Harkitsetko ensimmäisen omistusasunnon ostoa? Omistusasumisesta on tullut entistä suositumpaa myös nuorten aikuisten keskuudessa – vuosittain Suomessa ensimmäisen oman kotinsa ostaa noin 20 000 henkeä. Tässä sinulle tietoa ja vinkkejä ensiasunnon ostoon.
Ensiasunnon ostajan verotus on muuttunut 1.1.2024
Suomen hallituksen 12.10.2023 tekemän esityksen mukaan ensiasunnon ostajan verovapaus on poistunut 1.1.2024. Lakimuutos vaikuttaa asuntokauppaan seuraavasti:
- Kiinteistöjen varainsiirtoveroprosentti laskee 4 prosentista 3 prosenttiin.
- Asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtoveroprosentti laskee 2 prosentista 1,5 prosenttiin.
- Ensiasunnon ostajan verovapaus varainsiirtoveron osalta poistuu
Laki on astunut voimaan vuoden 2024 alussa, mutta veroprosentteja sovelletaan takautuvasti hallituksen esityksen antamispäivästä 12.10.2023 alkaen tai sen jälkeen tehtyihin luovutuksiin.
Mikäli kauppakirja on allekirjoitettu viimeistään 31.12.2023, lasketaan ensiasunnon osto tehdyksi vuoden 2023 puolella.
Lue lisää varainsiirtoveron muutoksista Valtiovarainministeriön sivustolta
Apua asunnonvaihtoon
Suunnitteletko ensiasunnon ostoa? Kaipaatko lisätietoa varainsiirtoverotuksen muutoksista?
Ensiasunnon oston suunnittelu
Määritä budjetti ja kriteerit asunnolle
Sopivan ensiasunnon hankinnassa on hyvä lähteä liikkeelle perusasioista. Määritä, mitä asunto saa enintään maksaa, ja listaa asunnon tärkeimmät kriteerit (esimerkiksi sijainti, asunnon koko, huoneiden lukumäärä).
Etsi budjettiisi ja toiveisiisi sopivia asuntoja asuntohaullamme tai esimerkiksi Oikotie.fi- ja Etuovi.com-palveluista. Voit myös aktivoida RE/MAX-ostovahdin, jonka avulla saat sähköpostiisi tiedon heti, kun hakuehtoihin sopivia asuntoja tulee myyntiin. Näin säästät aikaa ja vaivaa.
Hae lainalupaus pankistasi
Asunnon rahoitus on järkevää hoitaa kuntoon jo ennen asuntonäytöillä käymistä. Näin voit unelmiesi kodin osuessa kohdalle tehdä asunnosta tarjouksen vaikka heti asuntonäytöllä. Varaa aika lainaneuvotteluun pankistasi siis jo hyvissä ajoin ja pyydä pankilta lainalupaus. Näin voit huolettomin mielin tehdä tarjouksen, kun sopiva asunto löytyy.
Ensiasunnon ostajille suunnattu ASP-laina on myös yksi tapa säästää ennakkoon asunnon ostoa ajatellen. ASP-laina on suunnattu 15–39-vuotiaille ensiasunnon ostajille. ASP-lainan hyötyjä ovat muun muassa maksuton valtiontakaus lainalle ja valtion maksama korkotuki, jota maksetaan 10 vuoden ajan.
Vakuudet ensiasunnon ostossa
Ostettava asunto toimii useimmiten asuntolainan vakuutena. Asunnon vakuusarvo vaihtelee pankeittain, mutta tyypillisimmin se on 70–75 % asunnon arvosta. Lopulle 25–30 %:lle tulee sinun asettaa lisävakuus, joka voi olla esimerkiksi pankkitalletus, henkilötakaus tai vaikkapa pankin tarjoama maksullinen luottotakaus.
ASP-lainoissa asuntolainan lisävakuudeksi riittää useimmiten ASP-lainaan sisältyvä valtiontakaus.
Laadi asunnon ostotarjous huolella
Asunnon ostotarjous on aina syytä laatia kirjallisena. Asunnon ostotarjouksessa tulee selvitä esimerkiksi
- myyjän ja ostajan henkilötiedot
- kaupan kohde
- kauppahinta
- omistus- ja hallintaoikeuden siirtyminen
- kaupantekopäivä
- tarjouksen voimassaolo
- kaupan muut ehdot, esimerkiksi käsiraha.
Asunnon ostotarjouksen allekirjoittavat molemmat kaupan osapuolet eli ostaja ja myyjä. Ostotarjouksen laatimisessa on syytä olla tarkkana, jotta tarjous tulee laadittua oikein. Voit pyytää apua ostotarjouksen laatimiseen kiinteistönvälittäjältä.
Varaudu käsirahaan tai vakiokorvaukseen
Asuntoa ostettaessa ja ostotarjousta tehdessä on hyvä huomioida se, että tarjouksien vakuudeksi määritellään tyypillisesti vakiokorvaus tai käsiraha. Nykyään vakiokorvaus on yleisemmin käytössä
Vakiokorvauksella eli sopimussakolla tarkoitetaan sitä, että ostaja tai myyjä sitoutuvat maksaa ennalta määrätyn summan jos hän syystä tai toisesta vetäytyy tarjouksesta sen jälkeen kun molemmat osapuolet ovat hyväksyneet tarjouksen. Käsirahalla tarkoitetaan sitä, että asunnon ostaja maksaa käsirahan asunnon myyjälle ja jos ostajana vetäydyt kaupoista omasta tahdostasi, jää käsiraha asunnon myyjälle. Jos asunnon myyjä peruu kaupat, on hänellä velvollisuus palauttaa käsiraha takaisin asunnon ostajalle.
Vakiokorvauksen tai käsirahan suuruus voi olla enintään 4 % kauppasummasta. Vakiokorvauksen tai käsirahan suuruus ja sen maksamisen ehdot määritellään kirjallisessa asunnon ostotarjouksessa.
Ideat ja vinkit
Vinkkejä asunnon ostoon
Joka neljäs eurooppalainen harkitsee asunnon ostamista ulkomailta – Espanja suosikkikohde
Korona, talouden turbulenssi ja Euroopan turvallisuustilanteen epävarmuus ovat vaikuttaneet ihmisten kulutuskäyttäytymiseen. Mutta tarkasteltaessa ihmisten kiinnostusta ulkomaan asuntoihin, kiinnostus…
Ostajan selonottovelvollisuus asunto- ja kiinteistökaupassa
Asunto- ja kiinteistökaupoilla ostajan on syytä perehtyä huolella kaupankohteen ominaisuuksiin ja kuntoon ennen kaupasta päättämistä. Tässä artikkelissa käsittelemme…
Huolellisesti laadittu kuntotarkastus on niin ostajan kuin myyjän etu
Asunto- ja kiinteistökaupassa kuntotarkastuksen teettäminen on suositeltavaa – niin myyjän kuin ostajan näkökulmasta. Mitä seikkoja on hyvä ottaa…
Ota yhteyttä
Haluatko kuulla lisää palveluistamme asunnon ostajille?
Jätä yhteydenottopyyntö, niin jutellaan lisää.