Tilaa arvio asunnostasi

RE/MAX markkinakatsaus, elokuu 2020

Heinäkuussa asuntokauppa palautui normaalille tasolle. Heinäkuu oli RE/MAX-ketjun kaikkien aikojen paras myynti- ja kauppakuukausi.

Heinäkuussa asuntokauppa palautui normaalille tasolle. Heinäkuu oli RE/MAX-ketjun kaikkien aikojen paras myynti- ja kauppakuukausi. Koko Suomen asuntomarkkinat palautuivat kesä-heinäkuussa normaalille tasolle – vilkas alkuvuosi ja kesä tasoittivat kevään koronavirustilanteen aiheuttamaa laskua. Koko vuoden 2020 kauppamäärät olivat tammi-heinäkuussa noin 5 % jäljessä vuoden 2019 vastaavan ajankohdan kaupoista.

Kauppamäärissä hienoista laskua viime vuoteen

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton hintaseurantapalvelun mukaan Pääkaupunkiseudulla kauppamäärissä vuonna 2020 oli tammi-heinäkuussa laskua noin 4 % ja muualla Suomessa reilu 2 %. Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa tänä aikana kauppamäärät ovat nousseet lähes 3 % ja Pirkanmaalla kasvua on ollut 1 %. Varsinais-Suomessa ja Päijät-Hämeessä laskua oli noin 8 % ja Lapissa 13 %.

Kauppamäärät käytetyissä kerrostaloasunnoissa koko Suomen asuntomarkkinoilla laskivat tammi-heinäkuussa 8 % verrattuna vuoden 2019 vastaavaan ajankohtaan. Kesä-heinäkuussa kasvua oli 2 %. Kesäkuussa markkinat alkoivat toipua koronavirustilanteen tuomasta laskusta, ja myös vilkas heinäkuu on auttanut tasaamaan koko vuoden tilannetta. Pääkaupunkiseudulla laskua oli tammi-heinäkuussa 6 %, ja kesä-heinäkuussa kauppamäärät kasvoivat 3 %. Tampereella laskua oli tammi-heinäkuussa 1 %, Turussa 16 %, Lahdessa 13 % ja Lappeenrannassa 19 %. Kasvua kerrostaloasuntojen kauppamäärissä tammi-heinäkuussa oli Jyväskylässä (+8 %) ja Oulussa (+10 %).

Vanhojen omakotitalojen kauppamäärät koko Suomen asuntomarkkinoilla laskivat tammi-heinäkuussa 2020 4 %, mutta kesä-heinäkuussa kasvua oli jo 4 % verrattuna vuoden 2019 vastaavaan ajankohtaan. Pääkaupunkiseudulla laskua on ollut vuoden 2020 aikana 8 %, ja kesä-heinäkuussa päästiin 11 % kasvuun. Erityisesti Vantaalla vanhojen omakotitalojen kauppa oli hyvin vilkasta – kasvua edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan oli 29 %. Kesällä myös Jyväskylässä ja Turussa omakotitalokappa kasvoi noin 10%. Laskua kesän aikana oli Lahdessa (-22 %), Oulussa (-19 %), Tampereella (-16 %) ja Lappeenrannassa (-2 %).
*KVKL:n Hintaseuranpalvelun kauppatietoihin saatiin kesän aikana täydennystä myös kesäkuun tilastojen osalta. Kesäkuun kauppamäärät olivat täydentyneiden tietojen perusteella yli 5 % enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa. Nousua oli erityisesti rivi- ja omakotitalojen kaupassa, mutta myös kerrostaloasuntoja myytiin kesäkuussa viime vuotta enemmän. (KVKL tiedote: Asuntomarkkinat 14.08.2020)

Käytettyjen kerrostaloasuntojen myyntiajat lyhenivät

Käytettyjen kerrostaloasuntojen myyntiajat lyhenivät kesällä koko Suomessa noin 11 %, ja koko alkuvuonna 2020 myyntiajat lyhenivät noin 4 %. Omakotitalojen myyntiajat koko Suomessa pidentyivät kesä-heinäkuussa noin 14%, ja tammi-heinäkuussa noin 2 %.

Asuntojen hinnat yhä kasvussa

Käytetyn kerrostaloasunnon neliöhinta Suomessa on keskimäärin 3262,15 €. Koko Suomessa käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräiset neliöhinnat nousivat tammi-heinäkuussa 5% verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan. Pääkaupunkiseudulla kasvua oli tammi-heinäkuussa 5 %, Lappeenrannassa 9 %, Tampereella 6 % ja Turussa 3 %. Laskua hinnoissa oli Lahdessa ja Jyväskylässä 2 %, ja Oulussa 4 %.

RE/MAXilla heinäkuussa uusi ennätys kauppamäärissä ja myynneissä

RE/MAX-ketjun kokonaiskauppamäärät ovat olleet tänä vuonna lähes viime vuoden tasolla. Vilkas alkuvuosi sekä ennätyshyvät kesäkuu ja heinäkuu tasoittivat huhti-toukokuussa koronavirustilanteen tuomaa notkahdusta. Heinäkuu oli niin myynnillisesti kuin kauppamäärissäkin mitattuna ketjun kaikkien aikojen paras kuukausi – kauppamäärissä oli kasvua viime vuoteen 18 % ja myynneissä 22 %.

Loppukevään patoumat selkeästi alkoivat purkautua kesä-heinäkuussa. ”Asuntokauppa näyttää positiivisia signaaleja. Pahin koronashokki koettiin keväällä. Mikäli koronarajoitukset eivät tule esteeksi, näkemyksemme mukaan loppuvuonna asuntokauppojen määrän vastaavan viime vuoden tasoa. Tällä hetkellä asuntokauppaa voidaan tehdä onneksi lähestulkoon normaalisti turvallisuus huomioiden”, kertoo RE/MAX Suomen toimitusjohtaja, Pasi Aalto.

RE/MAX kasvaa ympäri Eurooppaa. Euroopan suurin kiinteistönvälitysketju kasvoi alkuvuonna koronasta huolimatta ja ketjussa toimii nyt yli 26.000 välittäjää – enemmän kuin koskaan aiemmin.

Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu / REMAX Suomi

Lataa markkinakatsaus (pdf)

Lataa infograafit (pdf)

Lisätietoja

Pasi Aalto, Toimitusjohtaja, RE/MAX Suomi+358 20 573 4000 | pasi.aalto@remax.fi

Suomessa ensimmäinen REMAX-toimisto avattiin 2006. Tällä hetkellä RE/MAXilla on noin 400 välittäjää 25:llä eri paikkakunnalla Suomessa, ja välittäjämäärä on kasvussa. Yhtiön tavoitteena on palvella jokaista asiakasta tasalaatuisesti ja laadukkaasti, oli kyse asunnon sitten myymisestä, ostosta tai vuokrauksesta.

REMAX toimii globaalisti yli 47 vuoden kokemuksella 110 maassa yli 7900 toimiston ja yli 130 000 välittäjän vahvuudella. REMAX on markkinajohtaja 12 Euroopan maassa, USA:ssa ja Kanadassa. REMAX-välittäjät auttavat vuosittain yli miljoonaa ihmistä ostamaan ja myymään kotinsa ympäri maailmaa.


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje