälittäjä on sekä unelmien toteuttaja että ongelmien ratkoja

”Yksi syy tämän työn tekemiseen on ilo auttaa ihmisiä ja toteuttaa heidän unelmiaan. Työ ei ole päivittäin pelkkää asuntokauppaa. Tässä tapaa erilaisia ihmiskohtaloita, näkee surut ja ilot, koko elämän kirjon. Kiinteistönvälittäjä on asunnonmyyntiprosessissa toisinaan myös kanssakulkijana, lakimiehenä ja keittiöpsykologina”, RE/MAXin kiinteistönvälittäjä Paula Hovav kuvailee.

Kiinteistönvälittäjä on vastuussa isoista kokonaisuuksista ja muun muassa siitä, että kaikki on lainmukaista. Myös mahdollisissa ristiriitatilanteissa kiinteistönvälittäjä sovittelee ja toimii diplomaattina ostajan ja myyjän välillä. Hyvä lopputulos eli tyytyväiset asiakkaat ovat usein jo palkitsevaa itsessään.

”Kaikki toimeksiannot tehdään samalla mentaliteetilla, oli välittäjälle tiedossa siitä minimipalkkio tai arvokkaampi kauppa.”

Hovavin mielestä mielikuva kiinteistönvälittäjän työnkuvasta on ollut positiivisessa murroksessa viimeisimmän viiden vuoden aikana. Työ nähdäänkin ihmisläheisenä yhteistyönä. ”Mietin usein työtä tehdessäni, miten haluaisin itseäni kohdeltavan. Ihmisiähän me kaikki olemme, tittelillä ei ole niin väliä”, Hovav sanoo.

Asunnonvaihto tulee usein suurten elämänmuutosten kanssa käsi kädessä

Asunnonmyynti on emotionaalinen prosessi. Kun kyse on kodista, ovat myös tunteet mukana. Hovavin mielestä nöyrä asenne, inhimillisyys ja hienotunteisuus auttavat lähestymään tunnepitoisia asioita ammatillisesti. Tunneälykkyys auttaa luovimaan asiakkaiden kanssa, jotka voivat samaan aikaan käydä läpi muitakin suuria elämänmullistuksia.

”Useimmiten jotain on tapahtunut, kun asunto halutaan myydä tai ostaa. Perhe on kasvanut tai pienentynyt, kyseessä voi olla erotilanne tai voidaan käsitellä samanaikaisesti läheisen kuolemaa – ja samalla joudutaan pohtimaan, mistähän uusi asunto sitten löytyisi”.

Etenkin alussa kyky kuunnella asiakasta on tärkeää, ja välittäjän ammattitaito on se apu, jonka hän voi myllerrysten keskellä elävälle asiakkaalleen tarjota.

”Asiakkaan kanssa pitää osata asettua samalle kanavalle, kuulostella, missä mennään, ja olla empaattinen. Persoonallisuustyyppien ymmärtäminen ja tunteminen auttaa toimimaan erilaisten asiakkaiden kanssa. Kiinteistönvälittäjä kuuntelee – muttei liikaa. Hän keskittyy hoitamaan oman osuutensa ja auttamaan asiakasta sillä tavoin. Hyvä välittäjä saa myyjässä aikaan tunteen, että voi huoletta jättää myyntiprosessin välittäjälle ja keskittyä itse muihin asioihin, joita elämässä on meneillään”, Hovav kuvailee.

Kiinteistönvälittäjä auttaa kaupan kumpaakin osapuolta

Välittäjällä on ammattitaito, jolla hän löytää asunnosta kiinnostuneet potentiaaliset ostajat myyjän puolesta ja saa sen jälkeen heidät innostumaan asunnosta entisestään. Hän toimii eräänlaisena animaattorina – eikä päästä ostajaa karkuun. Hän on myös se diplomaatti, joka kohtelee tasapuolisesti niin myyjää kuin ostajaa.

”Välittäjä on mukana prosessissa viimeiseen piirtoon asti. Jos jokin menisi pieleen ja esimerkiksi asuntoon luvattu jääkaappi oltaisiinkin viety pois, lopussa välittäjä hoitaa tämänkin asian kuntoon. Voisi sanoa, että hän tekee omassa ammatissaan vierihoitoa asunnon osto- ja myyntiprosessissa saattohoitoon saakka”, Hovav sanoo.

RE/MAXin kiinteistönvälittäjä Tuomas Astrén kiteyttää vielä kiinteistönvälittäjän toimintaa ohjaavat vaikuttimet:

”Kiinteistönvälittäjää ohjaa hyvä välitystapa. Toiset meistä ovat todella myös ammattiauttajia. Työ pitää sisällään monenlaisia auttamisen tilanteita, sillä hyvä myyjä ei pelkästään myy vaan ottaa huomioon myös ostajan. Hänen täytyy osata lukea tilannetta. Siihen kuuluu myös rohkeus toisinaan kehottaa myyjää harkitsemaan tarkkaan asioita. Loppuun asti emme kuitenkaan ole psykologeja, eikä sitä voidakaan vaatia. Psykologista silmää kuitenkin tarvitaan eikä elämänkokemus haittaa.”

Tutustu RE/MAXin kiinteistönvälittäjiin ja ota selvää, miten he voisivat auttaa sinua asuntoasioissa.

Kaipaatko apua asunnon myyntiin tai ostoon? Jätä yhteydenottopyyntö, niin jutellaan lisää.


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje