Kun asunnon neliöistä puhutaan, usein tuntuu, että enemmän on aina enemmän. On kuitenkin olemassa myös tilanteita, jolloin pienempi asunto saattaisi palvella paremmin omia tarpeita. Milloin asunto käy liian suureksi? Milloin voisi olla aika vaihtaa pienempään asuntoon? Tärkeintä on löytää koti, joka parhaiten sopii elämäntilanteeseesi.
Minkä kokoinen koti on sopiva, se onkin kinkkinen kysymys. Yksi tykkää asua väljästi, toinen panostaa hyvään sijaintiin pienemmillä neliöillä, kolmas miettii pienemmän kodin olevan ympäristöystävällisempi. Vaihto pienempään kotiin saattaa tuoda elämään uusia mahdollisuuksia rahan säästön, ylläpidon helppouden tai parantuneiden palveluiden myötä. Muutto on kuitenkin iso päätös, jota kannattaa tarkastella monelta kantilta. Kokosimme tähän artikkeliin esimerkkejä niistä tilanteista, jolloin voi olla aika harkita pienempään kotiin muuttamista.
Jos sen sijaan harkitset suurempaan asuntoon muuttamista, lue tämä artikkeli päätöksenteon helpottamiseksi.
1. Lapset lentävät pois pesästä
Lasten lähteminen kotoa on iso elämänmuutos. Yhtäkkiä kodin arjesta puuttuukin yksi tai useampi tärkeä jäsen. Ruokapöydän äärellä on vähemmän syöjiä, kodissa vähemmän ääntä. Lasten omat huoneet muistuttavat poismuuttaneista perheenjäsenistä. Voisiko huoneeseen vihdoinkin tehdä sen kauan kaivatun oman harrastustilan, kirjaston tai vierashuoneen?
Vai ovatko tyhjät tilat vain ylimääräinen kustannuserä ja paikka, jota kukaan ei enää käytä ja joka on silti aina siivottava? Lasten koulut ja harrastukset ovat myös aikoinaan saattaneet vaikuttaa kodin sijainnin valintaan. Nyt on mahdollisuus harkita asioita uusiksi – mitä tämän uuden elämänvaiheen kodilta haluaisit?
2. Koti paremmalla sijainnilla houkuttaa
Kodin hintaan vaikuttaa ratkaisevasti sen sijainti. Halutuimmat osoitteet ovat pääsääntöisesti keskustoissa, joissa peruspalveluiden lisäksi löytyy paljon muita elämään sisältöä tuovia asioita. Monipuolisesti kulttuuria, shoppailua, ravintoloita, liikuntamahdollisuuksia… Nämä asiat yhdessä ja erikseen voivat painaa vaa’assa enemmän, kuin hulppea neliömäärä vähän kauempana keskustasta.
Entä mahtuuko pienemmässä asunnossa työskentelemään? Katso täältä vinkkejä: Näin rakennat kotitoimiston pieneen tilaan
3. Aika muuttaa maaseudulta kaupunkiin?
Maaseudulla eläminen tuo mukanaan mahtavia asioita, kuten luontoa ja omaa rauhaa. Työpaikat, laajemmat palvelut ja useammat harrastusmahdollisuudet voivat silti löytyä kaupungista. Pitkien välimatkojen ajaminen autolla tai julkisten liikennevälineiden käyttö ovat myös stressaavia aikasyöppöjä, kun ajalle voisi löytyä parempaakin käyttöä. Maaseudun omakotitalossa voi miellyttää hulppeat neliöt, mutta niiden mukana tulevat jatkuvat remontit, lumityöt ja pihan pitäminen edustavana – vaihto rivitalon tai kerrostalon kohtuuneliöihin voi tuntua enemmän kuin houkuttelevalta.
4. Rahaa voi käyttää muuhunkin kuin seiniin
Oma asunto on useimpien suomalaisten arvokkain omaisuus. Asunto on välttämättömyys, johon ollaan valmiita panostamaan. Onko kuitenkaan järkevää, että suurin osa omaisuudesta on kiinni seinissä? Jos toivot pienentäväsi asumisen kustannuksia, voi ratkaisu olla pienempi asunto. Miksi maksaa itsensä kipeäksi neliöistä, joita ei välttämättä tarvitse?
Säästynyt raha voi tuoda elämään taloudellista vapautta, joka tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia esimerkiksi aktiiviseen sijoittamiseen, työnteon vähentämiseen tai vaikka kesämökin hankkimiseen. Jos haaveissa on ollut asunnon osto ulkomailta, myös se voi mahdollistua, kun miettii ykköskodin neliöt uudestaan.
5. Haluatko omistaa vähemmän tavaraa ja pärjätä pienemmällä siivoamisella?
Minimalismi on nouseva trendi asumisessa. Minimalismi tarkoittaa pelkistystä ja kaiken turhan karsimista. Se on sukua KonMari-metodille, jossa kotiin jätetään vain ne tavarat, jotka tuottavat iloa. Samaan ajatusperheeseen sopii myös ajatus downshiftaamisesta eli leppoistamisesta. Siinä elämänlaatua parannetaan vähentämällä työntekoa ja kulutusta. Kaikissa näissä mietitään, mikä elämässä on oikeasti tärkeää.
Pohdintaan voi tulla tällöin myös kodin koko. Tarvitaanko todella kaikkia näitä neliöitä vai sopisiko perhe pienempään kotiin, jossa tavaraa olisi vähemmän ja harkitummin? Samalla aikaa vapautuisi mielekkäämpään tekemiseen, kuten yhdessäoloon, merkitykselliseen työhön ja harrastuksiin. Bonuksena pienemmässä, minimalistisessa kodissa on se, että siivoamistakin on vähemmän.
6. Elämään kuuluu yllätyksiä ja muutoksia
Muutto pienempään kotiin voi olla edessä myös isompien elämänmuutosten kohdalla. Avioeron myötä tilan tarve voi vähentyä tai muutettaessa uudelle paikkakunnalle halutaan asumista kokeilla pienemmässä kodissa. Entäs jokaisen kerrostaloasujan kauhu, iso ja kallis putkiremontti? Silloin moni alkaa selailla asuntotarjontaa. Kannattaa kuitenkin lukea artikkelimme Putkiremontti – uhka vai mahdollisuus? ennen suurempien päätösten tekoa.
Ikä tuo myös omat vaatimuksensa asumiseen. Jos kerrostalossa ei ole hissiä, on elämän helpottamiseksi muutettava ensimmäiseen kerrokseen tai hissitaloon. Pärjäisikö silloin pienemmässä kodissa, jossa on vähemmän huollettavaa? Uudisasuntojen houkutuksena on paitsi vapaus remonteista myös esteettömyys, joka mahdollistaa esimerkiksi pyörätuolin käytön asunnossa.
Uusi koti löytyy, kun on sen aika
Jos on tottunut väljään kotiin, voi päätös muuttaa pienempään ja kompaktimpaan asuntoon pohdituttaa. Varmista, että syyt ovat sinun kohdaltasi oikeat ja olet miettinyt asiaa monelta kantilta. Harkinnan myötä myös toiveet uuden kodin sijainnista ja koosta tarkentuvat.
Uusi koti löytyy nopeammin ja helpommin, kun omat kriteerit on valittu. Kun näet uuden kotisi ensi kertaa, voit heti tunnistaa sen omaksesi. Jos valitset ostotoimeksiannon, asiantunteva kiinteistönvälittäjä on tukenasi ja parhaimmillaan hän löytää sinulle juuri sopivan kohteen, joka ei ole vielä julkisesti esillä.
Olisiko aika vaihtaa pienempään ja sopivampaan asuntoon? RE/MAXin välittäjät löytävät piilotetut helmet parhaiten!
Harkitsetko asuntosi myyntiä? Kokeile markkinoiden tarkinta hintalaskuria selvittääksesi asuntosi hinta-arvion!