Asunto-osaketta ostettaessa on tärkeää huomioida asunnon myyntihinnan lisäksi asumisen muut kulut. Yksi keskeinen kuluerä on yhtiövastike. Mistä yhtiövastike koostuu?
Yhtiövastike on asunto-osakeyhtiön ylläpito- ja toimintakulujen puskuri
Yhtiövastikkeella katetaan asunto-osakkeen ylläpitoon ja toimintaan liittyviä kuluja, kuten
- kiinteistön yleiset kulut, esimerkiksi lämmitys- ja jätekulut
- kiinteistön huoltoon ja siivoukseen liittyvät kulut, esimerkiksi kiinteistön huoltoyhtiön ja isännöitsijän palkkiot
- kiinteistöön liittyvät rakennus- ja korjauskustannukset.
Yhtiövastikkeen suuruus määritellään yhtiöjärjestyksessä
Yhtiövastikkeen peruste määritellään yhtiöjärjestyksessä (neliöt/osake ja vastikekerroin). Muilta osin vastikkeen suuruus löytyy taloyhtiön taseesta ja isännöitsijäntodistuksesta.
Osakkaan velvollisuudesta maksaa yhtiövastiketta määritellään asunto-osakeyhtiölaissa. Eli kyseessä ei ole vain taloyhtiön tapa vaan laissa määritelty asia.
Yhtiövastike ilmoitetaan euroina per neliömetri (esimerkiksi 3 e/m²/kk). Mahdollisista yhtiövastikkeiden korotuksista tai ylimääräisten yhtiövastikkeiden keräämisestä päätetään yhtiökokouksessa.
Yhtiövastike, hoitovastike ja rahoitusvastike – mikä tarkoittaa mitäkin?
Asuntoilmoituksia ja asunnon papereita selatessa tulevat vastaan käsitteet yhtiövastike, hoitovastike ja rahoitusvastike. Nämä voivat mennä helposti asunnon ostajalla tai myyjällä sekaisin.
Peruskaava on seuraava: yhtiövastike = hoitovastike + rahoitusvastike
Yhtiövastike on kaikkien vastikkeiden yhteenlaskettu summa. Eli jos asunnon tiedoissa ilmoitetaan, että yhtiövastike on 250 euroa/kuukausi, maksat tämän summan kuukausittain vastikkeena taloyhtiölle.
Hoitovastike kattaa kiinteistön hoito- ja ylläpitokuluja. Rahoitusvastike taas liittyy talonyhtiön lainojen lyhennyksiin. Jos esimerkiksi talonyhtiössä toteutetaan julkisivuremontti, rahoitetaan se useimmiten niin, että talonyhtiö ottaa remonttia varten lainan, jonka lyhennykset ja korkokulut jyvitetään osakkaille. Asunnon velkaosuuden maksamisen osalta osakkaille tarjotaan yleensä mahdollisuutta maksaa talonyhtiövelka pois joko yhdessä tai muutamassa erässä tai maksamalla rahoitusvastiketta kuukausittain.
Haluatko tietää asuntosi arvon? Kokeile hintatestiämme >
Miksi yhtiövastikkeissa on eroja?
Asunto-osakeyhtiöiden keskimääräinen kuukausittainen hoitovastike vuonna 2022 oli noin 4,80 euroa/huoneistoneliö. Esimerkiksi 80 neliön asunnon osalta tämä tarkoittaa 384 euroa kuukaudessa.
Vastikkeet ovat merkittävä osa jatkuvia asumiskustannuksia, mutta miksi vastikkeiden suuruus vaihtelee niin paljon?
Jokaisen talonyhtiön tilanne on erilainen. Astetta korkeampi yhtiövastike voi olla seurausta hiljattain tehdystä putkiremontista tai muusta isommasta kunnostustoimenpiteestä. Liian pieni vastike voi vaikuttaa hyvältä, mutta siinä piilee omat vaaransa.
Jos asunto-osakeyhtiön yhtiövastike on huomattavasti keskimääräistä pienempi eikä sille löydy selkeää perustelua, on hyvä tarkastaa taloyhtiön menneet ja tulevat remontit ja kiinteistön kunnostukseen liittyvät toimenpiteet. Yksi syy pienelle hoitovastikkeelle voi olla se, että tarvittavia kunnostustöitä ei ole tehty ajallaan – kiinteistö on kuin tikittävä aikapommi.
Pienelle hoitovastikkeelle voi olla myös perusteltuja syitä. Tällainen on esimerkiksi taloyhtiön omistamista asuin- tai liikehuoneistoista saatavat vuokratulot.
Vuokratontti nostaa asumisen kuluja
Yhä useammin, etenkin uudisrakentamisessa, asuinrakennus on rakennettu vuokratontille. Tämä nostaa asumisen kuluja merkittävästi ja voi aiheuttaa asunnon metsästäjässä turhautumista. Juuri kun olet löytänyt unelmiesi asunnon, joka mahtuu vielä budjettiisi, huomaatkin, että asunnon myyntihintaan lisätään vielä tontin osuus.
Tonttivuokra on huomioitu hoitovastikkeessa. Usein taloyhtiö tarjoaa mahdollisuutta maksaa huoneiston osuus tonttivuokrasta pois kerralla tai muutamassa erässä.
Yhtiövastikkeesta voi kertyä vuosien varrella suuri summa
Kun ostaja vertailee asuntoja, voi muutaman kympin tai sadan euron ero yhtiövastikkeessa tuntua pieneltä summalta. On kuitenkin hyvä muistaa, että pitkällä aikavälillä vastikkeiden vaikutus asumisen kuluihin voi olla suurikin. Jos esimerkiksi tietyn asunnon yhtiövastike on 50 euroa toista asuntoa suurempi, tarkoittaa tämä 15 vuodessa 9 000 euroa korkeampia asumiskuluja.
Yhtiövastike – muista nämä 5 asiaa
- Jos olet ostamassa asuntoa, tutustu tarkkaan vastikkeiden määrään.
- Yhtiövastike = hoitovastike + rahoitusvastike
- Vertaa yhtiövastikkeen tasoa taloyhtiön remontti- ja ylläpitohistoriaan ja suunnitelmiin (PTS).
- Tarkasta tontin omistusmuoto (oma vai vuokra). Vuokratontin kustannukset voivat olla useita kymmeniä tuhansia euroja huoneistoa kohden.
- Käytä tarvittaessa kiinteistönvälittäjää apuna asunnon ostossa.
Kaipaatko vinkkejä asuntokauppaan? Lataa maksuton asunnon ostajan opas.
Kaipaatko apua asunnonvaihtoon?
Olit sitten myymässä, ostamassa tai vuokraamassa, asiantuntevat välittäjämme ovat apunasi. Jätä siis yhteydenottopyyntö niin jutellaan lisää.