Tilaa arvio asunnostasi

Putkiremontti – uhka vai mahdollisuus?

”Onko putkiremontti tehty vai onko sellainen suunnitteilla?” Tämä kysymys kuullaan varmasti monissa asuntonäytöissä – ja syystä. Putkiremontti on kallis ja aikaa vievä urakka, jonka suhteen on syytä olla hereillä. Se nostaa asunnon arvoa, mutta saattaa ajaa asukkaat remontin ajaksi evakkoon.

Putkiremontti voi vaikuttaa merkittävästi asuntokauppojen syntymiseen. Siispä sekä asunnon myymistä että asunnon ostamista harkitsevan on hyvä tietää muutamia seikkoja putkiremontin mahdollisista vaikutuksista.

Menetelmällä on merkitystä

Isännöintiliiton Putkiremonttibarometri 2017 -tutkimuksen mukaan perinteisen linjasaneerauksen neliöhinnat ovat pääkaupunkiseudulla keskimäärin yli 900 euroa/m² ja muualla Suomessa noin 500 euroa/m². Tällöin esimerkiksi Helsingissä putkiremontti 60 neliön kokoisessa kerrostalokaksiossa maksaa reilusti yli 50 000 euroa. Se on merkittävä kuluerä, johon tuleva asukas haluaa varautua.

Omakotitaloasuja selviää putkiremontista huomattavasti pienemmin kustannuksin. Esimerkiksi käyttövesiputkien uusiminen omakotitaloon maksaa keskimäärin 3 000–4 000 euroa.

Toisaalta putkiremonttia voidaan pitää myös välttämättömänä toimenpiteenä ja sijoittamisena tulevaisuuteen, sillä se nostaa asunnon arvoa. Lisäksi taloyhtiön viemäri- ja vesijohtoputket kestävät keskimäärin noin 40–60 vuotta, eli ihan hetkeen samanlaista urakkaa ei pitäisi olla luvassa.

Kuinka paljon putkiremontti nostaa asunnon arvoa? Se riippuu pitkälti menetelmästä, jolla remontti tehdään. Esimerkiksi pinnoittamalla tai sukittamalla tehtävät putkiremontit ovat kustannusarvioiltaan edullisempia. Tällöin onkin mahdollista – ja jopa todennäköistä – että remontti nostaa asunnon arvoa enemmän kuin tuottaa kuluja. Tämä on hyvä asia asunnon myyntiä ajatellen.

Toisaalta putkiremontissa käytettävä menetelmä määräytyy monesti huoneiston putkistojen ja korjaustarpeen mukaisesti. Esimerkiksi sukitus on hyvä menetelmä, mikäli ainoastaan rakennuksen viemäriputket aiotaan korjata. Sen sijaan pinnoittamista voidaan suositella, mikäli halutaan korjaamisen sijaan vain huoltaa putket. Pinnoittaminen ei ole paras mahdollinen ratkaisu pitkällä tähtäimellä, sillä se suojaa putkia vain seuraavat 10–20 vuotta.

Asunnon arvon nousuun vaikuttaa myös alueen muiden taloyhtiöiden tilanne. Mikäli asunnon ostajalla on kaksi vaihtoehtoista kohdetta samalla alueella, voi putkiremontti olla ratkaiseva tekijä. Valmiiksi remontoitu talo näyttää varmasti houkuttelevammalta.

”Asunnon ostajan on siis hyvä huomioida, että putkiremontin hinta ei automaattisesti siirry asunnon hintaan, etenkään lyhyellä aikavälillä.”

Niklas Lyhykäinen, RE/MAX Koteja

Putkiremontti asunnon ostajan näkökulmasta

Asuntoa ostettaessa pitäisi aina osata olla valppaana ja esittää oikeat kysymykset ennen kauppojen lukitsemista. Isompien remonttien ja huoltotoimenpiteiden, kuten putkiremontin, ajankohdista ja aikatauluista on luontevaa ja järkevää kysyä asuntonäytön yhteydessä. Seuraavassa on listattuna asioita, koita sinun tulee asunnon ostajana tietää putkiremontista:

  • Asuntoa ostaessasi varaudu aina paitsi asunnon hintaan myös mahdollisiin lisäkustannuksiin
  • Ota selvää, mitä asunnossa on remontoitu ja milloin. Onko jotain suurempia remontteja luvassa tulevaisuudessa?
  • Muista, että putkiremontin hinta ei useinkaan täysimääräisesti siirry asunnon arvoon.
  • Selvitä, millä menetelmällä putkiremonttia on suunniteltu tehtävän.
  • Selvitä taloyhtiön kanta putkiremontin ajankohtaisuuteen. Tutustu myös taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnitelmaan eli PTS:ään ja katso, mitä sinne on kirjattu putkiremontista.
  • Muista, että putkiremontin aikana asunnossa ei välttämättä pysty asumaan. Varaudu siis muuttamaan väliaikaisesti vaikka vuokralle.
  • Varaudu putkiremontista aiheutuviin asumiskustannuksiin. Kerrostaloissa toteutetut putkiremontit rahoitetaan useimmiten taloyhtiön ottamalla lainalla, joka sitten ”jyvitetään” taloyhtiön osakkaille osakemäärän mukaan. Taloyhtiön osakkaana sinun on mahdollista maksaa oma osuutesi putkiremontin kustannuksista joko kertasuorituksena tai vaihtoehtoisesti lyhentää lainaa kuukausittain maksamalla rahoitusvastiketta.
  • Muista myös tarkistaa, uusitaanko remontin aikana käyttövesi- vai viemäriputket vai molemmat. Jos remontti koskee esimerkiksi vain käyttövesiputkia, on mahdollista, että viemäriputkiremontti on tulossa myöhemmin.
  • Selvitä, miten taloyhtiö on suunnitellut putkiremontin rahoituksen. Kuinka suuri osa remonttikustannuksista on tarkoitus kattaa lainarahalla ja onko osakkailta kerätty etukäteen esimerkiksi ylimääräisiä yhtiövastikkeita?

Käytännön esimerkki:

Ostat kerrostalokaksion ja taloyhtiössä on alkamassa putkiremontti ensi vuonna. Ostamaasi asuntoon kohdistuva kustannusosuus remontista on noin 50 000 euroa.

Jos päätät myydä asuntosi esimerkiksi kahden vuoden päästä, et mitä todennäköisimmin saa kaksiostasi 50 000 euroa korkeampaa myyntihintaa.

Asunnon ostajan on siis syytä huomioida, että putkiremontin hinta ei automaattisesti siirry asunnon hintaan, etenkään lyhyellä aikavälillä.

”Asunnonostajana ei kannata liikaa pelätä kohteita, joissa putkiremonttia ei ole vielä tehty, kunhan varautuu asiaan ja miettii kokonaisuutta”

Juha-Matti Martikainen, RE/MAX Casa Alto

Putkiremontti ei ole este asunnon myymiselle

Putkiremontti vaikuttaa usein huomattavasti asunnon hintaan. Jos putkiremontin toteutusvaihe on alkamassa lähitulevaisuudessa, saattaa se laskea asunnon myyntihintaa jonkin verran. Jos taas putkiremontista ei ole taloyhtiön hankesuunnittelupäätöstä tai suunnitelmaa, vaikutus asunnon hintaan on tavallisesti vähäisempi.

On putkiremontin ajankohta sitten lähellä tai kaukana tulevaisuudessa, ei se missään tapauksessa ole este asunnon myymiselle. Voi nimittäin olla, että mahdollinen ostaja etsii nimenomaan asuntoa, johon tehdään muutenkin remonttia. Tällöin putkiremontti ei ole välttämättä huono asia, vaan asunnon täysremontointia helpottava toimenpide.

Asuntoa myytäessä tulee putkiremontista ajatella samoin kuin asuntoa ostettaessa: se on sijoitus, joka nostaa asunnon arvoa ja lisää asumismukavuutta. Aina löytyy ostajia sekä remontoidulle että remontoimattomalle asunnolle. Kaikki riippuu lopulta siitä, kohtaavatko kysyntä ja tarjonta toisensa.

Kaipaatko vinkkejä asunnon myyntiin? Lataa maksuton asunnon myyjän opas.


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje