Tilaa arvio asunnostasi

RE/MAX markkinakatsaus, kesäkuu 2020

Toukokuussa kauppamäärät laskivat noin kolmanneksen – toukokuun lopussa näkyi jo piristymisen merkkejä. RE/MAX-ketjun kesäkuun alku on ollut jo viime vuotta vilkkaampi.

Koko Suomessa asuntomarkkinoiden lasku jatkui – laskua oli toukokuussa noin kolmannes verrattuna vuoden 2019 toukokuuhun. Koronavirustilanteen aiheuttama lasku huhti-toukokuussa näkyy koko alkuvuoden tilastoissa lähes 10% laskuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Pääkaupunkiseudulla laskua oli tammi-toukokuussa reilu 8%.

Kauppamäärät käytetyissä kerrostaloasunnoissa koko Suomessa laskivat huhti-toukokuussa 34% viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Koko alkuvuonna tammi-toukokuussa laskua oli reilu 11%. Pääkaupunkiseudulla pudotusta kauppamäärissä oli tammi-toukokuussa 8%, ja huhti-toukokuussa 31%. Helsingissä ja Espoossa kauppamäärät laskivat tammi-toukokuussa 8%, Vantaalla 10%, Tampereella 14%, Turussa 19, Lahdessa ja Lappeenrannassa 20%. Kasvua kauppamäärissä tänä ajankohtana on ollut Jyväskylässä noin 1% ja Oulussa 5%.

Vanhojen omakotitalojen kauppamäärät koko Suomessa laskivat 9% tammi-toukokuussa. Huhti-toukokuuhun verrattaessa laskua oli 26%. Pääkaupunkiseudulla ja Lahdessa laskua tammi-toukokuussa oli 16%, Helsingissä 31%, Espoossa 6%, Vantaalla ja Lappeenrannassa 25%, Tampereella 19%, Turussa 21%, Jyväskylässä 22%. Oulussa kasvua oli 3%, ja huhti-toukokuussa laskua oli 18%.

Vapaa-ajan asunnoissa kauppamäärät kasvoivat koko Suomessa huhti-toukokuussa 29%. Päijät-Hämeessä kasvua oli 60%, Keski-Suomessa 48%, Etelä-Savossa 30% ja Pirkanmaalla kasvua oli 105% – tammi-toukokuussa Pirkanmaan vapaa-ajan asuntojen kauppamäärät kasvoivat 85%.

Myyntiajat

Käytettyjen kerrostaloasuntojen myyntiajat nopeutuivat huhti-toukokuussa koko Suomessa noin 6%. Pääkaupunkiseudulla asuntoja myytiin noin 9% nopeammin kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana, Tampereella 20% ja Turussa 14%. Lappeenrannassa myyntiajat käytetyissä kerrostaloasunnoissa pitenivät 27% ja Oulussa 13%. Omakotitalojen myyntiajoissa oli koko Suomessa kasvua huhti-toukokuussa noin 3%. Turussa omakotitalot myytiin tänä aikana 38% nopeammin kuin vuoden 2019 vastaavana ajankohtana.

Asuntojen hinnat yhä kasvussa

Koko Suomessa käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräiset neliöhinnat nousivat 6% huhti-toukokuussa sekä myös koko vuonna tammi-toukokuussa verrattuna edellisen vuoden vastaaviin ajankohtiin. Pääkaupunkiseudulla kasvua oli tammi-toukokuussa 4%. Lahdessa ja Jyväskylässä hinnat laskivat huhti-toukokuussa 7%, ja mutta koko vuotta katsottaessa hintojen lasku tasaantui noin yhteen prosenttiin.

Kesäkuussa 15% kasvu kauppamäärissä

RE/MAX-ketjun kokonaiskauppamäärät ovat olleet tänä vuonna lähes viime vuoden tasolla. Huhti-toukokuussa ketjun kauppamäärissä oli selkeä notkahdus – kesäkuun ensimmäisellä puoliskolla asuntokauppoja on tehty noin 15% enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Viimeisen parin kuukauden patoumat selkeästi purkautuvat. Asuntokauppa näyttää siis positiivisempia signaaleja kauppojen suhteen. Myytävistä asunnoista on pääosin pulaa – asuntoja on tullut selkeästi vähemmän myyntiin kesäkuun alussa verrattuna viime vuoteen, mikä näkyy kauppamäärissä seuraavien kuukausien aikana.

Yleisesittelyt tulivat jälleen mahdolliseksi kesäkuun alusta, mikä antoi markkinoille positiivista signaalia ja uskoa tuleviin kuukausiin. Nähtäväksi jää vielä pandemian pidemmän ajan vaikutukset talouteen. Tällä hetkellä asuntokauppaa voidaan tehdä onneksi lähestulkoon normaalisti turvallisuus huomioiden.

RE/MAX kasvaa haastavista ajoista huolimatta

Kiinteistönvälitysala kiinnostaa. RE/MAX rekrytoi nyt usealle paikkakunnalle kokeneita kiinteistönvälittäjiä ja uusia alalle haluavia. ”Pelkästään viimeisen viikon aikana olemme saaneet omien kanaviemme kautta satoja hakemuksia – sekä kokeneilta välittäjiltä että välittäjän urasta haaveilevilta. Palkitseva palkkiojärjestelmämme, perusteellinen koulutuksemme sekä huippuluokan työkalut vetävät puoleensa”, kertoo RE/MAXin toimitusjohtaja Pasi Aalto. RE/MAXilla on valmennusohjelmat kokeneille kiinteistönvälittäjille sekä huippuluokan perehdytysohjelma alanvaihtajille. Perehdytysohjelmaa täydentää RE/MAXin ja Rastor-Instituutin yhteistyö. Tällä viikolla starttasi jälleen uusi vuoden kestävä KiLAT-valmennusryhmä, jossa opiskelun aloitti 20 RE/MAXlaista.

RE/MAX kasvaa myös ympäri Eurooppaa. Euroopan suurin kiinteistönvälitysketju kasvoi koronasta huolimatta ja ketjussa toimii nyt yli 26.000 välittäjää – enemmän kuin koskaan aiemmin.

Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu / REMAX Suomi

Lataa markkinakatsaus (pdf)

Lataa kaaviot (pdf)

Lisätietoja

Pasi Aalto, Toimitusjohtaja, RE/MAX Suomi
+358 20 573 4000 | pasi.aalto@remax.fi

Suomessa ensimmäinen REMAX-toimisto avattiin 2006. Tällä hetkellä RE/MAXilla on noin 400 välittäjää 25:llä eri paikkakunnalla Suomessa, ja välittäjämäärä on kasvussa. Yhtiön tavoitteena on palvella jokaista asiakasta tasalaatuisesti ja laadukkaasti, oli kyse asunnon sitten myymisestä, ostosta tai vuokrauksesta.

REMAX toimii globaalisti yli 47 vuoden kokemuksella 110 maassa yli 7900 toimiston ja yli 130 000 välittäjän vahvuudella. REMAX on markkinajohtaja 12 Euroopan maassa, USA:ssa ja Kanadassa. REMAX-välittäjät auttavat vuosittain yli miljoonaa ihmistä ostamaan ja myymään kotinsa ympäri maailmaa.


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje