Tilaa arvio asunnostasi

Mikä on varainsiirtovero ja mitä siitä pitää tietää?


Oletko ostamassa asuntoa tai kiinteistöä? Muista huolehtia varainsiirtoverosta! Varainsiirtovero maksetaan kiinteistön tai asunnon omistajan vaihtuessa varainsiirtoverolain perusteella, ja maksusta vastaa yleensä ostaja.

Kuka vastaa varainsiirtoveroilmoituksen tekemisestä?

Mikäli asunto-osakkeen kaupassa on mukana kiinteistönvälittäjä, tekee hän varainsiirtoveroilmoituksen. Jos kauppaa ollaan hieromassa ilman välittäjää, on ostajan tehtävä ilmoitus itse OmaVero-palvelussa.

Kiinteistönkin kaupassa välittäjä ohjeistaa ja auttaa ostajaa sekä varainsiirtoveroilmoituksen että lainhuudatuksen hoitamisessa, mutta varsinaisen ilmoituksen ostaja tekee omatoimisesti.

Varainsiirtoveron määrä on esimerkiksi asunto-osakkeen velattomasta myyntihinnasta 1,5 %, ja kiinteistön kauppahinnasta 3 %. Verottajan varainsiirtoverolaskurista voit tarkastaa summan näppärästi.

Aina varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa, mutta ilmoitus on siitä silti aina tehtävä.

Varainsiirtoveron uudistus ja muutokset 12.10.2023 jälkeen

Suomen hallitus antoi 12.10.2023 esityksen varainsiirtoveroon liittyen. Asuntokauppaan hallituksen esityksen mukaiset muutokset tulevat vaikuttamaan seuraavasti:

  • Kiinteistöjen varainsiirtoveroprosentti laskee 4 prosentista 3 prosenttiin.
  • Asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtoveroprosentti laskee 2 prosentista 1,5 prosenttiin.
  • Ensiasunnon ostajan verovapaus varainsiirtoveron osalta poistuu

Lain on tarkoitus tulla voimaan vuodenvaihteessa 2023-2024, mutta veroprosentteja sovelletaan takautuvasti hallituksen esityksen antamispäivästä 12.10.2023 alkaen tai sen jälkeen tehtyihin luovutuksiin.

Milloin varainsiirtoveroa ei makseta?

Varainsiirtoverolain mukaan varainsiirtoveroa ei makseta seuraavissa tilanteissa:

  • kyseessä on asumisoikeusasunto
  • asunto tai kiinteistö on saatu lahjana tai testamentilla
  • asunnosta, jonka olet saanut perintönä tai osituksessa joko vastikkeetta tai niin, että olet käyttänyt vastikkeena vain jaettavana olevaa varallisuutta

Varainsiirtovero on maksettava ennen lainhuudon tai vuokraoikeuden kirjaamista, ja nämä taas haetaan 6 kk sisällä kaupantekohetkestä. Tutustu myös muihin asuntokauppaan liittyviin kuluihin.

Tiesithän, että kiinteistönvälittäjämme auttavat myös asunnon ostajia?

Maksuton tarvekartoitus on jokaiselle ostajalle hyödyllinen palvelu, ja lisäksi voit hyödyntää ammattitaitoamme tarjousneuvottelussa, lakipykälien tarkastamisessa ja paperitöissä.

Yhä useampi asunnonostaja tekee nykyään ostotoimeksiannon. Se on täyden palvelun paketti, jossa kiinteistönvälittäjä etsii sinulle sopivia asuntoja myös hiljaisesta myynnistä, hyödyntää verkostojaan ja pitää puoliasi koko oston ajan.

Kaipaatko apua asunnon ostoon?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin jutellaan lisää.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje

Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje