Tilaa arvio asunnostasi

Tutkimus: Kestävä kehitys näkyy entistä enemmän eurooppalaisessa asumisessa

RE/MAX Euroopan teettämän, euroopanlaajuisen, tutkimuksen mukaan eurooppalaiset ovat entistä tietoisempia asumisen ympäristövaikutuksista ja haluavat huomioida näitä paremmin omissa valinnoissaan. Myös kiinnostus ns. ”15 minuutin kaupunkien”-konseptiin houkuttelee monia eurooppalaisia.

Tutkimuksen mukaan yhä useammassa Euroopan maassa ihmiset ovat jo tehneet tai suunnittelevat tekevänsä konkreettisia tekoja asumisen energiakulutuksen hillitsemiseksi.

Asumisen energiavalinnat entistä vihreämpiä

Tästä muutamia konkreettisia esimerkkejä toimista, joihin eurooppalaiset ovat ryhtyneet:

Aurinkoenergian hyödyntäminen: Lähes viidesosa (18,7%) eurooppalaisista kiinteistöjen omistajista on hankkinut aurinkopaneelit ja 43% harkitsee niiden hankintaa.

Rakennusten parempi eristäminen: Lähes 40% eurooppalaisista kiinteistönomistajista on ryhtynyt toimiin talojen ja rakennusten erityksen parantamiseksi. Ja toiset 40% aikoo tehdä parannuksia erityksiin tulevina vuosina.

Ilmalämpöpumpun hankinta: Euroopassa noin 15% asunnonomistajista on jo asennuttanut asuntoonsa ilmalämpöpumpun ja noin kolmasosa (31,1%) harkitsee ilmalämpöpumpun hankkimista lähivuosina. Suomi on Euroopan kärjessä – noin 44 % asunnonomistajista on jo ottanut tämän teknologian käyttöön ja lähes 28 % odottaa tekevänsä tämän muutoksen lähitulevaisuudessa.

LED-valaistusratkaisuiden yleistäminen: LED-valaistuksesta on kovaa vauhtia tulossa lähes ”standardi”, kun suurin osa eurooppalaisista pyrkii valaistusratkaisuissaan suosimaan energiatehokkaita LED-valoja kodeissaan.

15 minuutin kaupungit – tulevaisuuden kaupunkiasumisen standardi?

Kaupunkisuunnitteluun ja kestävään kehitykseen liittyvässä keskustelussa nousee usein esiin niin sanottu 15 minuutin kaupungin käsite tai konsepti (15-minute city tai FMC).

Tällä tarkoitetaan sitä, että kaupunkeja ja urbaaneja alueita suunniteltaessa pitäisi pyrkiä siihen, että kaikki päivittäiseen elämään liittyvät toiminnot ja palvelut ovat saavutettavissa 15 minuutin päässä kotoa, joko kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuneuvoille. Päivittäisillä toiminnoilla tarkoitetaan muun muassa työpaikkaa, kouluja, kauppoja, terveydenhuoltoa ja harrastuspaikkoja.

Hieman alle kolmasosa (31,7 %) tutkimuksen vastaajista on kuullut 15 minuutin kaupunkien konseptista. Nuoremmat, 18–24-vuotiaat vastaajat, ovat enemmän tietoisia – noin 41 % vastaajista on kuullut 15 minuutin kaupunkien käsitteestä. Vastaava luku 46–55-vuotiaissa on 26,9 ja 56–65-vuotiaissa (23,7 %).

Päivittäisen työmatkan lyhentäminen erottuu merkittävänä vetovoimana erityisesti konseptiin äskettäin tutustuneiden vastaajien keskuudessa, ja 55 prosenttia eurooppalaisista pitää sitä merkittävänä hyötynä. Tutkimuksemme mukaan työmatkan lyhentäminen korostuu erityisesti itävaltalaisten, saksalaisten, suomalaisten ja kreikkalaisten vastaajien keskuudessa.

Yli 40 % kyselyyn osallistuneista uskoo, että ”15 minuutin kaupunkien” luominen voisi johtaa ympäristöhyötyihin vähentämällä päivittäisen matkustamisen tarvetta. Itävaltalaiset ymmärtävät todennäköisimmin nämä ympäristöedut, sillä yli puolet (53,8 %) arvostaa matkustamiseen liittyvien ympäristövaikutusten mahdollista vähentämistä.

15 minuutin kaupunkeihin liittyy myös vahvasti urbaanien viheralueiden rakentaminen ja lisääminen. Tätä pidetään eurooppalaisten keskuudessa erittäin toivottavana kehityksenä – noin 40% piti tätä ajatusta hyvin tervetulleena.¨

Tutkimuksen mukaan eurooppalaiset näkevät myös 15 minuutin kaupungeissa ja niiden kehittämisessä omat haasteensa. Esimerkiksi viheralueiden ja aukioiden rakentaminen nähtiin vaikeina kaupungin keskustoissa, jotka ovat jo tiiviisti rakennettuja. Yleisesti haasteellisena nähdään rakentamisen kustannukset, etenkin köyhemmillä alueilla, sillä 15 minuutin kaupungin vaatiman infrastruktuurin ja palveluiden rakentaminen vaatii suuria investointeja.

RE/MAX Europen toimitusjohtajan Michael Polzlerin kommentti:

”Asumisen trendit” -raporttimme havainnot korostavat eurooppalaisten sitoutumista luomaan entistä ympäristötietoisempia koteja ja yhteisöjä. Asunnonomistajat ovat entistä valmiimpia tekemään kestäviä muutoksia koteihinsa ja asenteisiinsa. Energian hinnan nousu on saanut ihmiset etsimään kustannussäästöjä.

Kiinnostus ”15 minuutin kaupunkeja” kohtaan on kasvussa. Nämä kaupunkisuunnitelmat, jotka tarjoavat olennaiset toiminnot ja palvelut lyhyen kävelymatkan tai pyöräilyn sisällä, tähtäävät kaupunkien parantamiseen sekä ympäristön että siellä asuvien ihmisten kannalta ja ilmentävät tulevaisuuden visiota kestävästä, yhteisöllisestä asumisesta.”

Lataa koko ”European Housing Trend Report” -tutkimusraportti alla olevan linkin kautta

Raportti on englanninkielinen.

LATAA RAPORTTI (PDF) >

Tietoja tutkimuksesta

Tutkimus RE/MAX Europan Asumisen trendit -raporttia 2023 varten tehtiin monivalintahaastatteluna (CAWI) Itävallassa, Bulgariassa, Kroatiassa, Tšekissä, Suomessa, Ranskassa, Saksassa, Kreikassa, Unkarissa, Irlannissa, Israelissa, Italiassa, Maltalla, Alankomaissa, Puolassa, Portugalissa, Romaniassa, Sloveniassa, Espanjassa, Sveitsissä, Turkissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa (pois lukien Skotlanti ja Pohjois-Irlanti) heinäkuussa 2023.

Kyselyyn osallistujat (miehet ja naiset 18–65-vuotiaat) valittiin kansallisten edustajien iän, sukupuolen ja alueen mukaan. Ikäjakauma Euroopassa oli seuraava:

IkäVastaajia% koko joukosta
18-242,71912%
25-355,33923%
36-455,49924%
46-555,16923%
56-653,97218%

Tietoja RE/MAXista

RE/MAX on maailman ja Euroopan suurin kiinteistönvälitysalan ketju. Euroopassa RE/MAXilla on yhteensä yli 30 000 kiinteistönvälittäjää 40 eri Euroopan maassa. Toimistoja RE/MAXilla on Euroopassa 2 400.

Suomessa RE/MAX on ollut vuodesta 2006 lähtien ja tällä hetkellä RE/MAXilla on Suomessa noin 450 välittäjää ja toimistoja on yhteensä yli 40 ympäri Suomen.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt, ota yhteyttä

Pasi Aalto

Toimitusjohtaja | RE/MAX Suomi

Puh +358 400 322232 | Email: pasi.aalto@remax.fi


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje