Tilaa arvio asunnostasi

Tekoäly tuo oman mausteensa asuntokauppaan

Arki digitalisoituu, mutta miten käy asuntokaupan? Myyvätkö koneet tulevaisuudessa myös asunnot, ja miten teknologia näkyy kiinteistönvälitystoiminnassa?

Teknologia avaa uusia mahdollisuuksia

Digitaalisen teknologian kehitys tuo kiinteistövälitykseen paljon uusia mahdollisuuksia. Noin 10 vuotta sitten pinnalle nousivat asuntoportaalit, kuten Oikotie ja Etuovi. Viime vuosien aikana sosiaalinen media on avannut uusia ovia kiinteistönvälittäjille sekä entistä älykkäämmän asuntojen markkinoinnin että oman asiantuntijuuden rakentamisessa.

Miten teknologian odotetaan muuttavan tapaamme myydä ja ostaa asuntoja? Kenelläkään ei ole kristallipalloa, josta tulevaisuutta voisi ennustaa. Keräsimme yhteen viisi näkemystä kiinteistönvälityksen tulevaisuudesta.

1. Asuntokaupan prosessit nopeutuvat

Digitaalisten ratkaisuiden avulla asuntokaupan prosessi nopeutuu. Myyntiasiakirjojen ja dokumenttien hankinta ja hallinta on jo osaltaan siirtynyt verkkoon. Tulevaisuudessa koko asunnon myynti- tai ostoprosessin hallinta digitalisoituu, ja se vähentää manuaalisen työn määrää. 

2. Tekoäly tuo uusia ulottuvuuksia kiinteistönvälitykseen

Tekoäly on käsite ja aihepiiri, johon varmasti jokainen on törmännyt viime aikoina. Tekoälyn käsite ei ole yksiselitteinen, mutta perusajatus on selkeä: tietokoneet ja robotit kehittyvät entistä älykkäämmiksi. Tämän uskotaan muuttavan merkittävästi niin arkeamme kuin eri palveluita ja toimialoja.

Kiinteistönvälitysalalla tekoälyn on ennustettu mullistavan koko asuntokaupan tekoa muuttaen prosesseja entistä automatisoidummiksi. Tekoäly tuo siis uusia mielenkiintoisia ulottuvuuksia kiinteistönvälitykseen. Yksi selkeä osa-alue on asuntojen hinnoittelu, jossa olemassa olevaa asuntomarkkinatietoa ja esimerkiksi ostajien käyttäytymiseen liittyvää tietoa voidaan yhdistää entistä paremmin.

Tekoäly näkyy myös entistä vahvemmin asuntojen markkinoinnissa. Esimerkiksi myytävien asuntojen markkinoinnissa markkinointia voidaan kohdentaa juuri oikeille ihmisille juuri oikeaan aikaan.

3. Kiinteistönvälittäjän osaamista tarvitaan

Vaikka uudet teknologiat, kuten tekoäly, tuovat uusia mahdollisuuksia kiinteistönvälitykseen, uskomme, että asuntokauppaa tehdään vielä pitkään ihmisten välillä.

Se, että tekoälyllä varustettu ”kone” hoitaisi asuntokaupan alusta loppuun, tulee tuskin toteutumaan lähitulevaisuudessa, jos koskaan. On kuitenkin hyvin tärkeää, että välittäjällä on tukenaan oikeanlaista teknologiaa ja tekoälyyn pohjautuvia ratkaisuja.

4. Asuntonäyttöjä virtuaalisesti

Teknologia muuttaa tapaamme etsiä ja löytää tietoa asunnoista ja asuinalueista. Perinteinen asuntonäyttö tuntuu edelleen olevan suomalaiselle asunnonostajalle tärkeä asia, mutta miten käy tulevaisuudessa?

Uskomme, että virtuaaliset asuntonäytöt yleistyvät ja etenkin tietystä asunnosta kiinnostuneet ostajat voivat tutustua kiinnostavaan kohteeseen ensiksi virtuaalinäytöllä. Silti hyvin harva ostaja on valmis tekemään päätöksiä pelkän video- tai virtuaaliesittelyn pohjalta, joten asuntonäyttöjen tarve ei todennäköisesti häviä.

5. Asuntokaupassa tarvitaan aktiivista otetta myyntiin

Teknologia tuo kiinteistönvälitysalalle paljon uusia mahdollisuuksia. Silti on tärkeää ymmärtää henkilökohtaisen myyntityön merkitys osana asuntokauppaa. Vaikka asunto voi joskus myydä itse itsensä, vaaditaan silti useimmiten aktiivista otetta myyntiin ja ymmärrystä asuntomarkkinasta.

Tulevaisuuden kiinteistönvälittäjä osaa hyödyntää sujuvasti teknologiaa ja tekoälyä osana perinteistä välitystyötä. Tarve ihmiskohtaamisille ja asiantuntijuudelle säilyy edelleen.


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje