Tilaa arvio asunnostasi

Esittelyssä Kuopio – viihtyisä vesistöjen ympäröimä kaupunki Pohjois-Savon sydämessä

Kuopio on viehättävä yliopistokaupunki ja Pohjois-Savon maakuntakeskus, joka sijaitsee Kallaveden rannalla ja useiden vesistöjen ympäröimänä. Kuopio on myös suosittu kesämökkikaupunki. Kuopion tunteva RE/MAXin kiinteistönvälittäjä, Minna Pakarinen kertoo, mistä Kuopion vetovoima koostuu.

Kuopio laajentuu ja uutta rakennetaan paljon

Kuopio elää, laajentuu ja kehittyy koko ajan. 2000-luvulla ovat 60-70-luvun talot saaneet rinnalleen näkyvästi uudistuotantoa, ja uusia asuinalueita on myös syntynyt. Muun muassa Saaristokaupunki, joka sai alkunsa asuntomessualueena 2010, on kehittynyt ja kasvanut paljon yhdeksässä vuodessa.

“Saaristokaupunki suurimpana asuinalueena kehittyy edelleen, koko ajan tulee lisää rakennuksia ja alue laajentuu. Sielläkin vesistö on voimakkaasti läsnä, ja alueella on monipuolisesti omakotitaloja, rivitaloja ja kerrostaloja”, Pakarinen kertoo.

Uudistuotantoa rakennetaan myös Kuopion keskustaan, Männistöön, Puijonlaaksoon ja Hiltulanlahteen.

“Suosittua uudistuotantoaluetta on myös Maljalahti keskustan kupeessa, Kallaveden läheisyydessä. Siellä on upeita rantatontteja, jossa nyt on kerrostaloja niin rakennusvaiheessa kuin valmiina. Alue on vanhaa teollisuusaluetta, joka oli pitkään rakentamaton ja kaavoittamaton, mutta muutaman vuoden ajan alueelle on noussut arvoasuntoja. Rannan lisäksi lähellä ovat kaikki keskustan sekä sataman palvelut”, Pakarinen kertoo.

Lupsakka savolaisuus kohtaa yliopistokaupungin imun

Pakarinen uskoo Kuopion vetovoiman tulevan yliopiston ja ammattikorkeakoulun imusta yhdistettynä kasvukeskuksen hyviin palveluihin luonnon ja vesistöjen keskellä. Vesistöt määrittävätkin paljon Kuopion maisemaa sekä kaupungin tunnelmaa:

“Jollet ole käynyt satamassa ja torilla, et ole käynyt Kuopiossa. Kuopion henkeä on lupsakka savolaisuus, jossa kaikki tervehtivät toisiaan ja tori on säilyttänyt paikkansa kokoontumispaikkana”, Pakarinen kuvailee.

Satama on niin ikään palveluineen yksi Kuopion keskuksista, ja sieltä lähtevät myös paikallisristeilijät lähisaaristoon.

Kesäisiä tapahtumia Kuopiossa riittää; Kuopio tanssii ja soi ennen juhannusta, viikon mittaiset Kuopion viinijuhlat heinäkuun alussa, ja isomman rockfestarin tunnelmaa kaipaaville Kuopiorock heinäkuun lopussa. Näiden lisäksi ANTI – Contemporary Art Festival järjestetään syksyllä.

Puijon ulkoilualue ja monipuolinen kulttuuritarjonta rytmittävät vapaa-aikaa

Puijon ulkoilualue, jossa voi harrastaa laskettelusta frisbeegolfiin, hiihtoon, kalastukseen, patikointiin sekä pesäpalloon saakka, on yksi merkityksellisimmistä paikoista Kuopiossa. Puijon luonnonsuojelualue on tunnettu myös Puijon näköalatornista.

“Pihlajalaakson asuinalue on nimenomaan Puijon ulkoilumaastojen kupeessa. Sinne on rakennettu kerrostaloja, rivitaloja, luhtitaloja – ja se on etenkin urheilua harrastavien ihmisten suosiossa oleva alue, josta on myös lyhyt matka keskustaan. Asuinalue on pääosin valmis”, Pakarinen kertoo.

Kuopiolla on myös hyvä maine kulttuurikaupunkina, eikä suotta: Kuopion kaupunginteatteri tarjoaa maan huippujen tähdittämiä teatterielämyksiä, ja Kuopion musiikkikeskus täyttyy kiinnostavista artisteista – molemmat rakennukset on vastikään uudistettu.

“Jääkiekko on suuressa roolissa nuorisourheilun saralla, ja uusi jäähalli on myös rakentumassa. Sen lisäksi talviurheilulajit kuten hiihto, mäkihyppy sekä yhdistetty ovat lajeja, joista meillä tulee menestyjiä. Sen lisäksi Kuopion ympäriltä löytyy hyvin esimerkiksi hevostalleja, ja ratsastukseen on monipuoliset mahdollisuudet. Meillä on myös kaksi uimahallia, toinen keskustassa ja toinen Petosen alueella”, Pakarinen kuvailee.

Uudistuotannosta löytyy hyvin hieman pienempiä asuntoja, 60-70-luvun taloista enemmän neliöitä

Pakarinen kertoo, että Kuopiossa on tarjolla asunnonostajille kaikenlaista taloa ja asuntoa. Uudistuotannon asunnot ovat yleensä neliöiltään vähän pienempiä, ja niistä ovat myös asuntosijoittajat kiinnostuneita.

“Kuopio vetää puoleensa myös jonkin verran uusia asukkaita. Esimerkiksi opiskelijoiden vanhemmat saattavat ostaa lapselleen asunnon Kuopiosta, jos se on mahdollista, sillä se on taloudellisesti järkevää.“

Kuitenkin uudistuotannosta löytyy myös isompia kerrostaloasuntoja rannasta, Maljalahden alueelta. 60-70-luvun taloista sen sijaan löytyy enemmän neliöitä, ja vanhempaakin asuntokantaa on hyvin saatavilla.

Keskusta ja Saaristokaupunki nousussa olevia alueita

“Nousussa olevat alueet ovat keskusta ja Saaristokaupunki. Sen lisäksi kautta aikojen suosittuja alueita ovat Niirala ja Puijonlaakso, jotka ovat lähellä keskustaa. Ensiasuntojen ostajat ja nuoret perheet usein suosivat Saaristokaupunkia, etenkin Saaristokadun vartta, ja taas varttuneemmat sekä nuoret suosivat keskustaa ja Puijonlaaksoa”

Pakarisen mukaan usein maaseudulta muuttavilla on näkemys, ettei haluta keskustasta syrjempään, kun taas perheet usein haluavat ympärilleen tilaa, ja hakevat mielellään asuntoa esimerkiksi Saaristokaupungista ja Hiltulanlahdelta. Noin 18 kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Hiltulanlahti on Kuopion laajin pientaloalue, ja alue kasvaa ja leviää koko ajan. Moottoritietä Hiltulanlahdesta on keskustassa alle 20 minuutissa.

“Sen lisäksi Saaristokaupungissa vapautuu aina jonkin verran omakotitaloja, kun lapset kasvavat ja muuttavat pois kotoa, ja elämäntilanteet muuttuvat”, Pakarinen vielä lisää.

Tiesitkö nämä faktat Kuopiosta?

Kuopio on perustettu vuonna 1775

Väkiluku on noin 118 700

Pinta-ala on 4 326,36 km², josta 1 085,33 km² on vesistöjä

Koko Kuopion vaikutusalueella elää 600 000 ihmistä.


Kaipaatko välittäjän apua?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme yhteydessä sinuun

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Miten voimme olla avuksi
Vahvistus
Uutiskirje