Pohditko asunnonvaihtoa, mutta et ole varma, hankkiako omistusasunto vai mennäkö vuokralle? Kiinnostaako osaomistusasunto? Lukemalla tämän jutun saat arvokasta lisätietoa eri asumismuotojen hyödyistä ja eroavaisuuksista.
Suosituimmat asumismuodot Suomessa ovat omistusasunto ja vuokra-asunto. Näiden lisäksi osa suomalaisista asuu asumisoikeus- tai osaomistusasunnoissa.
Omistusasunto
Suomi on omistusasuntojen maa – lähes 70 prosenttia suomalaisista asuu omistusasunnossa. Riippumatta asuntotyypistä (omakotitalo, rivitalo, kerrostalo jne.) olemme tottuneet asumaan omistusasunnoissa.
Omistusasumisen edut
Maksat asuntoa itsellesi
”Miksi maksaa vuokraa, kun voi maksaa omaa?” Yksi keskeinen tekijä omistusasumisen suosion taustalla on taloudellinen. Vaikkakin asunnon ostaminen vaatii usein lainarahaa pankilta, on omistusasunto samalla sijoitus. Lyhentämällä asuntolainaa maksat asuntoa koko ajan itsellesi. Kun tarkastellaan suomalaisten keskimääräistä varallisuutta, ilmenee, että omistusasunto muodostaa keskeisen osan suomalaisten varallisuudesta.
Voit remontoida asuntoa vapaammin
Omistusasujan on mahdollista remontoida ja ehostaa asuntoaan huomattavasti vapaammin kuin esimerkiksi vuokra-asujan. Luonnollisesti jos asuntoon tehdään rakenteellisia muutoksia (esimerkiksi väliseinän purku), tulee muutoksille olla isännöitsijän lupa. Mutta suurin osa asunnon remontointiin liittyvistä asioista on asukkaan itsensä päätettävissä.
Enemmän verovähennyksiä
Asunnon omistajana sinun on mahdollista lyhentää esimerkiksi osan asuntolainan korkomenoista omassa verotuksessasi.
Vuokra-asunto
Vuokra-asuminen on toiseksi yleisin asumismuoto Suomessa. Etenkin nuorten aikuisten keskuudessa vuokra-asuminen on suosittu, alle 30-vuotiaista suomalaisista noin puolet asuu vuokralla.
Hyvin usein suomalaiset asuvat opiskellessaan ja työurien alkuaikoina vuokralla, ja ensiasunnon osto tulee ajankohtaiseksi työelämään siirryttäessä.
Vuokra-asunto
Vuokra-asumisen edut
Ei asuntolainaa
Vuokra-asujan ei tarvitse ottaa asuntolainaa, vaan hän hoitaa velvollisuutensa maksamalla kuukausittain vuokransa.
Vuokra-asumisen joustavuus
Vuokra-asumista on pidetty hyvin joustavana asumismuotona. Vuokralainen voi muuttaa pois ja etsiä uuden asunnon haluamanaan ajankohtana.
Muut vaihtoehtoiset asumismuodot
Asumisoikeusasunto
Asumisoikeusasuminen on eräänlainen yhdistelmä omistus- ja vuokra-asumista. Asumisoikeusasunnon kulut koostuvat kahdesta osasta:
- kertasuorituksena maksettavasta asumisoikeusmaksusta (yleensä 15 % asunnon hankintahinnasta)
- kuukausittaisesta käyttövastikkeesta.
Asumisoikeusasuntojärjestelmä luotiin alun perin 1990-luvun alussa helpottamaan asuntojen saatavuustilannetta, koska vapaita vuokra-asuntoja oli ennätyksellisen vähän. Asumisoikeusasunto on yksi vaihtoehto tilanteessa, jossa asukas ei halua ottaa asuntolainaa mutta haluaa tavallista vuokra-asuntoa pysyvämmän asumisratkaisun. Asumisoikeusasunnossa asukas voi asua vaikka loppuelämänsä, eikä asunnon omistavalla taholla ole (tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta) oikeutta purkaa asumisoikeussopimusta.
Osaomistusasunto
Osaomistusasunnon ideana on se, että hankkiessasi asunnon maksat tietyn osuuden (yleensä 10–20 %) asunnon alkuperäisestä hankintahinnasta. Tämän jälkeen maksat asunnosta lainanhoitokustannukset ja vuokraa. Asunnon vuokra-ajan päätyttyä sinulla on mahdollisuus lunastaa loppuosuus asunnosta itsellesi.
Omistusasunto vai vuokra-asunto?
Pohdittaessa itselle sopivaa asumismuotoa on tärkeintä huomioida omat tarpeet ja elämäntilanne. Oletko etsimässä pitkäaikaista vai väliaikaista asuntoa?
Rahasta puhuttaessa omistusasuminen on useimmiten kannattavampi vaihtoehto. Jos lyhennät asuntolainaa vuokranmaksun sijaan, maksat joka kuukausi asuntoa itsellesi. Luonnollisesti omistusasunnon ostamisessa tulee sinun huolehtia asunnon oston rahoituksesta, joka useimmiten tarkoittaa asuntolainan ottamista.
Omistus- ja vuokra-asuntoja ja niiden kustannuksia vertaillessa on hyvä laskea tarkkaan asumisen kustannukset. Etenkin suurimmissa kaupungeissa asuntojen vuokra-taso on noussut sen verran korkealle, että omistusasuminen on houkuttelevampi ratkaisu myös kuukausittaisten menojen suhteen.
Oman asunnon vuokraaminen on asuntosijoittajien parissa suosittu toimintatapa. Sen sijaan, että henkilö sitoo rahaa kalliiseen omistusasuntoon, asuu hän itse vuokralla ja käyttää tuo vapautuneen pääoman sijoitusasuntojen hankintaan ja vuokraa nämä eteenpäin.
Vertaile eri asumismuotojen kustannuksia
Omistus- ja vuokra-asunnon välillä empivän on syytä ottaa laskin esiin ja arvioida ja verrata molempien asumismuotojen kustannuksia. Jos esimerkiksi olet etsimässä vuokra-asuntoa tietyltä alueelta, tarkastele myös alueella myynnissä olevien omistusasuntojen hintoja.
Loppujen lopuksi tärkeintä on se, että löydät asunnon, joka sopii elämäntilanteeseesi ja on oman taloutesi kannalta järkevä ratkaisu nyt ja tulevaisuudessa.