Tilaa arvio asunnostasi

Kiinteistönvälittäjän työn suola on onnistumiset asiakaskohtaamisissa

Vaikka asuntojen myynti on kiinteistönvälittäjän työn tavoite, suurin osa työstä on asiakaspalvelua. Moneen asiakkaaseen syntyy syvä, luottamuksellinen suhde. Se voi kantaa vuosiksi eteenpäin, koko perheen ja ystävien asuntokauppojen hoitamiseen asti. Onnistumiset asiakaskohtaamisissa ovat työn suola. Mari Saavalainen, René Messia de Prado ja Riina Kalavaara vaihtoivat alaa, eivätkä ole katuneet.

Välittäjinä voivat menestyä hyvinkin erilaiset ihmiset, ulospäinsuuntautuneet ja puheliaat – tai asiakkaita tarkkaan kuuntelevat. Monipuolista osaamista ja ahkeruutta työ vaatii kaikilta. Työssä pitää jatkuvasti oppia uutta ja markkinointiin on panostettava. Provisiopalkka tarkoittaa, että on siedettävä epävarmuutta seuraavan kuukauden palkan suhteen. Stressinsietokykyä tarvitaan ja työpäivien pituus voi joskus tuntua raskaalta.

Mutta mikä saa ihmisen vaihtamaan täysin eri alalta kiinteistönvälitykseen? Kyselimme kolmelta menestyvältä välittäjältä, miksi he vaihtoivat alaa ja mikä työssä kiehtoo.

Nuoruudesta on etua

– Kaikki on itsestä kiinni, opiskelemalla ja tekemällä oppii. Nuoruus on etu, eikä yksikään asiakas ole koskaan kysynyt ikääni, kertoo energisen reipas Riina Kalavaara.

Hän on 25-vuotias ja toiminut vasta reilun vuoden välittäjänä, mutta tekee jo erinomaista tulosta.

Riina siirtyi alalle ravintola-alan esimiestehtävistä. Restonomin koulutuksen päälle Riina suoritti KED-tutkinnon (kiinteistöedustaja) ja läpäisi LKV-kokeen (laillistettu kiinteistönvälittäjä). Sitten hän lähti kysymään välittäjän töitä.

Riina Kalavaara tekee kovaa tulosta ja nauttii työstään.

– Valinta oli selvä. Sain tuttaviltani vain myönteisiä kommentteja RE/MAXista. Täällä palkkiosta suurin osa tulee välittäjälle.

Ravintola-alalla päivät olivat pitkiä, mutta työmäärään nähden kiinteä palkka oli pieni. Kiinteistönvälittäjänä voi ansaita enemmän ja työ on myös itsenäisempää.

– Taustani on auttanut minua paljon, sillä osaan muokata omaa palveluani asiakkaan mukaan. Onnistumiset ja hyvä asiakaspalaute ovat huippuhetkiä, RE/MAX Collectionissa työskentelevä Riina Kalavaara sanoo.

Sosiaaliset taidot vievät pitkälle

René Messia de Prado kuvailee itseään tuiki tavalliseksi suomenruotsalaiseksi, jolla on italialaista verta ja sukunimi. Hän on viidennen polven helsinkiläinen.

Tekemisen asenne oli kova jo nuorena – lukioaikoina marketin kalatiskillä ja puoli vuotta päiväkodissakin. Ruotsinkielinen kauppakorkea jäi kesken, kun hotelli- ja ravintola-ala vei mukanaan muutamaksi vuodeksi, Pietariin asti.

– Tajusin, että asiakaspalvelu ja myynti ovat minun vahvuuksiani. Ymmärsin myös, että jos haluaa saada siistejä juttuja, pitää hankkia rahaa. Perustin ensimmäisen yritykseni jo 19-vuotiaana, hän kertoo.

Renè Messia de Pradon urakehitys on ollut huikea.

Kolmekymppinen René aloitti välittäjän työt seitsemän vuotta sitten ja toimii RE/MAX Casa Alton osakkaana Helsingissä. Hän on ollut kaksi vuotta peräkkäin ketjun toiseksi paras välittäjä ja hänen myyntitiiminsä oli kolme vuotta Suomen ja Euroopan menestynein.

– Harva tajuaa, miten mahtavat koulutusmahdollisuudet maailman suurimmassa kiinteistönvälitysketjussa on. Aloitin KiAT-ryhmässä työn ohella ja suoritin myös LKV-tutkinnon. Nyt olen mukana uudiskohdemestarin koulutuksessa.

Jämpti, avulias ja vakuuttava René rentoutuu perheensä kanssa mökillään Kustavissa, ja lähtee välillä merelle kalastamaan.

– Mutta kyllä silloinkin vastaan puhelimeen, jos asiakas soittaa. En ole koskaan tavoittamattomissa.

Neljäs työura – ja viimeinen

Mari Saavalainen on löytänyt asuntojen parista unelmatyönsä ja se näkyy myös tuloksissa. Vasta kolme vuotta alalla oltuaan Mari oli jo RE/MAXin paras välittäjä vuonna 2015. Marilla on ollut kolme työuraa jo ennestään. Hänellä on somistajan ja sisustussuunnittelijan koulutukset, hän on toiminut visualistina, it-alalla ja yrittäjänä rakennussaneerausliikkeessä.

– Kuljin sijoittajien mukana asuntoesittelyissä ja kerroin, kannattaako ostaa, millainen remontti pitää tehdä ja miten kannattava sijoitus on. Siitä syntyi idea, että voisin olla hyvä välittäjä, Mari Saavalainen kertoo hymyillen.

Mari Saavalainen on unelmatyössään ja opiskelee koko ajan lisää.

Mari kuvailee itseään täydellisyyden tavoittelijaksi ja kunnianhimoiseksi työssään. Hän myös opiskelee ylempää kiinteistönvälittäjän (YKV) tutkintoa varten. Yrittäjänä Helsingissä Korkeavuorenkadulla hän tekee edelleen aktiivista välitystyötä:

– Se on kivaa ja palkitsevaa. Välittäjänä olen parhaimmillani. Suosin yksityisesittelyjä, koska asiakkaat saavat yksilöllisempää palvelua. Pyrin jakamaan kaikki tarpeelliset tiedot jo etukäteen ja annan ostajien rauhassa fiilistellä esittelyssä.

– Koti on itsellenikin maailman paras paikka, ja suhtaudun siihen tietyllä nöyryydellä. Mutta tämä työ vaatii myös asennetta ja ammattitaitoa sekä hyvää tilannetajua – joskus pitää ymmärtää olla hiljaa. Tärkein tehtäväni on saada aikaan onnistunut asuntokauppa sekä myyjän että ostajan etuja ajaen, Mari Saavalainen korostaa.

Asiakkaista voi tulla läheisiä

– Välittäjän työmäärä ei ollut yllätys, mutta se yllätti, miten läheisiä asiakkaista saattaa tulla, Riina Kalavaara kertoo ja jatkaa:

– Pidän yhteyttä asiakkaaseen siten, kuin olemme etukäteen sopineet. Jotkut haluavat usein ja paljon tietoa, jotkut vähän ja vain kerran viikossa. Puhelin on paras väline, mutta viestitän myös WhatsAppissa, tekstiviesteillä ja sähköpostilla. Vielä kuukausi kauppojen jälkeenkin voin kysellä, mitä kuuluu ja voinko olla avuksi.

– Menestyksen salaisuus on, että hyvää palvelua saaneet asiakkaat palaavat aina takaisin. Joistakin asiakkaista on syntynyt elinikäisiä ystäviä, Mari Saavalainen kertoo.

René Messia de Pradon mukaan välittäjän työ on hyvin monipuolista ja tunteet kulkevat vuoristorataa. Monta onnistumista ja pettymystä tulee, ennen kuin palkkio on ansaittu. Onneksi asiakaskohtaamiset ja lopulta onnistumiset palkitsevat.

Kenelle välittäjän monipuolinen työ sopii?

Välittäjän työ edellyttää sinnikkyyttä, pitkäjänteisyyttä ja hyvää itsetuntoa. Kohteliaisuus ja empaattisuus ovat välittäjälle hyödyllisiä ominaisuuksia. Kulmakivinä on hyvä palvelu, nopeus ja laatu.

– On tärkeää ylittää asiakkaiden odotukset. Nopeammin ja parempaan hintaan, René kiteyttää ja jatkaa:

– Rahan pitää olla aika iso motiivi tässä työssä, sillä vastineeksi pitää luopua jostain muusta ja usein se on aika. Välittäjän työssä on mahdollisuus ansaita hyvin, mutta se vaatii hyvin paljon aikaa, hän kuvailee.

Mari Saavalaisen mielestä kiinteistönvälittäjän työ sopii vain yrittäjähenkiselle ihmiselle. Pitää olla luontaisesti asiakaspalveluhenkinen ja panostaa markkinointiin. Riina Kalavaara suosittelee välittäjän työtä ahkerille, ulospäinsuuntautuneille ihmisille, joilla on hyvät puhelahjat. Työ ei sovi ujoille.

– Täytyy myös kestää kritiikkiä, eikä ottaa asiakkaiden viestejä liian henkilökohtaisesti.

Alaa pohtivalle Riina haluaa sanoa:

– Uskalla luottaa itseesi, sillä alku on aina vaikea kaikille ja täytyy vain jaksaa painaa täysillä. On hyviä ja huonoja päiviä, mutta älä lannistu vaan tee töitä entistä kovemmin. Kaikkien on mahdollista menestyä tällä alalla.

Kuvaaja Jere Kokko


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje