Tilaa arvio asunnostasi

Asuntojen myyntihinnat – mitkä asiat vaikuttavat?

Asuntojen myyntihinnat. Ostajan mielestä yleensä liian suuria ja myyjän mielestä juuri sopivia tai jopa liian pieniä. Asunnon myyntihinta on asuntokaupan keskeisiä elementtejä, ja hinnan muodostumiseen vaikuttavat monet tekijät.

Asunnon myyntihinta on monen eri tekijän summa. Seuraavassa neljä yleisintä myyntiin vaikuttavaa tekijää:

1. Sijainti

Asunnon sijainti määrittelee hintaa. Useimmiten kaupunkialueella asunnot ovat suhteessa kalliimpia kuin esimerkiksi maaseudulla. Monissa kaupungeissa on kaupunginosia, joiden asuntojen hintataso pysyy vuodesta toiseen korkealla.

Sijantiin liittyvät myös kaikki asunnon läheisyydessä olevat asiat. Millaiset ovat ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet? Millaiset liikenneyhteydet? Onko lähellä kaikki tarvittavat palvelut, kuten päiväkodit, koulut ja kaupat?

2. Asunnon yleiset piirteet

Asunnon hintaan vaikuttavat sijainnin lisäksi asunnon yleiset piirteet, kuten asuntotyyppi, asunnon ikä ja koko.

Esimerkiksi kerrostaloissa talon ikä määrittää sen korjaustarpeita, jotka taas vaikuttavat hintaan. Tällä hetkellä esimerkiksi monissa 1960- ja 1970-luvuilla rakennetuissa kerrostaloissa voi putkiremontti tulla ajankohtaiseksi lähivuosina. Tällaiset näköpiirissä olevat suuremmat korjaukset tai remontit vaikuttavat asunnon myyntihintaan.

3. Asunnon kunto

Asunnon kunto vaikuttaa hintaan. Jos asunto kaipaa laajempaa remonttia, laskee tämä yleensä myös myyntihintaa. Siksi onkin tärkeää asettaa hintapyyntö realistiselle tasolle. Asuntoa myytäessä voi tietyillä remontti- tai ehostustoimenpiteillä saada asunnon arvoa kasvatettua. Remonttien suhteen on syytä olla maltillinen: asunnon kunnostukseen sijoitettua rahaa kun on useimmiten vaikea siirtää suoraan asunnon hintaan.

4. Alueen yleinen hintataso

Asuinalueen tämänhetkinen markkinatilanne vaikuttaa asunnon hintaan. Arvioidessaan asunnon myyntihintaa kiinteistönvälittäjä perustaa hinta-arvionsa alueen toteutuneisiin myyntihintoihin.

Epärealistinen hintapyyntö voi laskea asunnon myyntihintaa

Asunnon myyjä saattaa ajatella, että hilaamalla asunnon hintapyyntöä ylöspäin on todennäköisempää saada asunto kaupaksi parempaan hintaan. Näin ei kuitenkaan useimmiten ole. Liian kova hintapyyntö voi aiheuttaa sen, että toteutuva myyntihinta on huomattavasti alhaisempi. Samalla myös myyntiaika pitenee.

Asunnon oikea markkinahinta määräytyy sen mukaan, kuinka paljon potentiaaliset ostajat ovat valmiita maksamaan asunnosta. Jos asunnon myyjän odotukset myyntihinnasta ovat paljon yli markkinahinnan, ei myyjän ja ostajan näkemykset hinnasta kohtaa ja kauppa jää tekemättä.

Tällaisessa tilanteessa päädytään usein siihen, että asunnon hintapyyntöä pitää laskea myyntiprosessin aikana.

Aika on rahaa

Asunnon myyntihinnan määräytymisessä ajalla on myös merkitystä. Ostajien kiinnostus asuntoa kohtaan on yleensä korkeimmillaan heti kohteen tullessa myyntiin. Tästä hetkestä 2–4 viikon jälkeen kohteen kiinnostavuus ostajien silmissä alkaa heiketä. Tällöin kohteen hintapyyntöä joudutaan usein laskemaan, jotta ostajien huomio saadaan taas heräämään.

Asuntokaupassa nopeus on valttia, siksi myös asunnon hinta tulisi asettaa oikealle tasolle heti alkuvaiheessa.

Kiinteistönvälittäjä auttaa asunnon hinnan määrittämisessä

Kun asunnon myyjä päättää hyödyntää kiinteistönvälittäjää asunnon myynnissä, määrittää välittäjä usein ensitöikseen asunnon hinta-arvion. Tämä toimii pohjana hintapyynnölle, jolla asuntoa aletaan myydä.

Välittäjän kokemus ja käytettävissä olevat hintatiedot toteutuneista asuntokaupoista mahdollistavat mahdollisimman realistisen hinta-arvion tekemisen. Näin asunnolle saadaan heti alussa asetettua oikealla tasolla oleva hintapyyntö.

Haluatko vinkkejä asunnon myyntiin? Lataa maksuton asunnon myyjän opas!


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje