Tilaa arvio asunnostasi

Tampere – kansallismaisema keskellä laajentuvaa kaupunkia

Tampere (ruots. Tammerfors) on asukasmäärältään Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki ja Pirkanmaan maakuntakeskus, jota ympäröivät Näsijärvi ja Pyhäjärvi. Mikä luo pidetyn Tampereen vetovoiman ja millaiselta asuntomarkkinat Tampereella näyttävät? Haastattelimme aiheesta Tampereen seudun tuntevaa RE/MAXin yrittäjää Johanna Kinnusta.

Järvien kaupunki, vanhat teollisuusrakennukset ja vireä kaupunkulttuuri

Tampere ei olisi Tampere ilman järviä ja luonnon vahvaa läsnäoloa kaupunkikuvassakin.

“Sijainti kahden ison vesistön välissä sekä vanhat teollisuusrakennukset määrittelevät keskustaa – sekä tietenkin Pyynikki, joka kattaa suojellun, yli 90 hehtaarin harjualueen näköaloineen Pyhäjärvelle”, Kinnunen summaa.

Tampereella on 11 luonnonsuojelulailla rauhoitettua aluetta. Niistä suurin on Teiskon Vattulan luonnonsuojelualue. Tammerkosken koskimaisema on nimetty yhdeksi Suomen kansallismaisemista.

Tampere on vahvasti opiskelijakaupunki, johon on tullut paljon asukkaita muualta ja monista eri taustoista. Se näkyy myös kaupunkikuvassa.

“Täällä on teknillinen korkeakoulu, poliisiammattikorkeakoulu, yliopisto ja muita oppilaitoksia. Täällä on siksi paljon nuorta porukkaa, mikä tekee Tampereesta vireän kaupungin”, Kinnunen kuvailee.

Kinnunen nimittää Tamperetta yhtä paljon jääkiekko- kuin kulttuurikaupungiksi. Urheilu- ja kulttuuritapahtumia riittää jokaiseen makuun, kaupunki tarjoaa kasvisravintoloita, fine diningia, etnisiä ravintoloita, pubeja, korttelikuppiloita – kaikkea, mitä kaupunkielämältä voi toivoa.

“Tampere on kaupunki, jossa viihdytään todella hyvin, ja josta usein kuulee kehuja – niin asukkailta kuin kävijöiltä.”

Tampereen kaupunki muuttuu ja rakentuu nyt vauhdikkaasti

Tampereella on Kinnusen mukaan meneillään vahva rakentamisen kausi useilla eri alueilla. Esimerkiksi uusi kansiareena tuo mukanaan moderneja korkeita asuinrakennuksia, joita aiemmin ei olla kaupunkikuvassa nähty.

“Myin esimerkiksi juuri Hervannasta juuri 14. kerroksen asunnon. Onhan se aika hurjaa, kuinka hienot näkymät sieltä on. Näihinkin korkeisiin rakennuksiin aletaan nyt tottua.”

Kinnunen näkeekin, että Tampere on nyt eräänlaisessa murroksessa asuinalueiden suhteen. Paljon uutta rakennetaan esimerkiksi alueille Ranta-Tampella, Hiedanranta ja Santalahti.

Keskustassa ja lähiöissä puretaan nyt paljon talojen kuluneempaa vuosikertaa ja rakennetaan tilalle uutta.

“Esimerkiksi Hämeenpuiston laidalla puretaan yhden korttelin verran 60-70-luvun taloja, ja tilalle rakennetaan uutta. Alue on monipuolinen; sen lähellä sijaitsee myös kulttuurihistoriallisia rakennuksia, kuten Finlaysonin pikku palatsi, ja Näsinkallio on alueen vieressä. Tammelan suojeltujen puutalojen lähettyville tulee myös keskustan täydennysrakentamista.”

Kaleva ja Muotiala ovat nousseet suureen suosioon

Tietyt ikuiset hitit ovat myös nousseet vielä suositummaksi viime aikoina. Esimerkiksi Kalevan kaupunginosan arvo on noussut valtavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana, osittain asuntojen arvo on jopa tuplaantunut.

Kalevan kaupunginosa on rakennettu sotien jälkeen, 40-50-luvun taitteessa, ja useat talot on nyt peruskorjattu sekä vuokrasopimukset tonteille on uusittu. Sen lisäksi kaupunginosan puistomainen väljyys sekä sijainti keskustan tuntumassa vetävät puoleensa nyt myös lapsiperheitä.

“Kaleva on todella kivasti rakennettu, viehättävä alue, jossa riittää vehreää puistomaisuutta. Se on aiemmin ollut opiskelijoiden suosiossa, ja siellä asuu edelleen paljon myös ihan alkuperäisiä asukkaita. Perheiden kiinnostuksen myötä myös isommat asunnot menevät kaupaksi sieltä hyvin. Kalevasta löytyvät palvelut, koulut ja kaupat – ja Sammonkadulla paljon kivoja ravintoloita. Monipuolinen ja idyllinen Kaleva on monen suosikkialue.”

Kalevan lisäksi myös esimerkiksi Muotialan alue on nyt lapsiperheiden suosiossa, ja alueen arvo on nousussa.

“Muotialan alue on ollut tosi kuuma pari vuotta. Sieltä on keskustaan riittävän lyhyt matka, seillä sijaitsee paljon uusia taloja ja perheasuntoja, jotka ovat pääsääntöisesti rivitaloasuntoja. Se on nuorten aikuisten keskuudessa todella suosittu alue.”

Sen lisäksi ikuisina suosikkeina ovat pysytelleet Kinnusen mukaan keskusta ja Tammela. Kahden suuren järven välissä sijaitsevassa kaupungissa ja lukuisten järvien alueella myös rantatontilla olevat asunnot ja näkymät vesistölle ovat aina kysyttyjä.

Tampereen lähialueet kasvavat ja kaupunki laajenee

Tampereen keskustassa on jonkin verran arvoasuntoja, mutta pääsääntöisesti eniten Tampereella on 50-luvun taloja ympäri kaupunkia, ja jonkin verran 70-luvun rakennuksia kaupungin lähiöissä. Nyt 2020-luvun rakennuskantaa nousee vanhan asuntokannan rinnalle.

“Monet, etenkin lapsiperheet, muuttavat myös keskustan ulkopuolelle sekä naapurikuntiin, joihin niin ikään rakennetaan paljon. Pientaloalueet kaupungissa ja naapurikunnissa kasvavat. Esimerkiksi Nokian Harjuniitty on varsin suosittu. Tampereen ja Kangasalan kaupungin rajalle rakennetaan Ojala-Lamminrahkan aluetta, sinne on tehty jo ensimmäisiä teitä. Siitä tulee eräänlainen luonnonläheinen puutarhakaupunginosa. Lamminrahkaan tulee myös kunnan ensimmäinen kahden kunnan yhteinen koulu; Tampereen ja Kangasalan yhtenäiskoulu”, Kinnunen kertoo.

Tampereen kaupunki laajentuu etelään kaavoitussuunnitelman mukaisesti, ja sekä Vuores että Tampereen etelärajalla sijaitseva Lempäälä ovat Kinnusen mukaan suosittuja alueita lapsiperheiden keskuudessa.

“Koski jakaa kaupungin Länsi- ja Itä-Tampereeseen. Tähän liittyy sellainen hauska ilmiö, että useimmiten ihmiset haluavat pysyä sillä puolen koskea, jolla ovat aiemminkin asuneet”, Kinnunen kertoo.

Etelässä kaupungin kyljessä oleva Pirkkala on jo pitkään ollut haluttu alue, mikä näkyy myös alueen hinnoissa.

“Pirkkala onkin yksi arvokkaimmista alueista Tampereen kaupunkialueen ulkopuolella. Idässä Linnainmaa ja Atala pientaloidylleineen ovat suosittuja”, Kinnunen kertoo.

Asuntojen hinnat Tampereella

Kerrostaloasunnot

Yksiöt: Keskimääräinen neliöhinta 4 397 €, keskimääräinen myyntiaika 122 vuorokautta

Kaksiot: Keskimääräinen neliöhinta 3 514 €, keskimääräinen myyntiaika 130 vuorokautta

Kolmiot: Keskimääräinen neliöhinta 3 117 €, keskimääräinen myyntiaika 20 vuorokautta

Lähde: Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) hintaseurantapalvelu 2019

Sijoitusasunnoista on kova kysyntä

Sijoitusasuntojen kysyntä on Tampereella kova. Yksiöitä menisi Kinnusen mukaan enemmän kuin on tarjolla – ovat ne sitten Hervannassa, Vuoreksessa, Kalevassa tai Tammelassa. Kaupungin uudistaminen ja kasvojenkohotus näkyy myös kysynnässä.

“Esimerkiksi Tesoma ollut aiemmin vähän huonossa maineessa, mutta sitäkin aluetta nyt kehitetään kovasti, sinne on tullut uusi koulu ja kauppakeskus sekä uusia asuntoja. Ylipäänsä Tampereella asuntomarkkinat ovat nykyisin hyvin vilkkaat, selvästi vilkkaampaa kuin esimerkiksi reilu kymmenen vuotta sitten.”

Kinnusen mukaan Tampereella monet asuntotyypit tekevät hyvin kauppansa. Lähinnä ympäristökunnissa olevat vähän iäkkäämmät omakotitalot voivat olla myynnissä hieman pidempään.

“Vanhemmilla pikku taloilla on kuitenkin kysyntää. Yleinen trendi myös uusissa taloissa on se, ettei rakenneta enää aivan niin suuria taloja”, Kinnunen summaa.

Ratikka saapuu junaliikenteen kaupunkiin

Tampereella on hyvä joukkoliikenne, ja ruuhkat ovat maltilliset. Ratikka tulee pian myös käyttöön osaksi julkista liikennettä. Raideliikenne tekee Tampereesta helposti saavutettavan myös muilta paikkakunnilta tulijoille.

“Tampereella käydään paljon töissä naapurikunnissa, ja taas Tampereelta moni pendelöi työmatkansa pääkaupunkiseudulle. Junia menee tunnin välein, ruuhka-aikaan enemmänkin, ja näppärä raideyhteys on hyvin suosittu: junissa on aina paljon matkustajia”, Kinnunen kertoo.

Tiesitkö nämä faktat Tampereesta?

Tampereen kaupungin asukasluku on 238 420 ja Tampereen keskustaajaman 330 711.

Tammerkosken putouskorkeus on 18 metriä. 

Tampere on historiallisesti Suomen ensimmäinen ja suurin teollisuuskaupunki.

Oletko ostamassa tai myymässä asuntoa Tampereen seudulta tai muualta Suomesta? RE/MAXin ammattitaitoiset välittäjät ovat apunasi.


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje