Tilaa arvio asunnostasi

Kiinteistönvälittäjän työ on jokapäiväistä oppimista

Kiinteistönvälittäjän työ on yhdistelmä sinnikästä myyntityötä, asiakaspalvelua ja asunto- ja kiinteistöalan tuntemusta. Miten kiinteistönvälittäjä kouluttautuu ja pitää huolta ammattitaidostaan?

Kiinteistönvälittäjästä on puhekielessä tullut yleisnimike, jota käytetään useimmiten välittäjästä riippumatta hänen koulutuksestaan. Kiinteistönvälitysalalla on kuitenkin lukuisia eri tutkintoja ja koulutuksia, joiden kautta välittäjät voivat päivittää osaamistaan.

LKV, KiAT, YKV, LVV – menevätkö nimikkeet sekaisin?

Selaillessasi asuntoilmoituksia olet varmasti törmännyt välittäjien nimen yhteydessä jos jonkinlaisiin lyhenteisiin. Nämä kertovat välittäjän koulutuksesta. Alla esittelemme yleisimpiä välittäjien tutkintoja ja nimikkeitä.

Kiinteistönvälitys

LKV

Laillistettu kiinteistönvälittäjä eli LKV on yksi yleisimpiä tutkintoja, joita välittäjillä on. Suorittaakseen LKV-tutkinnon henkilön tulee suorittaa ja läpäistä LKV-koe. Suuri osa välittäjistä suorittaa LKV-tutkinnon joko heti työuran alkuvaiheessa tai työskenneltyään jonkin aikaa alalla.

LKV-tutkinnon suorittanut välittäjä voi virallisesti käyttää nimikettä kiinteistönvälittäjä.

YKV

Ylempi kiinteistönvälittäjän tutkinto eli YKV on laillistetun kiinteistönvälittäjän (LKV) tutkinnon suorittaneille suunnattu jatkokoulutus. YKV-koulutus kestää vuoden, ja osallistuakseen koulutukseen tulee hakijalla olla vähintään neljän vuoden kokemus kiinteistönvälitysalalta tai vastaavanlaisista tehtävistä. YKV-koulutuksen järjestäjänä toimii Kiinteistöalan Koulutuskeskus (Kiinko).

KiAT

Kiinteistönvälitysalan ammattitutkinto eli KiAT on näyttötutkinto, jonka tarkoituksena on antaa välittäjälle tarvittavat tiedot ja taidot kiinteistönvälitysalalla toimimiseen. KiAT-tutkinnossa työssä oppimisella on tärkeä rooli, ja tutkinto toimii usein myös valmistavana koulutuksena LKV-tutkintoa ajatellen. KiAT-koulutuksia järjestää Suomessa useampi koulutustoimija.

KED

Kiinteistöedustajan koulutus eli KED antaa perusvalmiudet kiinteistönvälitysalalla toimimiseen. KED-koulutusohjelman toteuttajana toimii Kiinteistöalan Koulutuskeskus (Kiinko), ja myös KED-koulutus toimii usein valmistavana koulutuksena LKV-tutkintoa ajatellen.

Uudiskohdemestari, NHS

Uudiskohdemestarin (New Home Specialist) tutkinto on suunnattu välittäjille, jotka ovat erikoistuneet uudistuotannon myyntiin. Tutkinto antaa välittäjille laajan tietotaidon uudiskohteiden myyntiin liittyvistä asioista. Uudiskohdemestari-kurssi kestää noin vuoden.

Myyntineuvottelija tai asuntomyyjä

Jos tittelinä on myyntineuvottelija tai asuntomyyjä, henkilö ei ole vielä suorittanut kiinteistönvälitysalan tutkintoja.

Vuokravälitys

LVV

Laillistettu vuokrahuoneiston välittäjä eli LVV on tutkinto, joka on mahdollista suorittaa joko erikseen tai suorittamalla LKV-tutkinto (LVV sisältyy LKV-tutkintoon). Laillistettu vuokrahuoneiston välittäjä hallitsee asunnon vuokraukseen liittyvät asiat ja säädökset.

VuT

Vuokravälittäjän tutkinto eli VuT on Kiinteistöalan Koulutuskeskuksessa (Kiinko) suoritettava tutkinto, joka antaa vuokranvälitystoimintaa tekevälle välittäjälle tarvittavat perustiedot vuokranvälitysalasta ja sen pelisäännöistä.

Kiinteistöjen arviointi

AKA

Saadakseen auktorisoidun kiinteistöarvioijan eli AKA:n nimikkeen tulee välittäjän suorittaa Keskuskauppakamarin kiinteistöarviointilautakunnan järjestämä koe, joka järjestetään kerran vuodessa. Auktorisoitua kiinteistönarviojaa voidaan käyttää muun muassa tilanteissa, joissa tarvitaan puolueeton asiantuntija-arvio kiinteistön arvosta.

KHK

Keskuskauppakamarin hyväksymä kiinteistöarvioijan eli KHK:n toiminta perustuu Suomen lakiin. Muun muassa tietyissä kiinteistörahastolaissa ja arvopaperilaissa määritetyissä tilanteissa tarvitaan kiinteistöarvioijalta KHK-pätevyys.

Kiinteistöarviointimestari, PVS

Kiinteistöarviontimestarin (Property Valuation Specialist) tutkinto on suunnattu kiinteistöjen arviointiin erikoistuneille välittäjille. Kurssi kestää useita kuukausia ja antaa hyvän osaamisen haastavienkin kiinteistöjen arviointiin.

Kiinteistönvälittäjän työssä oman osaamisen kehittäminen on tärkeää

Vaikka välittäjän työssä oikeanlaisella asenteella on suuri merkitys, on ajantasainen tieto ja osaaminen asuntokaupan koukeroista välttämättömyys. Siksi välittäjille on tarjolla paljon erilaisia jatkokoulutusmahdollisuuksia.

RE/MAXilla välittäjien jatkuva kehittyminen on ollut aina yksi yrityksen keskeisistä arvoista.

”Kannustamme ja tuemme välittäjiämme kaikin mahdollisin tavoin oman osaamisen kehittämiseen. Välittäjämme suorittavat alan tärkeimmät yleiset tutkinnot, ja näiden lisäksi kehitämme välittäjiemme erikoisosaamista erilaisin räätälöidyin koulutusohjelmin. Näistä hyvänä esimerkkinä on Uudiskohdemestari-koulutusohjelma (New Home Specialist, NHS), josta ensimmäiset tutkinnon suorittaneet valmistuivat lokakuussa 2017”, kertoo RE/MAX Finlandin toimitusjohtaja Pasi Aalto.

Koulutusohjelmien RE/MAX Akatemia tarjoaa välittäjille muun muassa tuhansia tunteja verkkovalmennusta ja -kursseja oman osaamisen kehittämisen tueksi. Laajempia lakipäivityksiä järjestämme ketjulle vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Oman osaamisen kehittämisessä välittäjien välinen yhteistyö on myös erittäin tärkeää. Tutustu tarkemmin välittäjäyhteistyömalliimme, katso alla oleva video.

Oletko etsimässä itsellesi sopivaa välittäjää? Tutustu RE/MAX-välittäjiin >

Kiinnostaako ura RE/MAXilla? Jätä yhteydenottopyyntö, niin keskustellaan lisää


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje