Tilaa arvio asunnostasi

RE/MAX markkinakatsaus, heinäkuu 2020

Kesäkuussa palattiin asuntokaupassa takaisin normaaliin. RE/MAX-ketjun kesäkuu on ollut viime vuotta vilkkaampi, ja kesäkuu olikin ketjun yksi kaikkien aikojen parhaista myyntikuukausista.

Koko Suomen asuntomarkkinat alkoivat vähitellen toipua koronavirustilanteen mukanaan tuomasta laskusta huhti-toukokuussa, ja kesäkuussa asuntokauppa palautui lähes viime vuoden tasolle. Koko vuoden 2020 kauppamäärät olivat tammi-kesäkuussa 6 % jäljessä vuoden 2019 vastaavan ajankohdan kaupoista.

Pääkaupunkiseudulla kauppamäärissä vuonna 2020 on ensimmäisen puolen vuoden aikana ollut laskua 8%, ja muualla Suomessa reilu 5 %. Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa ja Pirkanmaalla lasku on ollut maltillisempaa, noin 1,5%. Varsinais-Suomessa ja Päijät-Hämeessä laskua oli noin 10% ja Lapissa 18%.

Kauppamäärät käytetyissä kerrostaloasunnoissa koko Suomen asuntomarkkinoilla laskivat tammi-kesäkuussa 10% verrattuna vuoden 2019 vastaavaan ajankohtaan. Vuoden toista kvartaalia eli huhti-kesäkuuta tarkasteltaessa laskua oli 25%. Kesäkuussa markkinat alkoivat toipua koronavirustilanteen tuomasta laskusta, mikä on alkanut vähitellen tasaamaan koko vuoden tilannetta. Pääkaupunkiseudulla laskua oli tammi-kesäkuussa 9%, ja huhti-kesäkuussa reilu 25%. Tampereella laskua oli tammi-kesäkuussa 4 %, Turussa, Lahdessa ja Lappeenrannassa noin 16%. Kasvua alkuvuoden kerrostaloasuntojen kauppamäärissä oli Jyväskylässä (+2%) ja Oulussa (+4%).

Vanhojen omakotitalojen kauppamäärät koko Suomen asuntomarkkinoilla laskivat vuoden 2020 ensimmäisellä puolikkaalla 6%, ja huhti-kesäkuussa 15%. Pääkaupunkiseudulla laskua oli alkuvuonna 13%, ja huhti-kesäkuussa 23%. Omakotitalomarkkinoilla kesäkuu oli kuitenkin hieman vuoden 2019 kesäkuuta vilkkaampi koko Suomessa (+2%) sekä pääkaupunkiseudulla (+6%). Tampereella ja Lappeenrannassa oli tammi-kesäkuun omakotitalokaupoissa laskua 10%, Turussa 15%, Lahdessa ja Jyväskylässä 17%. Oulun omakotitalokaupan toisessa kvartaalissa huhti-kesäkuussa oli laskua 14%, mutta vilkas alkuvuosi tasasi tuota laskua, ja Oulussa kauppamäärät olivatkin tammi-kesäkuussa samalla tasolla kuin vuoden 2019 vastaavana ajankohtana.

Vapaa-ajan asunnoissa kauppamäärät kasvoivat koko Suomessa tammi-kesäkuussa 37%, ja huhti-kesäkuussa 39%. Päijät-Hämeessä, Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla kasvua oli vuoden ensimmäisellä puolikkaalla lähes 70%, Etelä-Savossa 54% ja Varsinais-Suomessa 21%. Lapissa vapaa-ajan asuntojen kauppamäärät olivat laskussa verrattuna viime vuoteen – tammi-kesäkuussa laskua oli 11%.

Myyntiajat

Käytettyjen kerrostaloasuntojen myyntiajat lyhenivät huhti-kesäkuussa koko Suomessa noin 15 %, ja koko alkuvuonna 2020 myyntiajat lyhenivät noin 7 %. Omakotitalojen myyntiajat koko Suomessa pidentyivät huhti-kesäkuussa noin 7%, ja tammi-kesäkuuta tarkasteltaessa pidentymistä oli noin 1%. Omakotitalojen tilastoissa myyntiaikojen pidentyminen tarkoittaa osaltaan myös sitä, että pitkään myynnissä olleita kohteita on mennyt kaupaksi – RE/MAXin kiinteistönvälittäjät ympäri Suomea kertovatkin, että monia pitkään myynnissä olleita asuntoja on myyty, ja tämä näkyy osaltaan tilastoissa myyntiaikojen kasvuna.

Asuntojen hinnat yhä kasvussa

Koko Suomessa käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräiset neliöhinnat nousivat alkuvuonna 5% verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan. Pääkaupunkiseudulla ja Turussa kasvua oli tammi-kesäkuussa 4%, Oulussa 5% ja Tampereella 6%. Lappeenrannassa hinnat nousivat vuoden 2020 ensimmäisellä puolikkaalla 11%. Lahdessa laskua hinnoissa oli 3% ja Jyväskylässä noin 1%.

RE/MAXilla kesäkuussa 18% kasvu kauppamäärissä

RE/MAX-ketjun kokonaiskauppamäärät ovat olleet tänä vuonna lähes viime vuoden tasolla. Huhti-toukokuussa ketjun kauppamäärissä oli selkeä notkahdus koronavirustilanteen vuoksi. Kesäkuussa RE/MAXin kiinteistönvälittäjien toimesta on tehty asuntokauppoja noin 18 % enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna, ja kesäkuu oli niin myynnillisesti kuin kauppamäärissäkin mitattuna yksi ketjun kaikkien aikojen parhaista kuukausista. Viimeisen parin kuukauden patoumat selkeästi alkoivat purkautua kesäkuussa. ”Asuntokauppa näyttää positiivisia signaaleja. Myytävistä asunnoista on monilla alueilla pulaa – ostajia olisi kyllä, mutta tarjontaa ei ole riittävästi. Pula myytävistä asunnoista voi näyttäytyä kauppamäärissä seuraavien kuukausien aikana”, kertoo RE/MAX Suomen toimitusjohtaja, Pasi Aalto.

Yleisesittelyt tulivat jälleen mahdolliseksi kesäkuun alusta, mikä antoi markkinoille positiivista signaalia ja uskoa tuleviin kuukausiin. Nähtäväksi jää vielä pandemian pidemmän ajan vaikutukset talouteen. Tällä hetkellä asuntokauppaa voidaan tehdä onneksi lähestulkoon normaalisti turvallisuus huomioiden.

RE/MAX avasi kaksi uutta toimistoa

RE/MAX avasi kaksi uutta toimistoa kesä-heinäkuussa. Toinen toimisto, RE/MAX Ainoa, avautui Turkuun vahvistaen ketjun asemaa Länsi-Suomessa. Turussa toimii nyt kolme RE/MAX-toimistoa – kaksi Turun keskustassa ja yksi Länsikeskuksessa. Toinen toimisto, RE/MAX Ilo, starttasi Jyväskylässä. Molempiin kaupunkeihin on samalla myös rekrytointi käynnissä ja tarjoamme RE/MAXin välityskonseptin niin kokeneille välittäjille, kuin uusille alalle haluaville.

RE/MAX kasvaa myös ympäri Eurooppaa. Euroopan suurin kiinteistönvälitysketju kasvoi alkuvuonna koronasta huolimatta ja ketjussa toimii nyt yli 26.000 välittäjää – enemmän kuin koskaan aiemmin.

Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu / REMAX Suomi

Lataa markkinakatsaus (pdf)

Lataa kaaviot (pdf)

Lisätietoja

Pasi Aalto, Toimitusjohtaja, RE/MAX Suomi
+358 20 573 4000 | pasi.aalto@remax.fi

Suomessa ensimmäinen REMAX-toimisto avattiin 2006. Tällä hetkellä RE/MAXilla on noin 400 välittäjää 25:llä eri paikkakunnalla Suomessa, ja välittäjämäärä on kasvussa. Yhtiön tavoitteena on palvella jokaista asiakasta tasalaatuisesti ja laadukkaasti, oli kyse asunnon sitten myymisestä, ostosta tai vuokrauksesta. REMAX toimii globaalisti yli 47 vuoden kokemuksella 110 maassa yli 7900 toimiston ja yli 130 000 välittäjän vahvuudella. REMAX on markkinajohtaja 12 Euroopan maassa, USA:ssa ja Kanadassa. REMAX-välittäjät auttavat vuosittain yli miljoonaa ihmistä ostamaan ja myymään kotinsa ympäri maailmaa.


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje