Tilaa arvio asunnostasi

Kaunis piha kasvattaa asunnon arvoa – viisi pihasuunnittelijan vinkkiä pikakaunistukseen!

Pihan yleisilme vaikuttaa paitsi asunnon myyntiaikaan, myös sen hintaan. Aina ei silti ole välttämätöntä ostaa pihasuunnittelua tai remontoida juurta jaksain koko pihaa. Pihan pikakaunistuksessa tärkeintä on ymmärtää, että oma silmäsi on saattanut tottua moniin sellaisiin yksityiskohtiin, joihin ostajan kriittinen katse tarttuu. Usein piha on vailla vain pientä huolenpitoa ja hellyyttä.

Kysyimme pihasuunnittelijalta, mihin pihassa erityisesti kannattaisi myynnin alla kiinnittää huomiota. Tässä viisi ammattilaisen vinkkiä.

Kerää pois irto-oksat, talventörröttäjät, kävyt ja romut

Edelliseltä vuodelta törröttämään jääneet yksi- ja monivuotisten kasvien kuivuneet osat on hyvä kerätä istutuksista. Myös edellisvuotiset, ruskeat kukinnot kannattaa – toki kasvin hoito-ohjeiden ehdoilla – napsia pois.

Värikkäät lasten lelut välittävät elämänmakua, mutta kiinnittävät katseen turhankin intensiivisesti. Niitä ei tarvitse kokonaan piilottaa, mutta jo esimerkiksi muovisten kuorma-autojen ja lapioiden järjestely riviin rauhoittaa kummasti yleisilmettä.

Haravointi viimeistelee pihan. Erityisen tärkeää se on alkukeväällä: tuulen irrottamat, ruskeat oksanpätkät, kävyt ja lehdet erottuvat ympäristöstä, kun maisema ei vielä viherrä.

Selkeytä linjat

Rönsyileväänkin pihaan saa harkittua ilmettä huolittelemalla nurmialueiden reunat esimerkiksi polkujen vierestä. Tämä siistii ja rauhoittaa kokonaiskuvaa yllättävän paljon. Joskus riittää jopa se, että reuna-alueelta kitketään rikkaruohot ja nyhdetään pois karkaillut nurmipeite.

Nurmialueiden reunojen perusteellisempaan siistimiseen tarvitset teräväkärkisen pistolapion tai kanttausraudan sekä suoriin osuuksiin linjalangan. Merkitse itsellesi etukäteen esimerkiksi tikuilla, liitujauholla tai linjalangalla, mistä aiot reunan leikata. Sitten vain käyt työhön: leikkaa lapiolla reuna nurmineen, kasvualustoineen päivineen suoraksi ja täytä jäljelle jäävä tila esim. kivituhkalla.

Siistimistä ei kannata tehdä juuri näyttöä edeltävänä päivänä, sillä nurmireuna on edustavimmillaan vasta jonkin ajan kuluttua siistimisestä.

Jos sinulla on aikaa ja halua panostaa, voit asentaa uusiin reunuksiin reunakivet, jotka pitävät ilmeen siistinä pitkään. Muista täyttää reunakiven ja nurmen väli mullalla ja kylvää siihen nurmensiemeniä. Ota kuitenkin huomioon kokonaisuus: esimerkiksi englantilaistyyliseen, rehevään puutarhaan voi olla järkevää valita järeää betonikiveä lempeämpi nurmen reunustaja.

Huom! Muovinen, aaltoileva (usein vihreä) reunanauha on tarkoitus upottaa maahan piiloon jakamaan multa- ja sora-alueita. Älä jätä sitä törröttämään näkyviin ”miniaidaksi”.

Älä leikkaa puita ja pensaita juuri ennen myyntiä

On hyvin tavallinen virhe päättää ”vähän siistiä” pihan puita ja pensaita ennen myyntiaikeita. Tästä seuraa yleensä ränsistyneen näköinen yleisilme: juuri leikellyt puut ja pensaat eivät löydä kaunista, uutta muotoa nopeasti, vaan näyttävät harittavilta ja eksyneiltä jopa koko kesän ajan. Ne ovat myös alttiimpia kuivumaan ja pudottamaan lehtiään, jos kajoat niihin kovin ankaralla kädellä.

Selvästi kuivuneet, jo kuolleet oksat kannattaa kuitenkin poistaa. Tunnistat ne rapsahtavasta katkeamisesta ja siitä, ettei kuorta kevyesti raaputtamalla sen alta löydy mitään vihertävää tai elävän oloista.

Vuosittain leikattavien pensasaitojen ja hedelmäpuiden leikkuuta voit jatkaa normaalin suunnitelman mukaan. Älä kuitenkaan yritä ”pikakorjata” niitä leikkaamalla, jos hoitoleikkaus on jäänyt vuosiksi. Silloin lopputulos tapaa olla alkutilannetta epäsiistimpi.

Katse sisääntuloon

Ensivaikutelman merkityksestä ihmiskohtaamisissa puhutaan paljon. Myös asuntokaupoille saapuvalle ostajalle on väliä sillä, miten hän näkee ensimmäisen kerran uuden kotiehdokkaansa. Onneksi sisääntulon ilmettä on helppoa ehostaa!

Kasvukaudella tunnelma virkistyy helposti ja edullisesti yksivuotisilla kesäkukkaistutuksilla. Kukkapenkkejä ei tarvitse paikalle kaivaa: jo pari suurta ruukullista kukkivia kasveja tekee ilmeelle ihmeitä.

Talvella huomiota kannattaa kiinnittää niinkin tavanomaiseen asiaan kuin lumenluontiin: tilapäiseksi jäävä ”lumiehostus”, kuten kävelyreittien lumireunojen suoristus lapiolla, tekee vaikutelmasta huolitellun. Lumikasat kannattaa sijoitella mahdollisuuksien mukaan sivummalle, ja koirallisissa talouksissa on syytä tehdä lapio kädessä viimeistelykierros, mikäli pihalla näkyy keltaisia “koristeita”.

Lumella voi myös leikkiä. Mikään ei estä esimerkiksi reunustamasta sisääntuloväylää lumilyhdyillä.

Pihan oleskelupaikat houkutteleviksi

Kutsuva oleskelupaikka, terassi tai patio, auttaa ostajaa mielikuvittelemaan itsensä asunnon onnelliseksi omistajaksi: tässä sitä sitten istuttaisiin kesäiltoina. Jos patiolle ei jo valmiiksi ole hankittu mukavan oloisia istuimia, sellaiset kannattaa vaikka lainata jostain.

Oleskelualueen pintarakenteita ei kannata käsitellä öljyillä tai muilla aineilla juuri ennen näyttöä, sillä on melko todennäköistä, että asunnon katsojat haluavat käydä terassilla.

Pintakäsittelyssä on syytä muutenkin pitää pää kylmänä: jos et ole tehnyt sitä aiemmin, kokeile käsittelyainetta johonkin huomaamattomaan kohtaan ensin. Pitkään käytössä ollut puu voi nimittäin reagoida käsittelyyn odottamattomasti, ja tuloksena saattaa olla nuhruisen näköinen tai yllättävän räikeänä hehkuva terassi.

Ruukkuistutuksia, lyhtyjä, mattoja ja pehmoisia huopia kannattaa käyttää loihtimassa patiolle leppoisaa tunnelmaa. Vaikka grilli ei kuulukaan kiinteistöön, se kannattaa päästää esiin hupun alta, toki siisteys huomioiden.

 Talvella patio kannattaa valaista kauniisti. Tätä varten ei välttämättä tarvita sähkömiestä ja kalliita valaisimia, vaan esimerkiksi hillityllä LED-valoketjulla pääsee jo pitkälle, kun sen asettelee siististi. Muista myös ”elävä valo”: kuka voisi vastustaa kynttilälyhtyjä?

 


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje