Tilaa arvio asunnostasi

RE/MAX asuntomarkkinakatsaus, huhtikuu 2024

Huhtikuussa asuntokauppa piristyi merkittävästi edellisvuoteen verrattuna, kun käytettyjen asuntojen kauppamäärät kasvoivat yli 10 prosenttia yltäen yli 4000 kauppaan.

RE/MAX-ketju kertoo markkinakatsauksessaan koko Suomen asuntomarkkinoiden kehityksestä KVKL:n Hintaseurantapalvelun lukujen perusteella.

Asuntokauppojen määrässä odotettua kasvua

Huhtikuussa asuntokauppa aktivoitui erityisesti Tampereella, Jyväskylässä, Oulussa ja Kuopiossa. Huhtikuussa raportoitiin maanlaajuisesti yhteensä 4 207 asuntokauppaa, mikä edustaa 10 prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna. Uusien asuntojen osuus kokonaismäärästä oli 163 kappaletta, mikä oli 4,1 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Lisäksi raportoitiin 154 loma-asunnon myyntiä, 95 tonttikauppaa sekä 309 muuta välitysalan kohteen kauppaa, kuten liiketiloja, parkkipaikkoja tai varastoja. Kokonaiskauppamäärä huhtikuussa oli 4 765 kohdetta, mikä edustaa 8,7 prosentin kasvua vuoden 2023 huhtikuuhun verrattuna.

Kerrostaloasuntojen hinnoissa nähtiin positiivista kehitystä hintojen noustessa keskimäärin 1 % pääkaupunkiseudulla ja 1,9 % muissa suurissa kaupungeissa. Huhtikuussa suurimman myyntiajan muutoksen koki pääkaupunkiseutu, jossa rivitalojen myynti nopeutui 20 päivällä ja omakotitalojen myynti 28 päivällä.

Laskenut varainsiirtovero piristää asuntomarkkinoita

Vaikka asuntokauppa onkin edelleen matalalla tasolla pitkällä aikavälillä, suunta on kuitenkin kohti pirteämpää markkinaa. Myös lasketun varainsiirtoveron nähdään vaikuttaneen positiivisesti aktivoituviin asuntomarkkinoihin.

Suomen asuntomarkkinat ovat osoittaneet vahvuutensa kotitalouksien hoitaessaan asuntolainansa moitteettomasti, mikä antaa pankeille mahdollisuuden keventää asuntolainan sääntelyä. Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ehdottaakin asuntolainojen enimmäistakaisinmaksuajan laajentamista 35 vuoteen ja viime kesän sääntelyn perumista tukemaan asuntokaupan piristymistä erityisesti pääkaupunkiseudulla ja suurimmissa kasvavissa kaupungeissa.

Asuntomarkkinan virkistyminen on näkynyt myös RE/MAXilla – huhtikuun kauppamäärät kasvoivat jopa 48 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

RE/MAX-ketjussa on nähty selvää asuntokaupan vilkastumista kevään mittaan. RE/MAX Suomen toimitusjohtaja Pasi Aalto kommentoi:

”Huhtikuu 2024 oli RE/MAX-ketjussa kauppamääriltään mitattuna paras kuukausi viimeiseen 14 kuukauteen, jos jätetään laskuista pois joulukuu 2023, jolloin muun muassa varainsiirtoveron muutokset ja ensiasunnon ostajan verovapauden poistuminen vilkastuttivat asuntokauppaa. Kun katsotaan huhtikuun lukuja ja seurataan sitä, miten asiakkaat, niin myyjät kuin ostaja, ovat aktivoituneet viime aikoina, voidaan mitä todennäköisimmin todeta, että jonkinlainen markkinan pohjakosketus on jo otettu ja markkinoiden elpyminen on alkanut”.

Tutustu tarkemmin tuoreimpaan asuntomarkkinakatsaukseen

Lisätiedot

Pasi Aalto
Toimitusjohtaja
RE/MAX Suomi

040 032 2232
pasi.aalto@remax.fi


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje