Moni ensiasunnon ostoa harkitseva punnitsee kuumeisesti mielessään asunnon ostoon liittyviä erilaisia kysymyksiä. Mikä olisi oma budjetti, mitä sillä saa ja kuinka kannattavaa oman asunnon osto on?
Mutta kannattaako oman kodin arvo laskea vain rahassa – vai olisiko syytä tarkastella asiaa myös elämänlaadun kannalta? Esimerkiksi brittiläisen tutkimuksen tulokset tukevat päätelmää, että kodiksi ostettavan omistusasunnon arvoa ei kannata mitata vain rahassa, vaan ehdottomasti enemmän asujan elämänlaadussa ja onnellisuudessa.
Milloin kannattaa ostaa asunto?
Yleinen neuvo on, että kun henkilökohtainen talous ja lainanhoitokyky antavat myöten, asunnon osto yleensä kannattaa vuokraamisen sijaan. Suomen hallituksen 12.10.2023 tekemän esityksen mukaan ensiasunnon ostajan verovapaus on poistunut 1.1.2024 alkaen. Lakimuutos tulee vaikuttamaan asuntokauppaan seuraavasti: Voit lukea ensiasunnon ostajan määrittävät kriteerit sekä ohjeet tarkemmin tästä artikkelista.
Mitä etuja on omistusasumisessa verrattuna vuokraamiseen?
Yleisimmin omistusasumisessa on kolme selkeää etua, jotka puoltavat oman kodin ostamista, jos siihen tulee mahdollisuus. Voit lukea lisää asumismuotojen vertailusta tästä artikkelista.
1. Taloudellinen etu
Ensimmäinen syy hankkia omistusasunto on yleensä puhtaasti taloudellinen etu. Omistusasujan asumiskustannukset maksetaan lopulta omaan pussiin. Jos asunto on halutulla alueella, myös omaisuus voi karttua asunnon arvon noustessa ajan myötä.
2. Asumismuodon varmuus – ei yllättäviä muuttoja
Toinen tärkeä syy: omistusasuja on luonnollisesti kotinsa valtias tilanteessa kuin tilanteessa. Eteen ei tule esimerkiksi ikävää pakkomuuttoa – kuten vuokralaiselle voi käydä, jos asunto myydään tai asunnon omistaja tarvitsee asunnon käyttöönsä. Jo tämä seikka tuo mielenrauhaa ja tyytyväisyyttä elämään. Elämää voi suunnitella pitkällä tähtäimellä helpommin, kun yksi elämän kulmakivistä – sopiva koti – on varmistettu.
3. Oma tupa, oma lupa – miten olisi pieni pintaremontti?
Loistava sijainti ja ihana piha, mutta sokkeloinen huonejärjestys? Monelle olennaista on myös se, että asunnon saa rauhassa muokata itselle sopivaksi. Omistusasuja voi esimerkiksi poistaa kevyitä väliseiniä ja luoda näin unelmiensa kodin. Oma asunto voi auttaa osaltaan vahvasti omannäköisen elämän ja itselle sopivan arkiympäristön rakentamista. Oma koti voi toimia pohjana, jolta muita unelmia ja haluttua elämäntapaa pääsee toteuttamaan.
Jos siis oma ostovoima ja lainanhoitokyky riittävät, moni asia puoltaa varsin ilmiselvästi asunnon ostamista: taloudellinen etu, asumisrauha sekä oman kodin vapaa muokkaaminen.
Onko vuokraaminen joskus parempi vaihtoehto?
Toisinaan henkilökohtainen budjetti ei kuitenkaan yllä samanlaiseen asumisen tasoon kuin vuokraamalla. Etenkin suuremmissa kaupungeissa hyvällä sijainnilla olevien asuntojen myyntihinnat vaativat ostajalta pääomaa. Toisinaan vuokraaminen voi myös olla joustavuudessaan omaan elämäntyyliin sopivampi ratkaisu. Näissä tapauksissa mieluisten neliöiden ja sijainnin vuokraaminen voi olla realistisempi vaihtoehto. Ostaminen ei siis aivan kaikissa tilanteissa ole ylitse muiden. Onnellisuutta tutkineiden talousiantuntijoiden neuvo onkin: valitse koti sinulle sopiva elämänlaatu edelle, onnistuu se sitten parhaiten ostamalla tai vuokraamalla.
Stressaako ajatus asuntolainasta?
Useimmiten asunnon ostaja miettii tarkkaan, kuinka paljon uskaltaa kuukausibudjettiaan venyttää, jotta saisi omakseen tavoittelemansa unelmien kodin. Entä jos asumismenot nousevat tuntuvasti? Nousevatko näin myös stressitasot? Onko velallisen vaikeampi saada öisin unta? Jääkö rahaa muihin asioihin, joista elämänlaatu myöskin koostuu?
Jo asian pohtiminen saattaa joskus nostaa verenpainetta, mutta suotta. Kun olet neuvotellut asiantuntijan kanssa sinulle sopivan lainasumman ja maksuerän, voit todennäköisesti nukkua yösi rauhassa – vaikka asumiskustannuksesi nousisivatkin. Lue lisää asunnon oston rahoituksesta ja lainan hakemisesta tästä artikkelista.
Sopiva koti lisää onnellisuutta merkittävästi – ja poistaa stressiä
Brittiläistutkimus, jossa vertailtiin omistusasumiseen sekä vuokra-asumiseen liittyvää onnellisuutta ja tyytyväisyyttä, poistaa osaltaan turhaa pelkoa asuntolainan ottamisesta. Siitä kävi ilmi sopivan kodin löytymisen ja kodissa asumisen kasvattavan ihmisen onnellisuutta merkittävästi.
Tällä onnellisuudella havaittiin myös toinen, vieläkin kiinnostavampi sivuvaikutus: kun ihminen on tyytyväinen kotiinsa ja viihtyy siellä, myös stressi suuremmastakin asuntolainasta hälvenee. Näin kävi, vaikka omistusasunnon arvo ei kehittyisikään paremmaksi kodin oston jälkeen, vaan jopa laskisi. Omassa, itselle valitussa asunnossa asuminen piti ihmiset tyytyväisenä valintaansa – suhdanteiden muutoksista huolimatta. Sen sijaan vain väliaikaiseksi kodiksi ja sijoitusasunnoksi ostetun asunnon kohdalla tyytymättömyys kasvoi samaisessa tilanteessa – ja lainasta koettiin selkeästi enemmän stressiä.
Kun ostat itsellesi kodin, älä hae ensisijaisesti voittoa
Mitä tutkimuksesta voidaan päätellä? Kurotus kohti unelmakotia on usein suurenkin taloudellisen panostuksen arvoinen, silloin kun koti ostetaan todella itselle eikä vain sijoitusasunnoksi. Kodin arvoa ei pysty mitata vain rahassa. Koti kannattaa siis ostaa omat tarpeet ja toiveet – ei mahdollinen tuleva myyntivoitto – mielessä. Tyytyväisyys omaan kotiin luo vahvan pohjan hyvälle elämänlaadulle.