Tilaa arvio asunnostasi

Mikä asuntokaupassa puhuttaa nyt? – Kysymyksiä ja vastauksia

Tänä keväänä koettu poikkeusaika muutti muutamassa kuukaudessa koko maailmantalouden tilanteen sekä ennusteet. Luonnollisesti tämä on herättänyt kysymyksiä myös asunnon ostajissa ja myyjissä, sillä yleinen taloustilanne vaikuttaa aina myös asuntokauppaan.

RE/MAXin välittäjät ovat saaneet kevään aikana asiakkailta monenlaisia kysymyksiä tilanteeseen liittyen – ja siksi halusimme vastata näihin kysymyksiin tavalla, josta mahdollisimman moni asunnon ostaja ja myyjä voisivat hyötyä.

Järjestimme kesäkuussa 2020 webinaarin, jossa RE/MAXin yrittäjät ja kiinteistönvälittäjät Kristiina Horsma (RE/MAX Loiste, Helsinki) ja Kyösti Juntunen (RE/MAX Classic) vastasivat asiakkaiden sekä webinaarin katsojien kysymyksiin.

Tulevaisuutta ja asuntokauppaa ei koskaan voi ennustaa tarkasti – mutta halusimme antaa kodin ostoa tai myymistä pohtiville näkemystä siihen, miltä asuntokauppa juuri tällä hetkellä näyttää alan asiantuntijoiden silmin. Katso webinaaritallenne tästä!

Onko ostajia tarpeeksi liikkeellä?

Eräs avainkysymyksistä oli asunnon myyjiä askarruttava kysymys siitä, onko tällä hetkellä asunnon ostajia liikkeellä. Kiinteistönvälittäjien kokemusten mukaan ostajia on itse asiassa ollut liikkeellä välillä jopa enemmän kuin normaalisti tähän aikaan. Huhtikuussa asuntokaupassa näkyi pieni säikähdys ja kauppamäärissä oli laskua, mutta tilanne palautui nopeasti normaalin vilkkaaksi.

Pääkaupunkiseudulla ostajien vähenemistä ei siis ole nähty, vaikka toki tilanne vaihtelee paikkakunnittain.

On ollut rohkaisevaa havaita, että ihmiset etsivät koteja myös poikkeusaikana, ja ostajia on liikkeellä tilanteesta huolimatta. Asuntokauppaa on voitu käydä digitaalisesti ja yksityisnäyttöjen avulla turvallisesti myös koronan aikana. Poikkeusaika ei siis ole verottanut vielä näkyvästi asunnon ostajien kiinnostusta.

Saako asunnon myytyä nyt markkinahinnoin?

Välittäjät muistuttivat, että asunnon oikea hinnoittelu vaikuttaa aina oleellisimpana tekijänä asunnon myyntiaikaan ja ostajien kiinnostukseen – myös nyt. Välittäjät kertoivat, että oikein hinnoitellut ja markkinoidut asunnot saadaan pääsääntöisesti edelleen myytyä markkinahinnoin.

Korona ja taloudellinen tilanne eivät ole siis pakottaneet myymään asuntoja alennetuin hinnoin. Tässäkin on toki aluekohtaisia eroja, ja Suomen sisällä on monia erilaisia asuntomarkkinoita – mutta tilastojen valossa hinnat eivät ole merkittävästi vielä laskeneet, jos tarkastellaan koko Suomen keskiarvoa.

Onko nyt hyvä aika ostaa asunto?

Välittäjät korostivat sitä, että jos ostaja on etsimässä asuntoa omaan tarpeeseen, ei kannata jäädä odottelemaan siksi, että tällä hetkellä eletään epävarmempia aikoja. Jos oma tilanne sallii oman kodin oston, ja unelma-asunto tulee eteen, ei kannata jäädä laskelmoimaan ja jarruttelemaan. Etenkin halutuilla alueilla asunnon arvo säilyy pitkällä aikajänteellä, vaikka hetkellisesti asuntojen hinnat laskisivatkin.

Laskevatko asuntojen hinnat?

Monia asunnon ostajia pohditutti, laskevatko asuntojen hinnat nyt – vai ovatko ehkä jo laskeneet?

Toistaiseksi poikkeusaika ei ole vielä näkynyt merkittävästi asuntojen hinnoissa. Monilla alueilla kuitenkin tilanteesta riippumatta myös asunnon arvo voi ajan myötä edelleen myös kasvaa, vaikka yleisesti hinnat väliaikaisesti laskisivatkin. Muutamaa notkahdusta lukuun ottamatta 90-luvulta saakka asuntojen hinnat ovat olleet nousussa – eli hinnat ovat kehittyneet läpi muidenkin taantumien. Vaikka nytkin olisi edessä hintojen notkahdus, yleensä asuntojen hinnat jatkavaan kehitystään notkahduksen jälkeen, etenkin muuttovoittoisilla alueilla.

Katso koko webinaari kysymyksineen ja vastauksineen

Pohditko asunnon ostoa tai myymistä? RE/MAXin välittäjät auttavat mielellään!

Asunnon myyjä, tiesitkö, että voit tilata meiltä maksuttoman hinta-arvion asunnostasi?

Asunnon ostaja, haluatko löytää myös ne piilotetut helmet, joita ei vielä löydy yleisten asuntohakujen kautta? Ostotoimeksiannon avulla se onnistuu!


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje